Duális képzés, avagy kell a gyakorlat

A gyakorlatra nagy hangsúlyt helyező duális képzés nagy előnye a tapasztalat, amellyel könnyebben megtalálod a helyed a munka világában. Ezzel egy időben az egyetemen megszerzed a megfelelő elméleti tudást és bónuszként a gyakorlati helyeden még fizetést is kapsz. Mit kell ezért tenned?

A hagyományos felvételi eljáráson túl még egy vállalati jelentkezést és felvételit is végig kell csinálnod. Az adott képzések tájékoztatójában található a hozzátartozó vállalatok listája. A cégek július elején értesítenek az eredményről, így még lehetőséged van sorrendet módosítani, ha az szükséges. Abban az esetben, ha a vállalat nem tart igényt rád, a ponthatárok ugyanúgy érvényesek, és bármikor átkérheted magad hagyományos képzésre.

Amennyiben a céges felvételin is sikert arattál, egy szorgos időszak kezdődik el az életedben, ugyanis a duális képzés minden évben csaknem kétszer annyi időt vesz igénybe, mint a hagyományos képzések. Ez az idő szinte egyenlően oszlik meg az elméleti és a gyakorlati oktatás között. Az adott cégek minden esetben szerződést kötnek gyakornokaikkal, amiben rögzítik a bérezést (a minimálbér nettó min. 60%-a) és a szabadságot is (általában 4 hét).

Forrás: eduline.hu
Kép: forestview.eu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]