Különleges matekórát ajánl az Akadémia diákoknak

November 9-én élőben nézhető az interneten Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének előadása. A Wolf-díjas – azaz matematikai Nobel-díjas – tudós arról beszél, hogyan működik a tudomány, és erre számos matematikai példát hoz fel. Az előadás a Magyar Tudomány Ünnepének sajtónyilvános megnyitóján hangzik el Szegeden. Diákoknak, tanároknak és mindenki másnak is ajánljuk!

Az élő internetes közvetítetés november 9-én, hétfőn 10 órakor kezdődik, és a http://tudomanyunnep.hu honlapról is elérhető lesz. A közvetlen link:

http://videotorium.hu/hu/live/details/1821,Magyar_Tudomany_Unnepe_-_Nyitounnepseg

Az esemény egyben a Magyar Tudomány Ünnepének sajtónyilvános nyitóelőadása, amelyre a Szegedi Tudományegyetemen kerül sor. Először Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese mond ünnepi beszédet. Ezután köszöntő beszédek következnek, majd tudományos díjakat adnak át.

Ezután, körülbelül a 4. tanórában kezdődik Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének előadása, Hogyan is működik a tudomány? címmel. Lovász László izgalmas példák sorával mutatja be a tudomány kérlelhetetlenül szigorú, de lélegzetelállítóan izgalmas működését. Látni fogjuk, hogy minden kutatásban sok a zsákutca, és a lényeg az, hogy fel kell ismerni, mikor járunk tévúton. Ilyenkor vissza kell térni a kiindulóponthoz, vagy új témába kell fogni. „Ez lelkileg nehéz. Volt úgy, hogy magam is szinte sírtam, amikor egy ígéretes ötletet ott kellett hagyni – mondja az MTA elnöke. – Sok áltudományos tétel születik úgy, hogy egy kedvenc gondolatról nem ismerjük el, hogy nem állja ki a tudomány próbáját.

A Magyar Tudomány Ünnepe idei rendezvénysorozatán országszerte körülbelül kétszáz eseményen várják a tudomány iránt érdeklődőket. Részletes program a http://tudomanyunnep.hu oldalon található.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]