Mindig a jövőbe nézünk – Kutatók éjszakája az ELTE SEK-en

A jövő generációjának megszólítása volt az elsődleges cél a szombathelyi egyetemen péntek este. A futurisztikus standoktól egészen a könnyed stratégiai játékokig mindent kipróbálhattak az érdeklődők. Az ismeretlen jövő viszont keresztbe tett a felhőtlenségnek.

Az egyetem aulája apró furcsaságokkal lett tele. Mindenhol maguktól mocorgó, robotszerű találmányok, apró szikrák, fényjátékok. Itt nyitotta meg dr. Németh István rektorhelyettes úr az éjszakába nyúló rendezvényt. A jövő generációjának ajánlotta a délutánt, melynek minden tematikus előadása és kísérlete a múltból eredeztethető, ám fontos eredménye lesz majd a jövőben. Az egyetemre érkező hatalmas gyermektömeg tényleg igazi felüdülést hozott a hétvége előtti utolsó napra.

DSC_0409

Az eseménylistában érdekesebbnél érdekesebb címeket találtunk, de ahova odabújt az a szó is, hogy kísérlet, no, oda be is néztünk. Elsőként a kémialaborba látogattunk el, ahol egyetemi hallgatók segítségével leshettünk bele különböző anyagok reakciójába. Ami különösen megkapó volt, hogy a számos kísérletben, szinte egytől egyig a háztartásunkban is megtalálható anyagokból dolgoztak. A kedvencünk a kukoricakeményítő erőbehatásra való reagálása volt. Egy anyag, ami szilárd és folyékony is képes lenni. A gyerekek persze ezt már rég ismerték – ugye az internet. Szívmelengető volt nézni, ahogy az ötödikes korcsoportok kérdezés nélkül mondták a kísérletek és az anyagok nevét. Ilyenkor felvillan egy kis remény, hogy nem vagyunk annyira elveszett generáció talán még mi sem.

DSC_0322

A kísérletezésen felbuzdulva meglátogattuk a másik előadót is, ahol elképesztő teltház volt – a gyerekek a lépcsőn és a földön is ültek. Ami persze nem meglepő. Öveges József professzor kedvenc kísérleteiből kaphattunk ízelítőt. Ez interaktívabb előadás volt, hiszen nem kellett tartani füstölgő anyagoktól, égő alkoholtól, szikrázó kémcsövektől. Itt a fizika volt előtérben, azon belül is az elektromosság. A legérdekesebbnek a búcsúkísérlet tűnt. Egy konzervdobozra feszített anyag volt az első kellék. Aztán előkerültek vezetékek és egy tompaszeg is, amivel az elektromosság hatására még írni is lehetett. Ráadásul szép pirossal. Így búcsúajándékként a tanárnő egy apró napocskát rajzolt a konzervdobozon fekvő felületre. Ezt talán itthon is kivitelezhetnénk. De reméljük egy gyerkőc sem töltötte az egész éjszakát az elektromosság tanulmányozásával.

DSC_0449

“Az ELTE Savaria Egyetemi Központjában a Kutatók Éjszakája rendezvényen „Ellobbanó láng kísérlet” közben sajnálatos baleset történt a Savaria Biológiai Tanszéken. A balesetben 8 fő kisebb sérülést szenvedett, akik kivizsgálás után már elhagyhatták a kórházat. A részletekről a hivatalból indított rendőrségi kivizsgálás után sajtóközleményt adunk ki.” (dr. Németh István koordinációs rektorhelyettes). Az este folyamán a többi Kutatók Éjszakája program zavartalanul és nagy sikerrel, körülbelül 2 500 látogató részvételével zajlott. A balesetben érintettektől ez úton is elnézést kérünk, és mihamarabbi gyógyulást kívánunk nekik!

A fotókat Herczeg Ákos készítette:

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]