A brit egyetemek várják a menekült akadémikusokat

A Cara (Council for At-Risk Academics) nevű jótékonysági szervezet, melynek célja, hogy segítsen a kockázatos helyzetben lévő akadémikusokon, most mentőövet nyújt a Közel-Keletről menekülő tudósoknak is. A szervezettel együttműködve számos brit egyetem és kollégium megnyitotta kapuit a szíriai polgárháború elől menekülő akadémikusok számára. A Cara miután ellenőrizte a kérvényezők hátterét, segít felvenni a kapcsolatot a számukra legideálisabbnak bizonyuló egyetemmel.

A Szíriában kialakult válságos helyzet elől menekülő akadémikusokat befogadó egyetemek remélik, hogy a kezdeményezés gazdag eszmecseréket és mindkét fél számára hasznos tapasztalatokat fog eredményezni. “Az érkezők magukkal hozzák a tapasztalataikat” – mondta Stephen Wordsworth, a szervezet vezetője, a különböző szemléletek, másfajta nézőpontok pedig új ötletekhez vezetnek. Ezen felül a közel-keleti tudósok a befogadó egyetemeken megosztják tapasztalataikat, így a hallgatók mélyebben beleláthatnak a szíriai konfliktusba.

A szervezettől jelenleg 140 közel-keleti akadémikus kért segítséget, akiknek kétharmada szíriai, a többiek pedig főként irakiak. Wordsworth szerint a Nagy-Britanniába érkező tudósok nagy része hazatér, miután országukban rendeződni látszik az egyelőre veszélyes helyzet. A befogadott tudósok nem menekülteknek, hanem vízummal rendelkező, látogatóban lévő akadémikusoknak minősülnek, és a tartózkodásuk költségeit a befogadó intézmények és a Cara megosztva fedezik.

Nem ez az első alkalom, hogy nagy tudósok brit egyetemeken találnak menedéket. Albert Einstein az 1930-as években nyert felvételt a Christ Church kollégiumba, míg George Radda, az orvosi MRI magyar származású úttörője, ugyancsak az oxfordi intézményben fejezte be kémikusi tanulmányait, miután 1956 novemberében egyetemistaként elhagyta Magyarországot.

forrás: eduline.hu, cara1933.org

kép: link

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]