Kurzusok első- és másodéveseknek a Széchenyi István Szakkollégiumban

A Széchenyi István Szakkollégium októberben elindítja kiscsoportos, interaktív kurzusait első- és másodéveseknek: közös olvasás, gondolkodás, beszélgetés várja a még nem szakkollégista hallgatókat öt különböző területen.

Szociológia

Miért házasodik a homo oeconomicus? Milyen szociológiai magyarázatai vannak az iszlám szélsőség terjedésének? Miért repülnek ki hamarabb a családi fészekből a nők, mint a férfiak? Miért nem járnak be dolgozni az aprófalvakból a környező városba a mélyszegénységben élők? Hasonló hétköznapi témákon mutatják be a szociológia változatosságát. A félév során a résztvevők igyekeznek különböző társadalmi problémák mélyére látni és hétről hétre rákérdezni a világra.

Kormányzati gazdaságtan

Hogyan képzeljünk el egy haszonmaximalizáló viking hadurat? Mivel járna a rendőrség privatizálása? Milyen diktátor lenne egy közgazdászból? A közösségi döntések elmélete a közgazdaságtan eszköztárát alkalmazza a politikai döntéshozatal és a közösségek működésének megértésére.

Law&Economics

A Közgardennek van joga hangosnak lenni, vagy a Ráday utca lakóinak van több joga a csendhez? Miért nem hatékony a diszkrimináció? Ki fizessen kártérítést, ha egy egeret találsz a sörödben? Milyen az, amikor a közgazdaságtan terjeszkedni kezd? A law&economics a saját szemüvegén keresztül vizsgálja más tudományterületek törvényszerűségét. A közgazdaságtan eszköztárának segítségével fogja a kurzus feltárni a jogalkotás mögött rejlő motivációkat és hasznossági tényezőket.

Pénzügyi közgazdaságtan

Különbözik-e egymástól az unortodox és a nem konvencionális gazdaságpolitika? Hogyan gondolkoznak befektetési döntéseikről az alapkezelők? A kurzus célja, hogy a pénzügyi közgazdaságtan gondolkodási keretei segítségével aktuális gazdasági problémákról, hírekről, valamint az ezek mögött meghúzódó összefüggésekről beszélgessenek az érdeklődők. Emellett azonban olyan vállalati pénzügyi témákat is érintenek az alkalmak során, mint például miért a tech startupokba fektetnek a kockázati tőkések.

Világ Aktuál

A kurzusra járók betekintenek a nemzetközi események színfalai mögé elsajátítva a legfontosabb és a legfrissebb nemzetközi politikaelméleti irányzatokat. A tematika igazodik a világpolitika aktualitásaihoz, így mindenképpen érdekes beszélgetésekre lehet számítani.

Mikor? Az október 10-i héttől kezdve kéthetente. Az egyes alkalmak pontos időpontjait a résztvevőkkel közösen fixálják.

Hol? A Ráday Kollégium 2. emeletén. (1092, Ráday u. 43-45). A kezdés előtt az érdeklődők a portán találkoznak.

Jelentkezés: ek@szisz.hu. A kurzusokhoz csatlakozni folyamatosan lehet.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]