Belevalók az ELTE-n

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a TÓK-on tartott továbbképzést óvodapedagógusoknak azért, hogy a jövőben szakszerű segítségben részesülhessenek a cukorbeteg gyerekek.

Az ELTE TÓK első felsőoktatási intézményként csatlakozott áprilisban a 2013 őszén létrehozott „Belevalók” programhoz. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány azért indította el ezt az ingyenes továbbképző programot, hogy a nevelőket felkészítsék a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatok ellátására. Magyarországon mintegy 5000 cukorbeteg (18 év alatti) gyermek él, 98 százalékuk egész életében inzulinadásra szorul. A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, a szénhidrátszegény diéta betartása komoly feladat elé állítja őket és családjaikat. Ezeket a feladatokat sajnos több intézmény képtelen ellátni, mivel a nevelők nem ismerik a cukorbetegséget, és nem tudják, hogyan kell ellátni a gyerekeket, így elutasítják a cukorbeteg gyerekek óvodai jelentkezését.

Az április 16-i szakmai napon résztvevők nemcsak diabetológiai és dietetikai előadásokat hallgathattak meg, de a gyakorlatban is kipróbálhatták a vércukormérést, megnézhették élőben az inzulin injekciót és az inzulinpumpát, miközben számos információt szerezhettek a cukorbeteg gyerekek mindennapjairól.

– A már végzett szakemberek számára napi kihívást jelent a diabéteszes gyermekek segítése, a vércukormérés és az inzulin beadása. Fontos ismeret számukra a betegség lefolyása, egyensúlyban tartása, a diéta lényege. Jártasságot kell szerezniük a kritikus állapotok felismerésében és a teendőkben. Mindehhez nagyszerű segítség az Alapítvány által szervezett „Belevalók program” – mondta el Darvay Sarolta, a TÓK tanszékvezető főiskolai docense. A téma fontosságát felismerve a diabétesszel kapcsolatos tudnivalókat pedig a tervek szerint a jövőben beemelik az egészségtan tantárgy tematikájába.

Forrás: www.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]