15 kreatív tipp az otthonlét idejére

Biztos vagyok benne, hogy most már túl vagy a tavaszi nagytakarításon, szelektáltad a ruháidat és kipróbáltad a jógát, de még az is lehet, hogy az első házi sütésű kenyeredet is felszelted már, hogy megkóstoljátok a családdal. Ha ez valóban így van, és már nem tudod, mivel tölthetnéd az idődet otthon, adunk pár kreatív tippet. 

1. Ismerd meg jobban önmagad!

Legtöbben most otthon vagyunk a családunkkal, így talán néha úgy érezhetjük, megszűnt a privát szféránk, mindig beszél hozzánk valaki, vagy csak szimplán beszűrődik a szobánkba az együttélés zaja. Ennek ellenére mégis vannak helyzetek, amikor úgy tűnhet számunkra, hogy most végleg egyedül maradtunk a gondolatainkkal. Nincs a mindennapi rohanás, nincsenek a tömegével érkező impulzusok, kevesebbet beszélünk és kevesebb ember hangját halljuk – nem csoda, hogy a fejünkben sokkal tisztábban jelennek meg a belső hangok. Az önkéntes karantén pontosan az a szituáció, amikor nem tudsz menekülni a gondolataid elől.

Tipp: Olvass a témában szakcikkeket, tölts ki személyiségteszteket és kerülj közelebb önmagadhoz! A 16 personalities nevű tesztet próbáltad már?

2. Figyeld meg a viselkedésed változását!

Érdemes ezt az időszakot kihasználni az önreflexióra. A bezártság érzése pszichés alapon előbb-utóbb mindenkit megvisel, hiszen eddig nem igazán kerültünk hasonló helyzetbe. Megváltozik a viselkedésünk, ingerlékenyebbek leszünk, máshogy reagálunk dolgokra – figyeld meg ezeket magadon.

Tipp: Vegyél elő egy fehér lapot és oszd két részre! A bal oldali hasábba azt írd fel, hogy a jelenlegi helyzetben milyen viselkedést mutatsz, a jobb oldali hasábba pedig írd mellé, hogy egyébként hogyan szoktál reagálni adott szituációkban. Ezzel a módszerrel számos – akár családon belüli – konfliktust képes leszel kezelni, hiszen higgadtan el tudod mondani a környezetednek, hogy például azért reagálsz agresszívabb stílusban egy-egy vitahelyzet során, mert úgy érzed, az utóbbi hetekben az önérvényesítésed hatalmas csorbát szenvedett, hiszen az elvárásoknak megfelelően ki sem mozdulsz a házból. Ha ismered önmagad, mások is megismerhetnek téged, és nem fognak véletlenül rosszul megítélni.

3. Támogasd az immunrendszered! 

Noha az utóbbi időben nehezebben lehet hozzájutni bizonyos étrendkiegészítő vitaminokhoz a tömeges felvásárlás miatt, ne add fel ilyen könnyen! Most – ahogy minden vírusidőszakban – kiemelten fontos, hogy hangsúlyos figyelmet fordítsunk az immunrendszerünk támogatására.

Tipp: Kérdezd meg az ismerőseidet, hogy ők mivel járulnak hozzá az immunrendszerük megfelelő működéséhez a járvány idején! Sok esetben jobban adunk a hozzánk közel állók véleményére, mint az internetes fórumok hozzászólóiéra. Emellett szánj időt te is arra, hogy hiteles forrásból tájékozódva megtudd, mivel teheted a legjobbat magadnak!

Forrás: beac.hu

4. Ne mellőzd a mozgást!

Talán ez most a legfontosabb dolog. Persze legyinthetsz rá, hogy „á, én amúgy sem szoktam mozogni, mégis sovány és egészséges vagyok”, de ne feledd: most még annyi mozgás sincs az életedben, mint korábban. Nem kell lépcsőznöd, nem kell átsétálnod a kollégiumból az egyetemre, nem kell elmenned a büféig, és nem gyalogolsz el esténként egyik szórakozóhelyig sem. Másrészt ha eddig nem mozogtál, miért ne kezdhetnéd most el? Ki tudja, lehet annyira megtetszik az a sok-sok pozitív hatás, amit okoz, hogy nem is fogod érteni, eddig miért nem szerepelt a hetirendedben.

Tipp: Próbáld ki a BEAC (Budapesti Egyetemi Atlétikai Club) online edzéseit! A BEAC célja, hogy a „Sport mindenkor” program keretében a hét minden napján online edzésvideókkal tegye elviselhetőbbé a megváltozott körülményeket, és segítsen az egészségünk, valamint a sportolás rendszerességének megtartásában. Ha teljesen más sportágat űzöl, vagy csak most vágnál bele a sportolásba, akkor is buzdítanak az új sportágakkal való ismerkedésre. Részleteket ide kattintva találsz!

5. Szánj időt a bőséges reggeli elkészítésére és elfogyasztására!

Valld be, hogy általában neked sincsen időd arra, hogy kiadós reggelit egyél, hiszen az idődet inkább arra szánod, hogy még egy keveset aludhass a reggeli szemináriumod előtt, a nap első étkezését pedig letudod egy banánnal vagy egy müzliszelettel! Eltaláltuk? Most viszont az időhiány nem lehet kifogás, úgyhogy legfőbb ideje annak, hogy a menő Instagram-reggeliket is lepipáld!

Tipp: Bőséges reggeli recepteket ide, ide vagy ide kattintva találsz.

6. Less el konyhai fortélyokat!

„Régen a lányok már 10 éves korukban ott álltak az anyjuk mellett és megtanultak főzni! Bezzeg te…” – hallottam oly sokszor annak idején. Minek pazaroljam az időmet ilyenre – gondoltam –, hiszen úgyis mindenre van ezer meg egy recept az interneten. A kollégiumi első főzéseket követően azonban rá kellett jönnöm: számtalan olyan dolog van, ami online nem megtanulható. Egyebek mellett rengeteg „félig jó” recept kering a világhálón, ami kiindulási alapnak mindenképpen megfelelő, de csak akkor, ha rendelkezel már alaptudással. Például tudod, hogy süteményeknél először mindig a tojást és a cukrot keverjük össze, még akkor is, ha az online konyhatündérek mást mondanak.

Tipp: Segíts anyukádnak a főzésben! Nem komplett ételelkészítési módokat kell most memorizálnod, hanem a cél az, hogy olyan dolgok ragadjanak rád, amelyek segíteni fognak akkor is, ha egy számodra teljesen új és bonyolult receptet halászol le az internetről.

Forrás: ELTE Online Instagram oldala

7. Tölts minőségi időt a családoddal!

Ne szükséges rosszként éld meg a kialakult helyzetet! – ez akár külön pontba tartozó tanács is lehetne, de különösen igaz ez a családunkra. Az egyetemisták hazaköltözése, a kisebb testvérek digitális tanrendje és a szülők munkájának szünetelése együttesen olyan helyzetet idézett elő a családokban, hogy a napi szintű konfrontálódás majdhogynem elkerülhetetlen. A régi-új konfliktusok nemcsak előbukkannak, hanem fel is erősödnek a bezártság érzésének köszönhetően, ami nem éppen a családi idill kialakulásához és fenntartásához járul hozzá.

Tipp: Legyetek türelmesek egymással és töltsetek együtt minőségi időt! Gondolj bele: egy négyfős családban jó ideig csak a három családtagod látod, és persze ez fordítva is igaz. Ha állandó konfliktusban éltek, nagyon rossz emlékként fog megmaradni számotokra az önkéntes karantén időszaka. Mi lenne, ha egymás hibáinak keresgélése helyett inkább a régóta porosodó társasjátékaitok után kutatnátok?

8. Tartsd a kapcsolatot a barátaiddal!

Ha lehet, a chatelés helyett most válasszátok a videóhívást! Sokkal személyesebb, mint szimplán üzenetekkel bombázni egymást a virtuális térben. Indíthattok akár csoportos hívást is, közben pedig számtalan olyan játékot bevethettek, ami nem igényel személyes jelenlétet.

Tipp: Én még soha…, Két igaz egy hamis állítás

9. Nézz a barátaiddal filmeket!

Hozzatok létre egy privát filmnéző klubbot, ahol mindig megbeszélitek, mi legyen a soron következő alkotás, amit megnéztek! Miután mindenki túl van rajta, indulhat a kibeszélő-party csoportos videóhívás keretein belül.

Tipp: Használjátok a Nemzeti Filmintézet archívumát! Az Intézet munkatársai nemrég 90 filmet tettek ingyenesen elérhetővé; irodalmi adaptáció, történelmi, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm egyaránt található köztük.

10. Olvass online!

Használd ki a lehetőséget, hogy most sok mindenhez ingyenesen hozzáférhetsz digitális formában! Ha viszont régóta fontolgatod az előfizetést valamilyen magazinra, talán arra sem lesz ennél jobb alkalom.

Tipp: Az Arcanum ingyenessé tette az újság- és folyóirat-archívumát, valamint a szaktárs.hu oldalon egy hónapra ingyenesen elérhetővé teszik 12 magyar könyvkiadó összes kiadványát.

Forrás: louvre.fr

11. Látogass múzeumokat online!

A világjárványra való tekintettel számos múzeum tette digitális formában elérhetővé a tárlatait, így olyan helyekre is eljuthatunk most, ahová talán sosem lenne lehetőségünk. London, Párizs, New York csak rád vár!

Tipp: British Museum (London), A Louvre (Párizs), The Metropolitan Museum of Art (New York)

12. Engedd szabadjára a kreativitásodat felnőtt színezők segítségével!

Az utóbbi évek felnőtt színező-őrületének hatására neked is porosodik otthon néhány? Elérkezett az idő, hogy megtöltsd őket színekkel!

Tipp: Ha kimaradtál volna a felnőtt színezőket körül lengő vásárlási lázból annak idején, se baj: az interneten böngészve számos sablonra bukkanhatsz. Ha nincs rá lehetőséged vagy nem szeretnéd kinyomtatni, akkor te magad is rajzolhatsz mandalát, amit aztán színpompássá varázsolhatsz.

13. Szelektáld az Instagram-követéseidet!

Ez az a pont, amire máskor szinte biztos, hogy nem szakítanál időt, pedig nagyon hasznos. Rengetegen beleesnek abba a hibába, hogy ha valaki beköveti őket, akkor automatikusan visszakövetik, mondván így illik. Ez viszont azt eredményezi, hogy nem azokkal a tartalmakkal fogsz elsősorban találkozni, amik miatt használod az alkalmazást.

Tipp: Ha még nem tetted volna, kövesd be az ELTE Online Instagram-oldalát! A kialakult helyzet okán két új sorozattal is kedveskedünk követőinknek: a hallgatói újság szerkesztősége egyrészt megosztja kedvenc receptjeit, másrészt könyvajánlókat készít, hogy senki se unatkozzon a kényszerpihenő alatt.

14. Takaríts a laptopodon és a telefonodon!

Hónapok óta annyi tárhely van a telefonodon, hogy egy új alkalmazás letöltéséhez kénytelen vagy fotókat törölni? Nem tudod miért lassult be a laptopod az utóbbi időben? Ha ezek közül bármelyik igaz rád, itt az idő, hogy alapos takarítást végezz az eszközeiden!

Tipp: Töltsd fel a képeidet és a videóidat felhőbe! Ha lehet, mellőzd külső winchester vagy pendrive használatát, hiszen semmi sem nyújt annyira biztos védelmet az emlékeid megőrzésére, mint az elektronikus tárhelyek.

Forrás: hirlevelplusz.hu

15. Üzenj a jövőbeli énednek és a jövő emberének!

Ragadj okostelefont vagy webkamerát, és maximum egyperces videóban oszd meg az érzéseidet, a gondolataidat és a véleményedet erről a szokatlan élethelyzetről, és üzenj a jövőbeli énednek és a jövő emberének, kire vagy mire figyeljen jobban, vagy éppen mit csináljon másképp; az elkészült videót küldd el a közösségi kezdeményezést meghirdető H+ Média és Kulturális Egyesület számára Facebookon privát üzenetben vagy emailben (hpluszmedia@gmail.com)! Részletek ide kattintva olvashatók.

Tipp: Beszéld rá a barátaidat, hogy ők is csatlakozzanak a kezdeményezéshez!

 

Kiemelt kép: Pixabay

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]