Földön kívüli élet lehet a Jupiter egyik holdján

A Jupiter egyik legnagyobb holdjának, az Európé felszínének több kilométer vastag jégrétege alatt olyan óceán rejtőzhet, amely mikroorganizmusoknak ad otthont. Miután az Antarktisz jégtakarója alatti tavakban élő szervezeteket találtak, nem kizárt, hogy hasonlók vannak a Jupiter jeges holdjainak felszíne alatt. Éppen ezért 2022-ben űrszondát küldenek a távoli bolygó kisérőinek feltérképezésére.

A JUpiter ICy moons Explorer (JUICE) szondát az Európai Űrügynökség indítja útjára többek között az Európé vizsgálatára. Feladata nem közvetlenül a földön kívüli élet felkutatása, hanem a jéggel borított óceán feltérképezése és légköri mintavétel lesz. Ha a vizsgálatok beigazolják a NASA kutatóinak elméleteit, amelyek az élethez szükséges kémiai energia jellemzőivel foglalkoznak, reálisan feltételezhető a felszín alatti élet is.

Hasonlóan extrém körülmények között a Földön már találtak élőlényeket. Az Antarktiszt borító jégréteg vastagsága sok helyen meghaladja az Európé jegének feltételezett vastagságát, mégis több száz tó rejtőzik alatta. Az évmilliók óta minden külső hatástól elzárt tavak vizében pedig élő szervezetekre bukkantak kutatók. A vállalkozó szellemű tudósok négy kilométer vastag jégpáncél alá fúrtak, hogy megvizsgálják a Vosztok-tavat, a legnagyobb ilyen képződményt. A 800 méter mély tó vize fölött közvetlenül képződő jéglerakódásból sikerült szennyezetlen mintát venni, amiben 40 különböző gomba- és baktériumfajt mutattak ki.

Ha a Földön ilyen szélsőséges körülmények között is létezik élet, akkor az Európén, vagy akár egy távoli bolygón is találhatunk élő organizmusokat. A kérdés már csak az, fel ismerjük-e őket egyáltalán?

Forrás: BBC, NASA

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]