Programajánló – Mi várható a héten a Magyar Tudományok Ünnepén?

Novemberben tartja az MTA a Magyar Tudományok Ünnepét, melynek keretein belül számos izgalmas előadással várják ezen a héten is az érdeklődőket az Akadémia oldalán, illetve annak Youtube csatornáján.

Az előadássorozat vezérfonala idén a „jövőformáló tudomány”, és ennek megfelelően az Akadémia különböző, szinte sci fi-be illő témákat gyűjtött össze az ünnepre. A programok leírása, illetve az előadások időpontjaira vonatkozó részletek itt tekinthetőek meg.

Újabb fejlemények a szójelentés matematikájában címmel Kornai András matematikai nyelvész tart előadást hétfőn az elmúlt évek számítógépes nyelvészetéről. Egy viszonylag új, azonban szakmai körökben annál felkapottabb területről lesz szó, a szóbeágyazásokról, amely három éve még egyáltalán nem ismert fogalom volt, mostanra pedig a tudományos szövegekben már tízezer körül jár hivatkozásainak száma.

Kedden, november 10-én panelbeszélgetés és előadások kezdődnek Tudomány és parlament: Víz – Jelentősége és korlátai a 21. században címmel. A megnyitót Freund Tamás, az MTA elnöke tartja, majd Józsa János, az MTA Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testületének elnöke tart köszöntőt. A program reggel 10 órával veszi kezdetét és fél 1-ig tart. Ugyanezen a napon, este hatkor Keserű György Miklós gyógyszerkutató Vírusellenes terápiás lehetőségek a COVID-19 fertőzés kezelésére címmel beszél a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportja és a Jakab Ferenc vezette Magyar Koronavírus-kutatási Akciócsoport közös munkájáról, melyben egy rövid- és egy hosszútávú kutatási programot fog felvázolni.

Szintén kedden kerül megrendezésre az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor intézet konferenciája a Magyar Tudomány Ünnepén, melyen napjaink magyar nyelvészeti kutatásainak sokszínűségét és társadalmi hasznosíthatóságát mutatják be az előadók. Ide az érdeklődők november 9-ig bezárólag tudnak regisztrálni. A hivatalos kiírás itt, a részletes program pedig itt található.

Szerdán, 11-én Gépi tanulás a hivatalos statisztika szolgálatában címmel várja Mag Kornélia alkalmazott matematikus, a KSH elnökhelyettese előadására az érdeklődőket. Az emberi munka helyettesítéséről, annak megkönnyítéséről és az odavezető útról lesz szó, melynek fókuszában a tanuló adatbázis előállítása áll. Ezzel egyidőben Meskó Bertalan, orvosi jövőkutató tart előadást a Mesterséges intelligencia jövőkutatói kihívásairól. Munkája célja, hogy rövid tájékoztatást adjon a terület lehetőségeiről és korlátairól nem csak szakemberek számára.

Csütörtök déltől nem csak online, hanem az MTA SZAB-székházban is sor kerül Diákok az akadémián: Az immunológia napja elnevezésű előadóülésre. Az eseményt nem először rendezik meg, azonban most, rendhagyó módon a Magyar Tudományok Ünnepe szolgál a programok időpontjául. Az este 6-os blokkban Karsai Márton fizikus, hálózatkutató ad elő Fertőzésterjedések adatalapú modellezése, avagy hálózatok a koronavírus-járvány modellezésének szolgálatában címmel, melyben az egyének térbeli mozgását, mobilitását leíró hálózatok szerepének fontosságát ismerteti a fertőzés kimenetelében és valósághű modellezésében.

Végül péntek 13-án Röst Gergely, elméleti matematikus Jövőformáló matematika előadásán a matematika korszakáról ismerteti a hallgatóságot, illetve a téma fontosságáról az élet, a gazdaság és a tudomány különböző területein.

Forrás: https://mta.hu/tudomanyunnep/, https://www.youtube.com/c/MTA1825

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]