“Jön a koli” felhívás – itt a várólistás jelentkezés!

Ha olyan központi egyetemről beszélünk, mint az Eötvös Loránd Tudományegyetem, feltételezzük, hogy jóval nagyobb vonzáskörzettel bír, mint amit Budapest határa kijelöl. Jó, legyünk nagylelkűek: amit Pest megye határa kijelöl…

Természetesen sokan vidéki városokból jövünk, jönnek. Mindegy tulajdonképpen, hogy Debrecenből, Szegedről vagy Komáromból költöznek fel a hallgatók, egy dolog közös bennük: harcot vívnak az irreális budapesti albérletárakkal szemben. Ez teljesen érthető. Néha csak viccből, de hajlamosak vagyunk felkúszni egy-egy oldalra és nézegetni, hogy milyen financiális háttérrel kéne rendelkeznie az „átlagos” polgárnak, ha egy talpalatnyi hely bérlése a célja.

Szerencsére van azonban alternatíva a hallgatók számára! Ez pedig nem más, mint a kollégium.

Bár klisének tűnhet, a kollégiumi életforma, nemcsak a mémek sugallják így, valóban kinyit egy új világot az ember előtt. Ezzel a lehetőséggel pedig a 2o17/2o18-as tanév tavaszi félévében is érdemes élni. Mindez pedig azokra is vonatkozik, akik a felvételi eljárás alapján kicsúsztak a férőhelyekről. Vagyis itt van ismét a várólistás felvételi ideje. De miért is olyan jó ez a kollégiumi kérdéskör?

Egyrészt a kollégium mindenféle anyagi megfontolás alapján is észszerű döntésnek tűnhet, másrészt “beleállítja” a hallgatót egy olyan létformába, amit hosszútávon kamatoztathat majd; a közösségi életbe. Ennél a kölcsönös egymásrautaltságnál nem fejleszt jobban semmi. Szociális képességek, kommunikáció, tolerancia… Ezek mind-mind előtérbe kerülnek, és mind olyan „skillek”, amelyek akár a későbbi munkavállalásnál, akár a magánélethez kötődő dolgokban segíthetik majd az illetőt.
Persze nem kell megijedni, nem lóg senki senkinek a nyakán. A személyes tér mindenki számára fontos és éppen ezért biztosított. Ez vonatkozik a tanuláshoz és pihenéshez szükséges nyugalomra is.

Mindez tehát szép és jó, de jöjjön végre a gyakorlat:


Várólistás jelentkezés – mi ez tulajdonképpen?

Egy lehetőség, amivel azok a hallgatók élhetnek, akik a felvételi eljárás során nem nyertek kollégiumi férőhelyet. Vagyis, egy második kör, ha úgy tetszik. Magára a várólistára január 22-től lehet jelentkezni. Ennek megfelelően a jelentkezések elbírálása ettől az időponttól kezdve folyamatosan történik.  Az egész időkeret pedig (jelentkezési időszak):

2018.01.22–2018.06.30

Mit kell csinálni a Neptunban, ha élni szeretnék a lehetőséggel?

Hát jelentkezni! Sematikusan pedig ez így néz ki: Neptun – Ügyintézés – Kollégiumi jelentkezés – időszak: Várólistás jelentkezés

Egyéb kérdésekre válasz pedig innen érkezhet: elnok@kolhok.elte.hu

Pontosan melyik kollégiumokat érinti a felhívás?

Az alábbiakat:

Ajtósi Dürer sori Kollégium

Damjanich utcai Kollégium

Hotel Griff Junior

Kerekes Kollégium

Kőrösi Csoma Sándor Kollégium

Nagytétényi úti Kollégium

Nándorfejérvári úti Kollégium

Vezér úti Kollégium

Savaria Egyetemi Központ Kollégiumai

Márton Áron Szakkollégium

Természetesen egyesével rákeresve a kollégiumokra pontos leírást és képeket is lehet találni. Az egész kolis élethez pedig  egy kis kedvcsináló, Orosz Bernadett plakátja:

28033361_1683537145046134_914224507_o

Orosz Bernadett grafikája, kedvcsinálója.

Érdemes a lehető legtöbb információt összegyűjteni tehát az egész témáról, minél több emberrel beszélgetni az adott kollégiumból. Mindenképp sok élmény várja azt, aki kollégiumi életre adja a fejét! A keresés-kutatást pedig segítik az alábbi linkek, amelyek egyben a cikk forrásaiként is szolgáltak:

http://kolhok.elte.hu/varolista/

http://kolhok.elte.hu/kiemelt/varolistas-jelentkezes/

https://www.elte.hu/kollegiumok

http://kollegium.elte.hu

A kiemelt kép forrása pedig:

https://www.scramsystems.com/blog/wp-content/uploads/college-ahead. jpg

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]