Díjátadás a Magyar Tudomány Ünnepén

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a magyar tudomány ünnepe rendezvénysorozat hétfői szegedi megnyitóján arról beszélt, hogy az alapkutatásokra fordított összeg az egyik legjobban megtérülő befektetés, amit egy ország tehet. A megnyitó ünnepségen átadták az akadémia tudományos díjait.

Lovász László a megnyitón tartott előadásában John Horgan The End of Science című könyvében felvetett gondolatát idézte fel, amely szerint véget ér a tudomány, mert lassan már mindent tudunk. Lovász szerint azonban éppen egy lassú megismerési folyamat lépéseinél tartunk, egyetlen tudományterületről sem jelenthetjük ki, hogy mindent felfedeztünk és megismertünk. Az MTA elnöke hangsúlyozta, hogy a tudóst a megismerés vágya hajtja, enélkül nem lenne tudomány. Nincs olyan kutatás, ami ne lenne tele buktatókkal és zsákutcákkal, azonban fel kell ismernünk, mikor járunk rossz úton. Amikor ezt elmulasztjuk, akkor jön létre az áltudomány: előfordul, hogy egy kedvenc gondolatainkról képtelenek vagyunk elismerni, hogy nem állja ki a tudomány próbáját.

Tele vagyunk olyan tudományos eredményekkel, melyek alkalmazása nélkül nem olyan lenne az életünk, mint ahogyan most éljük, s gyakran nem lehet előre látni, egy-egy felismerésnek milyen gyakorlati alkalmazása lesz: példaként Lovász az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában dolgozó, idén Bolyai-díjjal kitüntetett Pál Csaba eredményeit emelte ki: a biológus az evolúció elméletét és a baktériumok antibiotikum-rezisztenciájának kialakulását kapcsolta össze kutatásaiban.

Átadták az akadémia tudományos díjait is az ünnepségen: kiemelkedő tudományos életművének elismeréseként Eötvös József-koszorúval tüntették ki Bernáth Árpádot, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusát, Gáspár Lászlót, a Szent István Egyetem professor emeritusát, Geszti Tamás Bélát, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusát, Hegyi Klárát, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont kutató professor emeritáját, Jeney András Ivánt, a Semmelweis Egyetem professor emeritusát, Ovádi Juditot, az MTA Természettudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadóját és Szépvölgyi Jánost, az MTA Természettudományi Kutatóközpont főigazgató-helyettesét.

Forrás: mti.hu

Kép forrása: nfh.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]