Felvételizőknek segít az ÁJK

Minden középiskolásnak nagy küzdelmet, próbatételt jelent az érettségi – az ELTE ÁJK Felvételi Előkészítő Bizottságának önkéntesei már 45 éve segítenek abban, hogy mindenki sikerrel vegye a vizsga akadályait.

„A FEB tagjai azok az első- vagy másodévben jelentkezett jogászok és politológusok, akik a (példátlanul hosszú) egész éves felvételi folyamatot, az ún. hospitálást sikerrel teljesítik, vagyis a közösség szakmai és személyes kompetenciáik alapján alkalmasnak találja őket arra, hogy a következő évben saját csoportot vezessenek – kezdi Sipos Ádám, a FEB elnöke –, ami a csoport tagjait pedig összeköti, az egyrészt a kultúra, pontosabban a történelem, irodalom és művelődés feltétlen szeretete, valamint a tennivágyás, segíteni akarás.”

A FEB kurzusain alapvetően két struktúrában két tárgyat, a jogi kar korábbi két kötelező felvételi tárgyát, a történelmet és a magyar nyelv- és irodalmat tanítják az önkéntesek. Az órák mindegyikén emelt szintű az oktatás, így a középszintre készülők is bőségesen megkapják a szükséges anyagot. Az órákat minden hétköznap délután párhuzamosan, és szombatonként egymás után tartják, így ha valaki a „szokásos” napján nem tud elmenni, bármelyik másik napon pótolhat, a vidékről érkezők pedig szombaton letudhatják mind a két tantárgyat. Van levelezős kurzus is, amin hétről hétre kiküldik az anyagot írott formában, amely ugyan talán nem olyan hatékony, mint a személyes oktatás, a messzebben lakóknak mégis jobban megéri. „Mindenkinek ajánljuk képzéseinket, aki érettségizni szeretne, hiszen nem csak jól felkészít és új dolgokat ad, de a középiskolában felhalmozott anyagot rendszerezzük, összegezzük, így akár a fakultációnak is jó kiegészítője lehet” – teszi hozzá Ádám. A tanfolyamok félévente, október és február elején indulnak, jelentkezni viszont egész évben lehet, hiszen például a „későn ébredők” számára biztosítják az írott anyagokat arról az időszakról, amelyikről lemaradtak.

Az órákat egy vagy két szemináriumvezető tartja felváltva, így az egyes tanárok stílusa, lendülete ritkán törik meg. A FEB egy kifejezetten közvetlen, interaktív légkör létrehozására törekszik, amelyben mindenkit igyekeznek bevonni, és még a kevésé érdeklődőknek is élvezhetővé tenni a tanítást. Az órákon teszteket és kisesszét is íratnak, ezzel szoktatva az érettségi feladataihoz a tanulókat, ha pedig otthon megírják a nagyesszét, akkor azt személyesen is átbeszélik velük. Az órákon a hospitensek is szerepet kapnak, akik eleinte kevesebb lehetőséget kapnak, de a tapasztalatuk, önbizalmuk növekedésével év végére már akár másfél órás anyagrészeket is leadhatnak – eddigre pedig már a tanulók is megszokják a jelenlétüket.
A tanfolyamokon kívül a FEB már negyedik éve rendezi meg a „Jogázz velünk” című ingyenes kurzusát is. A kéthetente megtartott előadásokon a jogi pálya iránt érdeklődők vehetnek részt egy, a FEB-ből már „kiöregedett”, de aktívan a joggal foglalkozó egykori FEB-es által tartott szemináriumon. Az órán az előadók a jog egy-egy részterületét mutatják be, és az alapok megismertetése után közös gondolkodással, izgalmas jogeseteken keresztül mutatják be a jog részkérdéseit – olyan témák megvitatásával, mint hogy illegális-e Magyarországon a fájlmegosztás vagy mik az érvek pro és kontra a halálbüntetés témájában.
Hogy miben különbözik a FEB más érettségi előkészítőktől? „Elsősorban a tagságban: egyrészt mindenkori hallgatók alkotják a csapatunkat, ezért egy friss tudással rendelkező, és a kis korkülönbség miatt közvetlen csoportról van szó. Tapasztalatból mondhatom, hogy ennek köszönhetően a diákok jóval könnyebben kérnek tőlünk segítséget, mint mondjuk iskolai töri- vagy magyartanáraiktól. Mivel a tagok semmilyen juttatást nem kapnak a munkájukért, tényleg csak azok jönnek hozzánk, akik elhivatottak, akiknek életük a tanítás, és az adott tárgy szeretete, akik örömből teszik, amit tesznek – így könnyedén el tudják érni a tanítványokat, és nekik is megmutatni, hogy az érettségi több az évszámok recitálásánál és a görcsös pontszámolgatásnál” – adja meg a választ az elnök.
Bővebb információt a FEB-ről weboldalukon vagy Facebook-csoportjukban találhatsz.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]