A tudás anyanyelven sajátítható el a legalaposabban

Október 13-án korszerű fizikai – a Nemzetpolitikai Államtitkárság ötmillió forintos támogatásából felszerelt- laboratóriumot nyitott meg az Ungvári Nemzeti Egyetemen (UNE) Potápi Árpád János. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az átadási ünnepségen elmondta, hogy a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Kárpátalján a magyarok az óvodától az egyetemig anyanyelvükön tudjanak tanulni.  A tudás szerinte csak az anyanyelven sajátítható el a legalaposabban.

Az államtitkár továbbá bejelentette, hogy a magyar kormány október 15-től kezdődően a kárpátaljai magyarság szülőföldön maradását szolgáló két újabb támogatási programot fog indítani, melynek keretében a művészeti és zeneiskolák magyarul oktató pedagógusai a mostani tanévben bruttó 100 ezer forintos segélyt kapnak, 35 millió forint összértékben, a magyar pácienseikkel anyanyelvükön beszélő orvosok pedig bruttó 150 ezer, a diplomás egészségügyi dolgozók bruttó 100 ezer forint éves támogatásban részesülnek.

Fontos, hogy a kárpátaljai magyar közösség megmaradása szempontjából pótolhatatlan munkát végző értelmiségiek (pl. pedagógusok, orvosok) ne hagyják el a pályát, és ne vándoroljanak ki az országból.
Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a magyar kormánynak és a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak a kárpátaljai magyarságnak a támogatásért és a szolidaritásért.
Zubánics László, az UMDSZ elnöke, az UNE tanára azt emelte ki, hogy megvalósult az Alaptörvény egyik passzusa, amely kimondja, hogy az anyaország felelősséget vállal a külhoni magyarokért. Ennek „kézzel fogható bizonyítéka, hogy a magyar kormány támogatja az oktatási intézményeket és a kárpátaljai magyarságot.

Potápi Árpád János Borzsova községben átadta a helyi általános iskolának az Európai Unió Keleti Partnerség Programja keretében felújított épületét is. A Keleti Partnerség Program keretében ezek mellett eddig 100 magyar oktatási és művelődési intézmény épülete újult meg, és még húsznak folyamatban van a korszerűsítése.

Forrás: Edupress

Kép: www.kmf.uz.ua

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]