Jó egyetemi tanárok nélkül nincs magyar felsőoktatás

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere rektori, egyetemi és főiskolai tanári megbízásokat adott át kedden Budapesten. Ünnepi köszöntőjében külön hangsúlyozta: nem beszélhetünk magyar felsőoktatásról jó egyetemi tanárok nélkül.

Magyarországon ma rendkívül fontos, hogy a felsőoktatási intézmények olyan eredményeket tudjanak felmutatni, amelyek nem csupán hazai, hanem nemzetközi szinten is megállják helyüket, ehhez azonban az egyetemi tanárok munkája elengedhetetlen – nyilatkozta Balog Zoltán.

A megbízásokat átvevő tanárok valamennyien évek óta végeznek oktatói, kutatói, oktatásszervezői munkát a magyar felsőoktatásban, ami eleve komoly elhivatottságot feltételez, s amiért nem lehet kellőképpen köszönetet mondani. Egyetemi tanárnak lenni több, mint kurzusokat tartani: egyszerre közügy és közfelelősség, hiszen a felsőoktatási intézmények egyszerre látnak el értékőrző és értékképző funkciót.

Balog Zoltán beszédében nyilatkozott a következő év béremeléseiről is: első lépésként januárban 15%-kal nő minden oktató és kutató bére, erre 2017-ben és 2018-ban újabb 5-5%-os emelés épül, így összesen 27%-os többletre számíthatnak a felsőoktatásban dolgozók. Az intézkedés 16 ezer embert érint.

A miniszter szerint a hallgatók 10%-a ma már külföldről érkezik, ami azt jelenti, hogy jelenleg több mint 26 ezer külföldi diák tanul valamelyik hazai felsőoktatási intézményben. Fontos feladatnak tekinti, hogy még vonzóbbá tegyük a magyar felsőoktatási intézmények képzési kínálatát, így növelni tudjuk a külföldiek számát.

Az ünnepségen részt vett továbbá Palkovics László felsőoktatási államtitkár is, aki elmondta, úgy véli, hogy a felsőoktatási intézmények és a politika közötti távolságot sikerül egyre inkább csökkenteni.

Forrás: MTI

Kép forrása: publications.mcgill.ca

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]