Könyvbemutató a BTK-n: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam Auschwitzban

Újra megjelent dr. Nyiszli Miklós híres könyve az auschwitzi embertelen orvosi kísérletekről. A könyvről hétfőn az Egyetem Bölcsészettudományi Karán beszélget majd György Péter esztéta, író, a Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet igazgatója és Vági Zoltán történész, a könyv szerkesztője, a Saul fia című film szakértője. Az este a Magvető kiadó és az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék közös sorozatának, a Személyes történelemnek első estéje lesz. Visnyei Ferenc programajánlója.

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán október 10-én 17.30-tól György Péter esztéta és Vági Zoltán történész beszélget Nyiszli Miklós újra megjelenő memoárjáról, melynek címe Dr. Mengele boncolóorvosa voltam Auschwitzban. A kötet a Magvető kiadónál jelenik meg Vági Zoltán szerkesztésében.

A beszélgetés a Magvető és az Egyetem Média és Kommunikáció Tanszéke által szervezett Személyes történelem című sorozat első estéje lesz. Nyiszlit sok magyar társával együtt 1944-ben vitték Auschwitzba, ahol orvosi képzettségének köszönhetően Mengele doktor segédje lett, így menekülve meg a haláltól. Vági Zoltán szerint Nyiszli „képes volt megmaradni embernek és orvosnak ott, ahol annyian kudarcot vallottak, leszerepeltek, megbuktak.” Visszaemlékezése a holokausztirodalom fontos alapművének számít első, 1946-os megjelenése óta.

A könyv az Oscar-díjas Saul fia ihletője és forrása is lett. A beszélgetésben tehát valószínűleg a filmről is lesz szó, hiszen Vági Zoltán nemcsak a téma, hanem a film szakértője is. György Péter, a Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet igazgatója pedig szintén sok publikációt jelentetett meg a holokauszt témájában, és egyik fontos támogatója az egyetemi holokausztoktatásnak.

Időpont: 2016. október 10. 17.30-19.00

Helyszín: ELTE BTK Főépület (1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.), 34-es terem.

A Facebook-esemény itt található.

Forrás: btk.elte.hu

Kép: ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]