Száraz November

Az ELTE PPK és a Kék Pont Alapítvány új kampányt indítanak, amelynek célja a mértékletes alkoholfogyasztásra való figyelemfelhívás.

Hazánkban is évről évre egyre többen csatlakoznak ahhoz a kihíváshoz, hogy az ősz utolsó hónapjának beköszöntével egy hónapon keresztül megpróbálják mellőzni az alkoholos italok fogyasztását. A lassan már hagyománnyá váló kezdeményezés lényege természetesen nem az, hogy a résztvevők soha többé ne nyúljanak alkoholhoz, hanem hogy a józan napok alatt jobban megismerjék önmagukat és az alkoholhoz fűződő viszonyukat.

A Kék Pont Alapítvány és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara által koordinált kampány célja, hogy a résztvevők megfigyelhessék saját alkoholfogyasztási szokásaikat, valamint felhívják figyelmüket a mértékletesség erényére.

Az ELTE PPK két éve működik együtt a Kék Pont Alapítvánnyal. 2018-ban a kampány fő fókusza a nők italfogyasztási szokásaira tevődött, igyekeztek minél több nőt bevonni a kampányba, hogy megoszthassák tapasztalataikat egymással. A tavalyi évben pedig a felsőoktatási képzésekben részt vevő fiatalok szokásai kerültek a középpontba. A szervezők fontosnak tartották e tárgykör alapos körüljárását, hiszen rengeteg tudományos kutatás támasztja alá, hogy ennek az életszakasznak az ivás szempontjából rendkívül kritikus jellege van.

Az idei koncepció a karantén alatt megemelkedett számú kockázati ivók öngondoskodásának és egyéni felelősségének jelentőségét hangsúlyozza.

Talán nincs is olyan ember, akit ne érintettek volna kisebb-nagyobb mértékben a járvány következményei akár közvetlenül vagy közvetetten.

A vírus és a vele járó következmények sokaknál stresszt, depressziót, szorongást vagy ezekhez hasonló állapotokat okoznak. Tudományos kutatások és vizsgálatok támasztják alá, hogy egyre több a depressziós, traumatizált, szorongó ember, erről a Magyar Tudományos Akadémia is írt, a cikk itt olvasható.  Sokan nem tudják és nem is akarják elfogadni az új helyzetet, a korlátozásokat. Egyre többen és többen küzdenek álmatlansággal és romló mentális állapottal, ennek folyományaképp egyre többen nyúlnak alkoholhoz. Nőtt a rohamivás és a gyakoribb, de kisebb mennyiségű italozás gyakorisága is.

Mindemellett a kockázati ivók a ,,karanténfáradtság és -depresszió” tüneteit észlelik magukon a járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt, így még könnyebben elveszíthetik az önkontrollt az alkoholfogyasztással kapcsolatban. Emiatt az ELTE PPK és a Kék Pont Alapítvány az idei Száraz November kampány az öngondoskodás és az egyéni felelősség jelentőségét helyezte a középpontba, leginkább a kockázati ivók csoportjában.

A 2020-as kampány idején az alapítvány és a PPK szakemberei péntekenként 19:00 órától nyitott ​Zoom-csatornát működtetnek, ahol izgalmas vendégekkel és játékokkal segítik a kihívás teljesítését.

Forrás: ELTE Hírek

Képek forrása: Kék Pont Alapítvány – Száraz November; https://www.sovtexas.com/alcohol/10-ways-alcohol-can-worsen-depression/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]