Végre megnézhetjük közelről a legközelebbi földszerű bolygót

Az Alfa Centauri körül keringő földszerű bolygókról még sosem készült közvetlen felvétel. Egy csapat asztronómus most bejelentette, hogy 2019-ben űrteleszkópot lő fel, hogy végre láthassuk a hozzánk legközelebbi naprendszer lakható zónában lévő bolygóit. A Project Blue ötletét egy olyan kép adta, amelyet a Voyager 1 készített a távolodó Földről még 1990-ben. A képen a bolygónk csak egy sápadt, kék pontnak látszik. Ha hasonló képet látnánk az Alfa Centauri egyik bolygójáról is, az komoly esélyt jelentene arra, hogy a bolygó lakható.

A BoldlyGo Institute által kezdeményezett 50 millió dollárosra tervezett projekt 2022-re ígér kész képet a 4,37 fényévre lévő naprendszerről. A teleszkóp két évig folyamatosan vizsgálja majd a két csillagot és környezetüket, hátha felbukkan egy földszerű bolygó. A műholdnak nem lesz egyszerű feladata, hiszen ki kell szűrnie az anyacsillag fényét, hogy láthatóvá váljanak a bolygók.

Nem ez lesz az első „fényképünk” egy a mi naprendszerünkön kívüli bolygóról, hasonló készült már több is. De ez lehet a hozzánk legközelebbi exobolygó, amiről képet kaphatunk. Így sokkal részletesebb adatok állnak majd a kutatók rendelkezésére, és akár az is kiderülhet, alkalmas-e valamelyik égitest az emberi élet fenntartására.

Forrás: iflscience, projectblue.org

Kép: Project Blue Facebook Profil

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]