A Földnél is idősebb meteoritot találtak Ausztráliában

Valószínűleg a Marson túlról érkezett az a meteorit, amelyet Dél-Ausztráliában levő Eyre-tó medrében találtak a napokban. Eddig csekély dolog derült ki a kőmeteoritról, de az biztos, hogy nem mai darab – 4,5 milliárd éve, a Naprendszer hajnalán keletkezett.

A mindössze 1,7 kilogramm tömegű kőmeteoritot a dél-ausztráliai senki földjén fekvő Eyre-tó medréből, 42 centiméter mélyről ásta ki Phil Bland bolygó-geológus. A lelőhely megtalálásához a legmodernebb technológiát kellett bevetni, így kamerahálózat, egy könnyűrepülő, egy drón és quadok segítették a keresést. Az adatok elemzésével sikerült meghatározni a meteorit pontos helyét, de így is eltartott három napig, mire a szikladarabot megszerezték. A kutatók elmondása szerint a keresést az elmúlt időszak csapadékos időjárása is nehezítette.

A 4,5 milliárd éves „jövevény” feltehetőleg a Mars pályáján túlról érkezett, valahonnan a Mars és Jupiter közötti régióból – mondta el Bland. A meteorit megtalálója hozzátette: „Idősebb a Földnél, ennél vénebb kődarabot senki sem fog a kezében tartani.”. Továbbá a szakértő jelentős eredményként aposztrofálta kőmeteorit megtalálását, pláne annak fényében, hogy a NASA is hasonlóra készül. Igaz, űrbéli aszteroidából szeretnének mintát venni.

forrás: origo.hu
kép: origo.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]