Magyar kutatócsoport a legmagasabb vulkán tetején

Adatvadászok címmel háromrészes dokumentumfilm-sorozatot mutat be vasárnap az OzoneTV. A sorozat középpontjában egy magyar klímakutató csoport áll, mely extrém körülmények között végzi a munkáját a világ legmagasabb szunnyadó vulkánján, a chilei Ojos de Saladon. A kutatócsoportot az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézetének docense, Nagy Balázs vezeti.

Nagy Balázsék kutatócsoportja előtt még nem létezett olyan projekt, amely során ilyen magasan végeztek volna hosszútávú adatgyűjtő vizsgálatsorozatot. A terepbejárásra 2010 során került sor, majd az első mérőműszereket 2012-ben helyezték el. A monitorozás 6 magassági szinten 4200 métertől egészen 6893 méterig folyik, a megfigyelés tárgya elsősorban az örökfagy jelenléte, területi elterjedése, degradációja, változása. Mindezzel feltárhatóvá válnak a felmelegedés következményei a Föld egyik legextrémebb természeti adottságokkal rendelkező területén, azonban a tudományos jelentőségű vizsgálódások mellett gyakorlati szempontból is igen fontos a kutatás.

Az Ojos de Salados vulkán a Száraz-Andok része, ahol – nem véletlenül ez a neve – egész évben csupán pár napot esik az eső, akkor viszont szélsőséges mennyiségben. Az adatgyűjtésből kirajzolódik, hogy a vulkán rideg, növényzet nélküli, kősivatagos külszíne valahol belül nagy magasságban jeget rejt, amelyből egyszer víz lehet, ezzel jelentősen enyhítve a környék lakosságának vízínségét.

A kutatócsoport vizsgálja még a nagy magasságban időszakosan kialakuló hegyi tavak megjelenését (feltehetőleg Nagy Balázsék regisztráltak a legmagasabban – 6830 méteren – ilyen fajta állóvizet), valamint a vulkáni kísérőjelenségek – gőzfeltörések, hévizek – környezetfejlődést befolyásoló hatását is.

A kutatócsoport összes résztvevője, beszámolók a terepről és a kutatás alapján megjelent publikációk részletes listája elérhető a Magyar Száraz-Andok Kutatási Program hivatalos honlapján, a sorozat 3 részét pedig egymás után adja az OzoneTV 18-án, vasárnap 16:20-18:05-ig.

Forrás: elte.huatacama.expedicio.eu

Kiemelt kép: Az Ojos de Salados, a világ legmagasabb vulkánja, flickr.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]