Már egy e-maillel is károsítjuk környezetünket?

Hétköznapi tevékenységek hosszú listája járul hozzá a különböző gázok kibocsátásának növeléséhez. Most kiderült, hogy már egy egyszerű e-mail elküldésével is szennyezzük az atmoszféránkat.

Persze, kevesen gondoltuk, hogy az autóvezetéssel vagy a villany felkapcsolásával sem éppen a legkedvezőbbet tesszük környezetünk számára. Mint kiderült, egy e-mail elküldésével is hasonló, gyarló cselekedetet követünk el. Egy kis e-mail elküldésével 4 gramm szén-dioxid-ekvivalens (gCO2e) mennyiségű üvegházhatású gázzal szennyezzük az atmoszférát.

De itt egy meghökkentőbb szemléltetés: napi 65 e-mail elküldése egy kilométeres autózásnak megfelelő szennyezéssel jár – írja a Phys.org ismeretterjesztő honlap.

A felelősek a számítógép, a szerver és a router működése folyamán felszabadult üvegházhatású gázok, ezekhez még hozzájönnek a gyártásuk során kibocsátott gázok is.

Ha üzenetünkhöz mellékletet is csatolunk, akkor az bizony 50 gCO2e gázkibocsátással jár.

Nem csak az e-mail az egyetlen káros tényező. Egy nagy cappuccino készítésével 235 gCO2e-vel járulunk hozzá az ökológiai lábnyomhoz, egy tea készítése 21 gCO2e, és, minél nagyobb tévénk van, annál jobban szennyezzük környezetünket, egy 61 centiméteres plazmatévé két órás nézése 440 gCO2e bocsát ki, ez körülbelül annyi, mint egy 1,6 kilométeres autózás. Az LCD tévé viszont sokkal környezetkímélőbb, egy 81 centiméteres LCD tévé két órás nézése már csak 160 gCO2e-vel növeli a légszennyezést.

Forrás: origo.hu
Kép: environment.nationalgeographic.com

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]