A vírus, amitől csak a Földnek könnyebb – A koronavírus pozitív oldaláról

Az utóbbi időben rengeteg cikk foglalkozott a koronavírus okozta problémákkal és újdonságokkal. Az ELTE Online felületén is olvashattatok már a távoktatás kihívásairól vagy akár film- és sportolási ötletekről. Most a világjárvány pozitív oldaláról lesz szó, hiszen a nehéz helyzetekben sokkal motiválóbb és hasznosabb arra koncentrálni.

Újra fellélegezhet a Föld

Bizonyára mindenki hallott már arról, hogy Kínában és Ázsia többi részén a szmog jelenléte milyen méreteket tud ölteni. Én például olyan történetet is olvastam már, hogy egyes időszakokban beosztják, hogy melyik napon közlekedhetnek a páros és melyiken a páratlan rendszámú autók. A vírusra még nincs ellenszer, de az egyetlen biztos elkerülési módja az, ha mindenki otthon marad. Evégett már elindult a #maradjotthon mozgalom is, ami már egy-két hónap alatt jelentős mértékben csökkentette a légszennyezés mértékét. A CNN cikkében olvasható, hogy például Hupej tartományban a kijárási tilalom és a gyárak bezárásának együttes eredményeként februárban 21,5%-kal nőtt a „good quality air days” (jó minőségű levegőjű napok) száma a tavalyihoz képest.

 

EO2_cnn

kép forrása: cnn.com

A NASA műholdjának felvételeiből is megfigyelhető, hogy a nitrogén-dioxid-kibocsátás mennyire csökkent a januári és februári hónapokban, és a felhő, ami a mérgező gázokból képződött, szinte eltűnt. Február 3. és március 1. között pedig 25%-kal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás is. Emellett a szénbányászat is jelentősen visszaesett a statisztikák szerint.

A jelentős változások mellett érdemes figyelembe venni azt is, hogy ez csak egy időszakos állapot, és már most gondolkoznak azon, hogy milyen következménye lesz annak, ha visszaáll a helyzet. A hirtelen újratermelés miatt még az is megtörténhet, hogy év végére összességében rosszabbak lesznek a mutatók, mint a járvány előtt.

EO1_cnn

kép forrása: cnn.com

 

A környezettudatosság fontossága

Ugyan sokszor halljuk azt, hogy ebben a szituációban például az egyszerhasználatos zsebkendőt, maszkot vagy kesztyűt részesítsük előnyben – ennek természetesen megvan az oka, hiszen így nem terjedhet tovább olyan gyorsan a vírus –, de minden másnál oda tudunk figyelni a környezettudatosságra. Célszerű továbbá az újrahasznosított csomagolással rendelkező élelmiszereket választani, ezenkívül előre megtervezni az étrendünket, hogy a maradékot se a kukába dobjuk, ezzel is elkerülve a folyamatos boltba járást.

A természet újra felbátorodik

Noha részben álhírként indultak, maguk a tények jó hírnek tekinthetők a mostani helyzetben. Sokan azzal a szöveggel osztották meg a következő képeket, hogy Velencébe visszatért a természet, de kiderült, hogy a hattyúk egy kis olasz szigetnél, Buranónál bukkantak fel, míg a delfinek a szardíniai Gagliari partjainál.

Ugyan nem a velencei turistaközpontba tértek vissza az állatok, de a koronavírus előtt másutt sem voltak túl jellemzőek a hajózások miatt. Emellett természetesen Velencére is kedvező hatással volt természetügyileg a kijárási tilalom, hiszen a víz látogatók hiányában teljesen kitisztult, és helyettük inkább halak lepték el a terepet.

Itt az ideje kicsit lelassulni

A „frontvonalban” dolgozók sajnos nem tehetik meg azt, hogy otthonról végezzék el munkájukat, de úgy tudjuk legkönnyebben segíteni és meghálálni munkájukat ebben a helyzetben, ha mi otthon maradunk, és csak a legszükségesebb esetekben megyünk ki az utcára. Ez az időszak számunkra is feltöltődés lehet, ha elfogadjuk a körülményeket és inkább magunkra és a szűk családi körre koncentrálunk. Segíthetünk a családban lévő időseknek, „együtt” tanulhatunk a kisebbekkel, és elkezdhetjük mindazt, amit már régóta halogattunk.

Reméljük, mindenkinek a legkevesebb komplikációval sikerült átállni az új helyzetre. Közös összefogással sokkal hamarabb térhetünk vissza a megszokott hétköznapokba!

Felhasznált oldalak:

https://edition.cnn.com/2020/03/16/asia/china-pollution-coronavirus-hnk-intl/index.html

https://www.theguardian.com/environment/2020/mar/23/coronavirus-pandemic-leading-to-huge-drop-in-air-pollution

https://www.nationalgeographic.com/animals/2020/03/coronavirus-pandemic-fake-animal-viral-social-media-posts/

 A kiemelt kép az nbcnews.com oldaláról származik.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]