Digitális eszközeink csak a felszínes kapcsolataink számát növelik

Pléh Csaba pszichológus és nyelvész 70. születésnapja alkalmából az M1-en beszélt eredményeiről, miszerint alapjaiban nem változtak az emberi kapcsolatok a digitális eszközök hatására. Ezeknek az eszközöknek a segítségével csak a felszínes kapcsolataink száma növekszik. Kedden pedig a Magyar Pszichológiai Társaság A pszichológia polihisztora: születésnapi beszélgetés a 70 éves Pléh Csabával címmel szervezett ünnepi estet az akadémikus születésnapjára.

Pléh Csaba immár 45 éve van a szakmában, főként azzal foglalkozik, hogy a pszichológia és a nyelvészet területét hogyan lehet összekapcsolni: “hogyan működtetjük a nyelvet mi, beszélők a fejünkben, hogyan kerül be a nyelv, mint rendszer a gyerekek fejébe, hogyan irányítja a nyelvi rendszer azt, hogy milyen szavakat választunk, hogyan illeszkedünk társalgás közben a másikhoz, hogyan udvariaskodunk vagy sértegetünk. Mindazok a területek érdekelnek, ahol a nyelv és a nyelvet használó ember közötti érintkezésről van szó”.

Legfrissebb kutatásában a digitális eszközök emberek kapcsolatrendszerére kifejtett hatását vizsgálja. Eredményeik szerint „az emberi kapcsolatok az okostelefonok hatására nem terjednek ki, csak a felszínes kapcsolatok száma nő meg. Azok száma, akik igazán fontosak, úgy tűnik, az egyén érzelmi háztartásából fakadóan korlátozott: csupán 3-4 intim barátunk van akkor is, ha 1500 név szerepel a Facebook-oldalunkon vagy a telefonunkban.”

Forrás: MTI
Kép: www.psychologytoday.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]