Másképp látjuk a színeket nyáron

Kutatók először mutatták ki, hogy a természet változásai az emberi színérzékelésre is hatással vannak. Pontosabban, hogy nyáron másképp látjuk a színeket, mint télen.

„Yorkban a tél tipikusan szürke és unalmas, aztán nyáron minden csupa zöld lesz.” – Lauren Welbourne, a Yorki Egyetem PhD hallgatója és a kutatás vezetője így fogalmazta meg, milyen folyamat áll a felfedezés hátterében.

A szemünk négy alapszínt képes megkülönböztetni, amelyek nem más színek keverékei, ezek a piros, a kék, a zöld és a sárga. A kutatókat pedig az kezdte el érdekelni, hogy a tiszta sárga színt miért érzékeli mindenki egyformán annak ellenére, hogy a színlátásunk gyakran különböző. Ez alapján úgy gondolták, hogy a felfedezés oka nem a szem biológiai működésében, hanem a természet változásában keresendő, amelyhez a látásunk alkalmazkodik.

Nyáron a sok zöld látványát a szem azzal kompenzálja, hogy a természet változásához igazodva megváltoztatja, milyen árnyalatot látunk sárgának. A kutatás során 67 férfi és nő színérzékelését tesztelték januárban és júniusban. A résztvevőket egy sötét szobába ültették, ahol miután a szemük hozzászokott a fényviszonyokhoz egy koloriméter segítségével megállapították melyik árnyalatot látják tiszta sárgának. Az eredményt Welbourne egy televízió színegyensúly-beállításához hasonlította, mivel az alanyok januárban több zöldet adtak a sárgához, mint júniusban. Tehát, mivel nyáron több zöldet látunk, a szemünk ehhez igazodva a sárga árnyalatot is a zöldhöz viszonyítva interpretálja, mondhatni „zöldebbnek látja”.

A teljes tanulmány a Current Biologyban olvasható. Bár a felfedezés nem járul hozzá egyetlen látószervi rendellenesség gyógyításához sem, de segít megérteni miként működik látásunk, és kiindulópontként szolgálhat további kutatásoknak.

forrás: telegraph.co.uk
kép forrása: deviantart.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]