Miért vált ki a zene bőrorgazmust?

Két, egymástól független kutatási eredmény jelent meg a zene által kiváltott hatásról. Japán és amerikai kutatók kiderítették, hogy pontosan miért leszünk libabőrösek, illetve ahogy tudományos oldalakon nevezik, miért van bőrorgazmusunk egy-egy zeneszám meghallgatásától.

Azt már egy 1991-es kutatás bebizonyította, hogy egy jól eltalált zenének több mellékhatása is lehet: izzadás, elpirulás, reszketés és szexuális túlfűtöttség. A zene intenzív fizikai és mentális hatást gyakorolhat ránk, és ettől leszünk libabőrösek.

Az ohiói Wesleyan Egyetemen arra a kérdésre keresték a választ, hogy a zene mely részei képesek ilyenfajta hatások kiváltására. Ezért MRI szkennerekkel vizsgálták a kutatás résztvevőit, és az eredményeket összehasonlították a zenével. Megállapították, hogy a fent leírt érzések akkor jelentkeztek sűrűn, amikor hirtelen hangossá vált a zene, vagy ha a zene fő motívumában, refrénjében egy-egy oda nem illő hangot hallottak a résztvevők. Az utóbbi jelenségre Adele Someone Like You című slágere a legjobb példa a szakemberek szerint.

Japán kutatók szintén a már említett érzéseket előidéző zenékkel foglalkoztak, arra fókuszálva, hogy a zene milyen pszichológiai változást okoz az emberekben. Az egyik tesztben a nagylelkűségüket vizsgálták egy olyan játék segítségével, amelyben el kellett dönteniük, hogy egy adott pénzmennyiségből – amit szét kellett osztaniuk – kiknek és mennyit adnának pusztán szimpátia alapján. Amikor a résztvevők libabőrösek lettek egy-egy dal hallatán, utána bőkezűen adakoztak, de ha olyan zenét hallgattak, amit ki nem állhattak, fukarabbá váltak.

Forrás: eduline.hu; hvg.hu

Fotó: hotdog.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]