Hogy is volt?

Az ELTE BTK-n vendégeskedett Sixx, a commen:.com és a hogyvolt blogok szerkesztője.

A Television Studies című kurzus meghívására érkezett a bölcsészkarra a sorozatos blogok kapcsán ismertté vált Sixx, azaz Varga Attila. A Főépület 40-es terme megtelt hallgatókkal, bár hozzá kell tennem: kicsi teremről van szó. A hangulat emiatt sokkal barátságosabb és oldottabb volt. A nyilvánosan meghirdetett beszélgetésen a diákok kérdeztek.

Az eseményen magukról a blogokról viszonylag kevés szó esett, kivesézésre került viszont a két kereskedelmi tévécsatorna és a köztük lévő verseny a nézettségért. Hosszú évek hagyománya, hogy az RTL Klub veri a TV2-t ebben a küzdelemben, akiket ez a tény rettenetesen frusztrál. Sixx úgy látja, a csatorna állandóan próbál lépést tartani sikeresebb konkurensével, ami a kudarc fő oka: a TV2 egyfolytában csak reagál ahelyett, hogy önálló ötleteket vetnének be.

A magyar tévénéző nagyon fura ízléssel rendelkezik a blogger szerint: azok a sorozatok, amik mindenhol a világon nézettségi csúcsokat döntögetnek, nálunk érdektelenségre találnak. Azok a sorozatok viszont, amik nem elég, hogy külföldön egyáltalán nem sikeresek, de még silány minőségűek is, sok esetben azok lesznek a legnézettebbek Magyarországon. Példaként említette a Szulejmán című török szappanoperát, ami még csak nem is a legjobb török szappanopera, ráadásul tele van történelmi ferdítésekkel.

Ennek kapcsán merült fel, mennyire hajlamosak a tévénézők füllenteni, ha arról kell nyilatkozniuk, milyen csatornákat és műsorokat néznek. Az emberek nem vallják be, hogy minden este megnézik a Barátok közt-öt vagy a Való Világot. Hajlamosabbak ilyenkor a Discovery Chanellt vagy a Spektrumot emlegetni, mint az általuk leginkább nézett csatornák, ami nyilvánvalóan nem igaz a nézettségi adatok alapján.

Az is egy furcsa magyar sajátosság, hogy míg más országokban sikeresen vetítenek valóság- és túlélőshow-kat úgy, hogy a nézők belátják: a szórakoztatáson kívül nincsen semmi egyéb céljuk. Nálunk ez nem ennyire egyszerű. A hazai nézők egy része a társadalom leképezésének tartja a valóságshow-kba beválogatott emberek körét. Leginkább kommentekben fejtik ki az erre irányuló véleményüket, ami leginkább annyit takar, hogy minden szereplőt le kéne gyilkolni és szégyen, hogy itt tart a társadalmunk.

Talán kevesen tudják, hogy Sixx-nek volt egy egymondatos szinkronszerepe az Archer című sorozatban. Ennek kapcsán merült fel a beszélgetés végén a magyar szinkron témaköre. A magyar szinkron akkor jó, ha pénzt és energiát fektetnek bele. A blogger elmesélte, mennyire nem egyszerű műfaj a szinkronizálás világa: gyakran a sorozatok tele vannak lefordíthatatlan popkulturális utalásokkal, ami jelentősen megnehezíti a fordító munkáját. A szöveget szájra is kell írni, de közben fennáll a veszély, hogy pont a mondanivaló veszik el a művelet során. Sixx egyébként nem szereti a szinkronizált filmeket, szerinte a színész játékához hozzátartozik a hangja. Arról nem is beszélve, mennyire el tud rontani egy karaktert egy rosszul megválasztott szinkronhang.

fotó: adrenalin.blog.hu/Havasi Raymond

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]