Elárverezik Kossuth Lajos és Deák Ferenc leveleit

Kossuth Lajos 1867-ben, száműzetésben írt levele mellett egy Deák Ferenc két levelére és Jókai Mór egyik dedikált mesekönyvére is licitálhatnak az érdeklődők a Darabanth Aukciósház online árverésén április 30-ig. Mindezen érdekességek mellett a tételek között elismert magyar írók dedikált kötetei is szerepelnek.

Két hete zajlott le az az árverés, ahol közel nyolcezer tételt kínáltak az érdeklődőknek – mondta Csonka Krisztián, a Darabanth Aukciósház irodavezetője. A tételek között kortörténeti dokumentumnak számít Kossuth Lajos száműzetésben írt levele, amely a szétszéledő magyar seregek válságos helyzetébe és a politikus lelki tusájába egyaránt betekintést nyújt. Csonka Krisztián szerint egy ilyen dokumentum értékét nehéz meghatározni, százezer forinttól egymillió forintig már keltek el hasonló darabok az utóbbi időben. A dokumentum maga egy négy oldalas levél, amelyet Kossuth egy jászberényi honvéd feleségének írt, hogy hírt adjon a nő eltűnt férjéről. Kossuth válaszában leírja, hogy a nála lévő lajstromokban nem talált Farkas Ferenc nevű illetőt, de a hasonló nevű emberek sorsáról tájékoztatja a címzettet, valamint jelzi, hogy a seregek egy része, amely török földre ment, baj nélkül visszatérhetett Magyarországra. Emellett tanácsot ad az özvegység elismertetése tárgyában is. A négyoldalas levél kikiáltási ára száznegyvenezer forint, amely jelenleg száznyolcvanezer forintnál tart.

Fontos dokumentum még Deák Ferenc két levele és a halálakor készített hagyatéki leltára is. Deák Ferenc egyik levelében mint igazságügy-miniszter 1848-ban házasságkötési engedélyt ad magyar nyelven, felzetes viaszpecséttel. Az István nádor és Deák Ferenc aláírásával ellátott dokumentum kikiáltási ára negyvenezer forint volt, és harminckettő ajánlat után jelenleg kétszázezer forintnál tart. A másik levelet Deák a sógorának, Tarányi Józsefnek címezte. Az 1856-ban kelt iratban Deák beszámol a Vörösmarty Mihály árvái javára indított gyűjtésről, társasági eseményekről, valamint megrendültségéről Bezerédj István politikus halála miatt. A bensőséges hangvételű levél kikiáltási ára száznegyvenezer forintról eddig százhatvanezer forintra emelkedett.

Jelentős irat még a Nagy Imre által 1954-ben írt kinevezési okmány, amelyben a minisztertanács elnökeként megbízza Vas Zoltánt a Minisztertanács Titkárságának vezetésével. Csonka Krisztián felhívta még a figyelmet Jókai Mór meséskönyvének 1892-es, első kiadására is, amelyet az író unokahúgának, Hegedűs Rózsikának dedikált. Mindezen érdekességek mellett a tételek között elismert magyar írók dedikált kötetei is szerepelnek.

Forrás: librarius.hu
Kép: images5.alphacoders.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]