Felülvizsgálja az Államtitkárság a PPP-konstrukciókat

A Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság complex vagyongazdálkodási tervet készít 2016-ra, hogy felismerjék mennyire fenntarthatóak és milyen infrastrukturális színvonallal rendelkeznek az állami felsőoktatási intézmények. Erre azért is szükség van, mert az utóbbi hónapok átvilágításai és a kancellári rendszer bevezetésével elérhető gazdálkodási adatok arra mutattak rá, hogy sok a felesleges beruházás és sok intézmény nehezen tudja törleszteni tartozásait.

Gyetvai Árpád miniszteri biztos a Napi Gazdaságnak adott interjújában példaként említette a Nyíregyházi Főiskolát, ahol a PPP-konstrukcióban épült ingatlan sajtószobájában több millió forintért vettek nívós márkájú marhabőr kanapét.

Maga a PPP – konstrukciós beruházások azt a célt szolgálták, hogy az egyetemek és főiskolák ne közvetlenül az állami költségvetésből építsenek új ingatlanokat, vagy újítsák fel a meglévőket, hanem egy beruházó társaság legyen a kivitelező, akinek az állam és az intézmény fele-fele arányban fizeti a használati és üzemeltetési díjakat. Húsz év után a szerződéstől függően vagy automatikusan állami tulajdonban kerül az ingatlan, vagy megvásárolhatja azt a Magyar Állam. Addig azonban a használati és bérleti díjak folyamatosan emelkednek, aminek kigazdálkodása egyre nagyobb problémát jelent az érintett felsőoktatási intézményeknek. 2014 végén a kormány rendezte az intézmények tartozásait, amik több 10, vagy akár több 100 milliós pluszkiadással jártak.

Gyetvai szerint a fő problémát az okozta, hogy az intézmények nem számoltak a hallgatói létszám esetleges csökkenésével, és így a beruházások kihasználatlanságával. Márpedig a tapasztalatok azt igazolják, hogy a drága ingatlanok megépítése nem térült meg. Gyetvai ennek kapcsán a Budapesti Műszaki Egyetemet említette, melynek két üres épülete mellé felhúzott Q1-es campus 9,3 milliárdos megépítéséért a beruházó cégnek 20 év alatt 53 milliárd forintot kell kifizetni.

A miniszteri biztos szerint a növekvő törlesztőrészletek miatt érdemes a szerződéseket minél hamarabb kiváltani. A kihasználatlan ingatlanokat az állam fogja hasznosítani.

(Forrás: edupress.hu)

(Nyitókép: funzine.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]