99 millió éves dinoszaurusz leletet találtak Kínában

A dinoszaurusz farka borostyánba zárva került elő, ami példa nélküli felfedezés.

Xing Lida, kínai őslénykutató egy észak-mianmari borostyánpiacon lelte meg az aszaltbarack méretű darabkát. A burmai árusok azt hitték, egy növénydarab található a borostyánban, így ha a kutató nem jár arra, a lelet jó eséllyel ékszerként végzi.

Xing Lida a CNN-nek elmondta, hogy az eladó nyilván nem ismerte fel a darab jelentőségét, hiszen nem kért magasabb árat érte, mint a többi áruért. Xing Lida és Ryan McKellar kanadai őslénykutató közös tanulmányt írt a leletről, amiből kiderül, hogy ez az első alkalom, mikor a borostyánban talált dinoszaurusz kori tollas szárnyakhoz csont is kapcsolódik.

A talált, tollakkal borított dinoszauruszfarok rendkívül jó állapotban maradt fent, feltehetőleg egy Coelurosauria kládba tartozó fiatal példány maradványa lehet. Ebbe a csoportba tartozott a Velociraptor vagy a T. rex is. Az állat apró méretű volt, hosszú, ostorszerű, a mai egerekéhez hasonló farokkal, melyet tollak borítottak. Ez erősíti a nézetet, miszerint a tollazat igen gyakori volt a dinoszauruszok körében. A mikroszkóp alatt történt vizsgálatból az is kiderült, hogy a példány farkát gesztenyebarna és fehér tollak borították.

Forrás: Index

Kép: Royal Saskatchwan Museum

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]