Az újságíró tudjon kérdezni

Tizenharmadik alkalommal hívta össze a hallgatói újságírás szereplőit a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sajtóegyesület (MESE), hogy egy konferencia keretein belül vitassák meg a szakma aktuális kérdéseit. Mi is ott voltunk április 28-án az Edutus Rendezvényközpontban.

A Felsőoktatási Média Konferencia legizgalmasabb programjai kétségtelenül a kerekasztal-beszélgetések voltak. A hallgatói mobilitásról szóló vitán a felsőoktatás fontos szereplői voltak jelen, az újságírás helyzetéről pedig ismert médiaszemélyiségek beszélgettek. “Ki tud kérdezni” – ezen a címen futott a beszélgetés, amit a kultúra.hu főszerkesztője, Bajnai Zsolt moderált.

Réz András, ismert esztéta és “megmondóember”, jelenleg a Werk Akadémia oktatója arról beszélt, mennyire nehéz meghatározni az újságírást, amit ő mesterségnek tart. Több problémával is küzd jelenleg a szakma: egyrészt összeolvad a bulvár a kemény újságírással, másrészt bizonyos szavakat, témákat olyannyira kisajátított a politika és a pártok, hogy már akkor manipulatívnak hatnak, ha belekerülnek egy kérdésbe. Sokszor emiatt az újságíró a politikai korrektség jegyében önmagát cenzúrázza.

Erős Antónia, az RTL Klub műsorvezetője szerint az újságíró legfontosabb tulajdonsága a kíváncsiság, emellett pedig tudnia és mernie is kell kérdezni. Állítása szerint rég nem találkozott olyannal, hogy valaki tényleg újságíróként akart volna dolgozni. A legtöbben a médiában szeretnének elhelyezkedni, de inkább celebként. Az őt meginterjúvoló újságírók nagy része egyszerűen nem tud kérdezni. Olyan kérdéseket tesznek fel neki, amikre a választ egyszerű internetes kereséssel megtalálhatnák. Ráadásul az ellenőrzésre visszaküldött szövegeket át kell írni, tele vannak helyesírási és stilisztikai hibákkal. A műsorvezető jó kapcsolatot ápol a sajtóval. A bulvármédiával úgy próbál kompromisszumos megoldásokat kötni, hogy hajlandó például arról beszélni, hova megy nyaralni, ha beszélhet az általa létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítványról is.

Tóth Tibor az Etalon Produkció Kft. vezetője, zenekarok menedzselésével foglalkozik. Osztotta a véleményt, mely szerint az újságírók nagy része egyszerűen nem tud kérdezni, a vele dolgozó zenészek gyakran találkoznak ezzel a problémával.

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője szerint a mesterségbeli tudás mellett elengedhetetlen az elszántság az újságíróvá váláshoz. Heti Válasz Műhely néven újságíró iskolát hoztak létre. A kurzus drága, de elméleti és gyakorlati tudást is ad, valamint a legjobbak bekerülhetnek a szerkesztőségbe. Azt pedig sosem szabad elfelejtenie az újságírónak, hogy ő csak közvetítő ember.

Murányi András, a Nemzeti Sport főszerkesztő-helyettese szerint az nem determinálja az újságíró sorsát, ha sportújságíróként kezd. Tény viszont, hogy sport témában is lehet bődületes butaságokat kérdezni. Aki felteszi a “milyen érzés volt nyerni” kérdést egy sportolónak, az nagyon amatőr és felesleges dolgot kérdez. Az újságírás ma már komplex műfaj, nem elég írni tudni, az eseményekről legalább telefonnal videófelvételt is készítenek.

Ki a felelős a média jelenlegi helyzetéért? Ki tette tönkre az olvasót és a nézőt, és ki felel azért, hogy a tévében a bulvár és a reality megy? – tette fel az elgondolkodtató kérdést Bajnai.

Réz András nem gondolja, hogy a néző lenne a hibás. Tele van a média olyan szófordulatokkal, mondatokkal, amik valójában üresek, nincs jelentésük, de teljesen elterjedtek a köznyelvben. Ha valaki napi több órán át tévét néz, tudat alatt elsajátítja ezeket. Sokszor inkább a néző alkalmazkodik a médiához.

Borókai szerint nem mindegy, ki a célközönség. Az interjúalanyok is tudják, hogy, nem az újságírónak adják az interjút, hanem az általa képviselt médiumnak. Az újságíró is tisztában van az olvasóközönség összetételével, ehhez igazítja a szövegei nyelvezetét. Az olvasó számára láthatatlan tényezők is befolyásolnak. Az oknyomozó újságírás egy igényes műfaj, még sincs nagy hagyománya, hiszen a médiumok nagyrészt hirdetőkből élnek. Ha egy hirdetőjüket negatív színben tüntetik fel, jelentős pénzektől eshetnek el.

A sajtó jövőjéről eltérő véleményük volt a beszélgetés résztvevőinek. Réz András nem gondolja, hogy a gödör alján lenne a magyar sajtó, hiszen mindig van lejjebb. Ő optimistábban nézi a helyzetet. Egyébként is, a legtöbben tévét nem is néznek, sokan tudatosan szelektálják a híreket az internet.

Borókai szerint a nyomtatott újságírás nem fog megszűnni, csupán a gazdagok kiváltsága lesz. A nyomtatott sajtó egyre inkább koncentrált tudást fog jelenteni, cégek ma is hajlandók fizetni a számukra fontos hírekért. Persze emellett keresik a kiegészítő lehetőségeket. Ők nyilván arra törekszenek, hogy minél tovább fennmaradjon az offline újságírás.

Murányi a minőségben és a minőségi újságírásban hisz, ennek a megteremtése és fenntartása a legfontosabb feladat.

A beszélgetés után került sor az Egyesület díjainak átadására, ahol az elte.hu az Év Campus Honlapja címet nyerte el.

fotó: edupress.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]