Ezért éri meg korán kelni

Van alapja a közmondásnak: Ki korán kel, aranyat lel. Akaraterőnk ekkor a legerősebb és könnyebben végezhetünk el bonyolultabb feladatokat is. A következőkben megmutatjuk miért éri meg korán kelni, és bemutatunk néhány példát is, amikkel talán meghozzuk a kedvetek hozzá!

Roy Baumeister, a floridai egyetem professzora szerint az  akaraterőnk általában mindig estére gyengül meg, például ezért szoktuk ekkor megszegni a diéátánkat. Baumeister csoportos tesztekkel bizonyította a korán kelés előnyeit, ilyenkor „akaraterőtárunk” még feltöltött állapotban van, tehát optimistán kezeljük a nehezebb problémákat is.

Wake-up-earlierA komoly koncentrációt, és sok -megszakítás nélküli- időt igénylő feladatokon is jobb ebben az időszakban dolgozni, mert ekkor nem vonja el a figyelmünket más. A koránkelés hasznos előnyeire épült rá az üzleti reggelik hagyománya is, ahol a résztvevők gyarapítják üzleti kapcsolataikat. Igaz, az okos eszközök megjelenése óta átalakult a hírfogyasztás és az információszerzés folyamata, mégis sokan szeretik reggel elolvasni az aktualitásokat.

Laura Vanderkam amerikai író, újságíró nagyvállalati vezetőket kérdezett meg reggeli szokásaikról. Az eredményeket vizsgálva megállapítható, hogy  90 százalékuk már hat előtt ébren van. A legsikeresebb cégvezetők azért pattannak ki korán az ágyból, mert a reggeli órákat „a kezükben tarthatják”. Ez azt jelenti, hogy a munkaidejük telefonhívásokból, értekezletekből, váratlan eseményekből áll, viszont így csak kora reggel van idejük más fontos dolgokra. A legtöbben közülük testmozgásra fordítja ezt az időt, amivel csökkentik a stresszt, fogynak is, ráadásul az alvásban is segít nekik.

Többek közt Tim Cook, az Apple vezére elsőként érkezik és utolsóként távozik az irodájából. Hétkor már az íróasztalánál ül, és előtte már megjárta az edzőtermet is. Paul Polman, az Unilever vezetője reggel hatkor már az irodában van, ahol egy órát a futópadon tölt és közben átgondolja a napi teendőket.

Julie Morgenstern, a Ne olvass e-mailt reggel című könyv szerzője pedig azt javasolja, hogy a korán kelésre való átállást az esténk átalakításával kell kezdenünk. Felfogása szerint a koránkelés egyáltalán nem egyenlő azzal, hogy a kevés pihenéssel, és alváshiánnyal teli életünket még kevesebb alvással éljük. A hajnali keléshez természetesen időben le is kell feküdni, hogy annyit tudjunk aludni amennyit a szervezetünk igényel. Tehát érdemes az esti tevékenységeinket a korai lefekvés időpontjához igazítani, például ne együnk közvetlenül előtte, hanem legalább két órával ágyba bújás előtt vacsorázzunk, hogy a szervezetünk időben meg tudja emészteni az elfogyasztott ételt. Emellett ezt az időt mindenféle elektronikai eszköztől és képernyőtől mentesen töltsük, mert ezek nem járulnak hozzá az elalváshoz szükséges nyugalomhoz.

Fontos az is, hogy megfelelően felkészüljünk a másnapra, tehát készítsük elő a dolgainkat, hogy ne nyomasszanak a következő nap ránk váró teendők.

Forrás: hvg.hu

Kép: tenmania.comhuffingtonpost.com.auapproachyouractions.com