Komoly áttörés a Pécsi Tudományegyetem kutatásában

Befejeződött a Pécsi Tudományegyetem (PTE) nyolc hónapos kutatása, mely során rendkívüli áttörést értek el. Ezentúl képesek lesznek előre jelezni, hogy a mesterséges megtermékenyítés során sikeres lesz-e a terhesség.

A projektben részt vevő kutatócsoportok olyan molekuláris biomarkerek azonosítását végezték el, amelyek az egészséges embriót jellemzik, és előre jelzik a sikeres terhesség kialakulásának valószínűségét.

„Az eredmények rutinszerű klinikai alkalmazása olyan nanotechnológiára épülő gyorstesztek kifejlesztését követeli meg, amelyek költséghatékonyan és reprodukálhatóan képesek a minták diagnosztikai vizsgálatára” – írják.

A PTE kutatócsoportja számos nemzetközi intézménnyel együttműködve dolgozott, azzal a céllal, hogy birtokába kerüljön a speciális, klinikai célokra alkalmas chiptechnika megvalósításának technológia.

A kutatást az Európai Szociális Alap 299,2 millió forinttal támogatta. A közleményben úgy fogalmaztak: a magyarországi és a fejlett világbeli negatív demográfiai változások “időzített bombát jelentenek társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt”.

Forrás: eduline.hu

Kép: femina.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]