Hét Ígéretes Kutatót avat az ELTE

Az ELTE tavaly ősszel hagyományteremtő szándékkal pályázatot írt ki „Az ELTE ígéretes kutatója” elismerés elnyerésére, negyven évesnél fiatalabb kutatók számára. 2015-ben több mint 70 jelentkezőből választották ki a 12 nyertest, idén pedig 61 indulóból heten kerültek a díjazottak közé.

Az idei díjazottak között szerepel Burcsi Péter, az IK Komputeralgebra Tanszékének habilitált egyetemi docense és megbízott tanszékvezetője. Kutatásával, a “Kevert mintaillesztési algoritmusok és ehhez kapcsolódó, sztringekkel kapcsolatos kombinatorikai problémák vizsgálatával” főbb tudományos területét érintette, mely a kombinatorika és a kombinatorikus algoritmusok.

Farkas Illés a “Kölcsönható sokrészecske-rendszerek csoportos viselkedési mintázatainak vizsgálata elméleti és számítógépes statisztikus fizikai eszközökkel” című kutatásával érdemelte ki idén a díjat. A TTK Biológiai Fizika Tanszékének munkatársa 2009-től kezdve tudományos főmunkatársa az MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizika kutatócsoportnak, emellett vendégkutató volt többek között a Stuttgarti Egyetemen, illetve a San Fransisco-i University of Califonia-n.

A jogi kar sem maradt díjazott nélkül – Hoffman István, az ÁJK Közigazgatási Jogi Tanszékének habilitált egyetemi docense kutatómunkái során eddig összesen 156 közleménye jelent meg, ebből 135 tudományos, 11 felsőoktatási mű, 10 pedig egyéb, oktatási jellegű közlemény. Az Ígéretes Kutató kitüntetést a “Helyi közszolgáltatások szervezése és a helyi önkormányzatok; szociális jog” kutatásával érdemelte ki.

Janacsek Karolina, a PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének adjunktusa is átveheti az elismeréstt. Pályafutását az ELTE PPK-n 2012-ben kezdte, főbb érdeklődési területei közé tartozik például a szekvencia- és statisztikai tanulás, az implicit tanulás és konszolidáció, valamint a fronto-sriatális hálózatok. Kutatómunkája, melyet az idei legjobbak közé soroltak, „Az implicit tanulás és memória-konszolidáció fejlődési és idegtudományi aspektusai” címet viseli.

tud_bent

Kelemen Pál, a BTK Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszékének képviselője “A múzeumi kiállítási gyakorlatok és a filológiai munka találkozási pontjai” bemutatásával érdemelte ki a kitüntetést. Az adjunktus hazai filológiai kutatásain kívül a külföldi vizeken is megmutatkozott már: a „Kulturtechnik Philologie” (Heidelberg, 2011) kötettel sikerült a nemzetközi figyelmet is felkeltenie kutatásai iránt.

“A sikeres koordináció elméleti és kísérleti szempontból (bankrohamok és forradalmak)” kutatással Kiss Hubert János szakterületéhez kerülhetünk közelebb, aki a TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékének adjunktusaként fogja megkapni a fenti elismerést. Kutatásai során főként a sikeres koordinációval foglalkozik elméleti és kísérleti szempontból. Két konkrét koordinációs helyzetet is tanulmányoz: a bankrohamokat és a forradalmakat. Elmondása szerint számos tevékenység sikere a társadalomban attól függ, hogy elég szereplő képes-e koordinálni a cselekedeteit.

A kitüntetettek sorát Solymosi Katalin, a TTK Növényszervezettani Tanszék adjunktusa zárja a “Növényi színtestek szerkezetének és működésének összefüggései és szerepe a változó környezethez való alkalmazkodásban” című munkájával. A laboratóriumi körülmények között etiolált növényeket és ezek zöldülésén kívül elemzi nehézfém-, fény-, szárazság- és sóstressz növényi színtestek szerkezetére és működésére gyakorolt hatását, valamint a plasztiszok által termelt gyógyászati vagy élelmiszeripari hatóanyagokat is. Emellett idén elnyerte az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat 3 évre.

Az elismeréseket a Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozathoz csatlakozva a Tudományos Kutatás Napja az ELTE-n című programon Mezey Barna rektor adja át 2016. november 18-án az Egyetemi Könyvtár Dísztermében. “Az ELTE Tudományos Tanácsa által második alkalommal megrendezett ünnepségen az érdeklődők három előadást is meghallgathatnak, a díjazottak pedig posztereken mutathatják be tudományos munkájukat” – írja az elte.hu

Forrás: elte.hu
Kép, kiemelt kép: szepo.com, sikerado.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]