Mitől függ vajon, hogy fiatalabbnak vagy idősebbnek tűnsz?

Sokszor mondják: a külsőd elárul mindent rólad. Biztos veletek is megesett már, hogy rosszul saccolták meg az életkorotokat: egy „Csókolom!” köszöntéssel, vagy ha elkérték a személyiteket a boltban. Ám most megtalálták, mi felelős azért, hogy fiatalabbnak, vagy idősebbnek tűnünk. A Current Biology-ban megjelent dán tanulmány szerint bizonyos génvariánsok jelenléte miatt az emberek idősebbnek vagy fiatalabbnak tűnnek a valós koruknál.

Ezt megelőző vizsgálatok alapján a genetikai és a környezeti tényezők kombinációja egyformán hatnak egy ember érzékelt korára, továbbá az érzékelt kor a személy egészségi állapotát és élettartamának hosszát is tükrözheti.

A mostani vizsgálatban először találtak kapcsolatot az öregedés észlelése és az MC1R gén között, ami a vörös haj és a világos bőr kialakulásáért felelős. A Rotterdami Erasmus Egyetem kutatói szerint e gén változatainak a jelenléte befolyásolja azt, hogy korunknál idősebbnek vagy fiatalabbnak nézünk ki. A kutatás során 2700 idős dán ember genomjának elemzésekor fedezték fel, hogy az MC1R génvariánsok jelenléte kapcsolatban áll az észlelt korban tapasztalható különbségekkel.

Manfred Kayser, egy másik hasonló kutatás vezetője szerint ezeket a géneket hordozó személyek majdnem két évvel látszottak idősebbnek korunknál. Míg a nem, a kor, a bőrszín vagy a bőr napfény általi károsodása nincs hatással az érzékelt korra.

Az MC1R gén egyébként olyan biológiai folyamatokban is szerepet játszik, mint a gyulladások és a DNS-károsodás kijavítása. Valószínűleg éppen ez is lehet az oka annak, hogy korunknál fiatalabbnak, vagy idősebbnek tűnünk.

Forrás: index, origo

Kép: collectively.org

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]