Az abszurditás legnagyobb elismerése ELTE-s oktatók zsebében

ELTE-s kutatók munkáját is anti-Nobel-díjjal jutalmazták: egy nemzetközi kutatócsoport tagjaiként felfedezték, hogy a világos szőrű lovak kevésbé vonzzák a bögölyöket, a szitakötők pedig végzetes vonzalmat éreznek a fekete sírkövek iránt. A 2016-os Ig-Nobel-díjakat csütörtök este adták át az amerikai Harvard Egyetemen.

f-ignobels-a-20160924

Japán tudósok az Ig Nobel-díj átadóján bemutatják, hogy kell más szemszögből vizsgálni a világot. Forrás: japantimes.co.jp

A magyar kutatók, Horváth Gábor, Blahó Miklós, Kriska György, Hegedüs Ramón, Gerics Balázs és Farkas Róbert spanyol, svéd és svájci kollégáikkal végezték kutatásaikat, amelyekkel fizika kategóriában érdemelték a díjat. Felismerték, hogy a lóbögölyök kevésbé vonzódnak a világos szőrű, szürke lovakhoz, mint a feketékhez – jelentette be az egyetem.

Az 1991-ben alapított Ig Nobel a Nobel-díj amerikai paródiája, a nemzetközi tudományos élet azon szereplőinek ítélik oda évente, akiknek tevékenysége látszólag értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vezetett, egyúttal mulatságosnak tűnik – és aztán el is gondoltatják az embert.

Forrás: MTI, elte.hu

Kiemelt kép: pinterest.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]