Olvasással a hosszabb életért

 Rendszeres testmozgással, egészséges táplálkozással, valamint a dohányzástól és túlzott alkoholfogyasztástól mentes életmóddal megőrizhetjük egészségünket, ez pedig a növeli a várható élettartamunkat. Egy, a Social Science and Medicine szaklapban megjelent amerikai kutatást összegző tanulmánynak köszönhetően, még egy lépéssel közelebb jutottunk a hosszú élet titkához. A Yale Egyetem Egészségügyi szakán (Yale University School of Public Health)  végzett vizsgálat eredményei rámutattak arra, hogy rendszeres olvasással is meghosszabbíthatjuk életünket.

A tanulmány szerint azok, akik hetente több mint három és fél órát regényolvasással töltenek el, átlagosan két évvel tovább élnek, mint kevesebbet olvasó társaik. A kutatás során eltérő szokásokkal rendelkező ötven év feletti emberek olvasási sémáit olvasták.

Az alanyokat három csoportba osztották. Az első csoportba kerültek azok, akik kevesebb mint  három órát olvasnak hetente; a másodikba és a harmadik csoportba osztották azokat, akik hetente legalább három és fél órát vagy annál több időt töltenek el olvasással. A második csoport tagjainak 17%-kal alacsonyabb volt az elhalálozás valószínűsége, mint az első csoport tagjainak, az ennél is többet olvasók még jobban járnak. Azoknak, akik 12 éven át hetente 3,5 órát olvasnak 23%-kal csökkent ugyan ez az esély.

Meglepő módon az is számít, mit olvasunk. A vizsgálatban résztvevők egyik fele regényt, a másik fele folyóiratot olvasott. A könyvolvasók esetében alacsonyabbnak bizonyult a halálozás esélye, mint a folyóiratok vagy újságcikkek iránt érdeklőd esetében. Ez annak következménye, hogy az olvasott tartalom, vagy az olvasás módja hatást gyakorol az ember kognitív folyamataira. A mély olvasás a befogadót arra ösztönzi, hogy kapcsolódjon a körülötte lévő világhoz, növeli az empátiát, a szociális érzékenységet és az érzelmi intelligenciát.

A kutatócsoport arra is kitér, hogy nemcsak könyvolvasással növelhetjük az intelligenciánkat és javíthatjuk tanulási képességeinket. A számítógépes játékok egyes fajtái is elősegíthetik az ilyen folyamatokat.

 

Kép: David Blackwell, flickr

Szöveg: Kovács Klaudia

Forrás: iflscience.comtheguardian.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]