Amerikába utaznak a budapesti robotépítők

A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) robotépítő csapata kvalifikációt nyert a St. Louis-ban szervezett világbajnokságra, amelyet majd áprilisban rendeznek meg. A ReSAP csapat megkapta a National Instruments innovatív robottervéért járó különdíját, második helyezést ért el a prezentáció versenyrészen és a hatodik helyet szerezte meg az összesítésben. A ReSAP csapat tagjai: Szabolcs Sára, Mezey Dorka, Canesi Dávid, Tóth Keve Csongor, Slezák Ádám, Hajdu Tamás, Fernezely Simon.

A gimnazisták elsőként a március 19-20-án Debrecenben megrendezett First Lego League nemzetközi robotprogramozási versenysorozat közép-európai fordulójában mérettették meg magukat, amelyben Ausztria, Németország, Svájc, Csehország, Románia, Szlovákia és Magyarország vett részt. A versenyfordulót először rendezték meg hazánkban (az eddigi helyszín Németország volt), a National Instruments Hungary Kft. ügyvezetője szerint azért, mert a cég már évek óta eredményesen vesz részt a First Lego League versenysorozat szervezésében, ráadásul a vállalat mentorprogramja is kiemelkedő.

A versenyen az idei évben 260 diák vett részt, akiknek egy előre megadott, a társadalmat aktuálisan érintő témában kellett kutatást végezniük. A tíz-tizenhat éves diákok 2016-ban a szelektív hulladékgazdálkodás és hulladékfeldolgozás témájában mélyedhettek el, valamit egy teljesen automatikusan működő robotot terveztek meg úgy, hogy az képes legyen elvégezni a küldetését a terepasztalon. A ReSAP csapat is megalkotta a saját robotját, továbbá tanulmányaik és kutatásaik eredményét egy táblajátékba sűrítették bele. A játékot Earth Aid (a Föld Elsősegélye) névvel mutatták be, amelynek feladata környezettudatos életmódra nevelni a gyermekeket. A budapesti gimnázium már 2009-től eredményesen képviseli hazánkat a különböző versenyeken, helyezéseket értek el Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Magyarországon is.

Forrás: eduline.hu, akg.hu, resap.hu

Kép: playbuzz.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]