Az inka civilizáció előtti rejtély oldottak meg tudósok

Erich von Däniken, a paleoasztronautika alternatív történelmi elméletének egyik legismertebb hirdetője, és téziseinek lelkes követői úgy vélik, a Puma Punku köveit idegen lények állították fel bázisukként tizenhétezer évvel ezelőtt. Ez a teória mára már bizonyítottan hamis, hiszen a szabályosan, mérnöki pontossággal felhúzott épület az inkák hihetetlen tehetségű építész elődeinek műve.

Az 1920-as években élénken élt Dänikenben és híveiben az a teória, miszerint a különös, furcsán szabályos kőtáblákból álló Puma Punku templomegyüttest földön kívüli, idegen lények húzták fel a sík talajra. Úgy gondolták, hogy az ősi sziklákat elektromos szerszámokkal vájták ki, és az egész hatalmas kőegyüttest a földönkívüliek helyezték le, amikor meglátogatták az ősi civilizációkat. Ezt az ott élő tiwanakui emberek kezdetleges tudásával és technikai felszereletlenségével nem lehetett megépíteni, sokkal fejlettebb technika kellett hozzá. Az elmélet már a kövek anyagának megállapításakor megbukott, ugyanis Däniken és követői tévesen gránitnak ítélték meg a sziklák anyagát, ami eredetileg puha vörös homokkő. Utóbbit a tiwanakui technológiával, ha nem is könnyedén, de mindenképpen eredményesen meg lehetett munkálni.

A Titicaca-tótól tíz kilométerre délkeletre, Bolívia és Peru határához közel található egy fennsík, amelyre egy inkák előtti civilizáció templomkomplexumot épített, ez az egész együttes a Tiwanaku, a  furcsa kövekből álló területet pedig Puma Punku, amely aymara nyelven a „puma ajtaját” jelenti. Az építmény, mely fénykorában lenyűgöző látványként szolgált, három nagy építési korszakban készült valamikor Kr.u. 300 és 500 között, mintegy hatszáz évvel az inkák megjelenése előtt. A komplexum felépítőiről vajmi kevés tudás áll rendelkezésre, viszont a régészek egyetértenek abban, hogy az aymara indiánok húzhatták fel a lenyűgöző építményeket, bár közvetlen bizonyíték erre sajnos egyelőre nincsen. Az inkák azt állították, hogy az istenek húzták fel a területre a sziklaépítményt, ez inkább a népcsoport istenektől való elsőségére utalt, mintsem alátámasztotta volna Däniken és csapata elméletét.

Bár a templomkomplexumot építő népet alig ismerjük, a különös kövekről annál többet tudunk, hála a helyszínen talált, félkész szikláknak. A környéken talált legnagyobb megmunkált szikla 7,81 méter hosszú, 5,17 méter széles továbbá 1,07 méter vastag, és mintegy 131 tonnát nyom – nem kevés, de nem is lehetetlen dolgozni vele. A monstrumokat valószínűleg homokkal csiszolták, és keményebb kövekkel vájták – a legprecízebb mintákat pedig fémötvözetekkel faragták ki. Arra még nincs pontos magyarázat, hogy a mintegy 90 kilométerrel távolabb fekvő, a Copacabana-félszigeten bányászott köveket hogyan szállították az építkezés helyszínére. Jean-Pierre Protzen régész, a Puma Punku-i szoborkomplexum szakértőjének állítása szerint szinte az összes kövön látszanak az úgynevezett „emelőfogantyú” nyomai, amelyekre köteleket erősítve képesek lehettek eredményesen megtenni még ezt a hosszú utat is.

20160108pumapunku-tiwanaku

A preinkai andoki kultúra kifejezetten tehetséges volt a fémmegmunkálás területén, így az építkezés során bátran dolgoztak erősebb réz-arzén-nikkel ötvözetből öntött vésőkkel (az arzén a fém merevségén enyhített, a nikkel pedig az erősségét adta). Így már könnyebb volt a sziklákba szabályos mintákat vájni

Valószínű, hogy az idegen civilizációkban hívők, mint Däniken és követői nem fogják egykönnyen feladni elméleteiket, viszont kétségkívül bizonyított, hogy egy ősi társadalom képes volt felhúzni egy ekkora templomkomplexumot – még ha fejlett írásbeliségük sem volt (képírás volt a jellemző). Radarvizsgálatok egyébként megállapították, hogy Puma Punku és a közeli Kalasasaya templomegyüttes között rengeteg ember alkotta építményt rejt a föld, amelyek még feltárásra várnak – az is lehet, hogy az egész környék egy hatalmas vallási komplexumnak adott helyet, csak még nem tudunk róla.

forrás: origo.hu
képek: origo.hu

 • Sándor József Tóth

  Elképesztő hogy ehhez az íráshoz az ELTE a nevét adta.

  “Az 1920-as években élénken élt Dänikenben és híveiben az a teória, miszerint a különös, furcsán szabályos kőtáblákból álló Puma Punku templomegyüttest földön kívüli, idegen lények húzták fel a sík talajra.”

  Daniken 1935,-ben született!!! Ezzel nem igazából az ő teoriáját akarom védeni, mintsem ennek az irománynak a valóságtartalmát és háttérfelkészületlenségét.
  Másrészről én jártam Puma Punkuban és saját szememmel láttam azokat a centiméter széles, mély, hosszú nyilegyenes rovatkákat melyekbe szabalyos miliméter pontossagal befúrt lyukak vannak elhejezve. Biztosan homokkal csiszolták ki őket ugye?

  Ha valaki azt mondja, hogy ezt egy primitiv civilizáció készítette az szerintem jobb ha orvoshoz megy hiszen komoly problémái lehetnek a valóság megítélésével.

  • István Kovács

   Valószínűleg nem sok kézműipari ismereted van, ezért nem tudod, hogy a “milliméter pontossághoz” semmilyen különleges eszköz sem kell, csak egy kis gyakorlati érzék. Fogalmad sincs, mennyi minden megoldható nagyon egyszerű eszközökkel, csak gyakorlat és türelem kell hozzá.

   https://hu.wikipedia.org/wiki/Antik%C3%BCth%C3%A9rai_szerkezet

   • István Kovács

    Sőt! A tizedmiliméter pontosság is megoldható

    1. másolással

    2. összecsiszolással (ez utóbbival akár századmilliméter pontosság is)

    3. egyszerű körzővel és vonalzóval

    A milliméteres pontosságot egy gyakorlott kerámiafestőszemre és szabad kézzel is megoldja. Nézz meg egy kézi festésű márkásabb porcelántárgyat!

   • András Néző

    Eléggé unatkozhattak a mindennapi élelemszerzés mellett,hogy lukakat vágjanak a kőbe, de minek. Utána nem egy követ, hanem egy egész rakással elszállították fagerendákkal hegyen-völgyön át. Majd mikor megunták, vagy egy másik indián törzs lerombolta olyan módon, hogy nem csak ledöntötte, hanem több kő darabjait még kis apró darabokra is szétzúzta, majd szétszórta.
    Amúgy meg néhány kép a “másolásról, meg csiszolásról.
    “The flatness of stones and the straightness of cuts are almost immaculate. According to engineer Chris Dunn, some surfaces of Puma Punku megaliths are within 2/10,000 of an inch of being laser flat. Such precision is not reachable with hand tools. Only highly advanced powered systems, deep geometrical and mathematical knowledge can allow such results.”
    https://www.revelations-of-the-ancient-world.com/puma-punku-bolivia-precision/

    • István Kovács

     “Hérón már a gőzgép ősét alkotta meg, és számtalan ókori csodát alkottak, itt semmi ilyen régészeti leletek nincsenek”

     Aha! Hány ókori gőzgép látható a múzeumokban? Ha nem maradt volna fenn írásos emlék, szellentésed sem lenne róla! A maják írásos emlékeit azonban a büdös, mosdatlan fehér szerzetesek néhány példány kivételével teljesen megsemmisítették máglyákon. Miközben az aztékok NAPONTA fürödtek. Ennyit a kultúráról! Hérónt se keverd a középkori sötétséggel!

  • Bebtó Zoltán

   elhelyezve

 • János Berényi

  Az itt a lényeg. hogy egy primitív népnek mi szüksége lett volna rendkívüli nehézségek árán tized milliméteres pontosságú kőtömbök faragásával foglalkozni.
  akkor amikor az élelem előteremtése is nehézségekbe ütközött.

 • Szabina a bankár lány…®

  Biztos nem azért jöttek millió fényévekről idegenek hogy szaros köveket faragjanak, Däniken egy szecskás idióta.