Zebracsíkok a bögöly szemszögéből

Szeretnéd közeépiskolásként kipróbálni, hogy milyen az az iskola, ahol nincs csengő? Belekóstolni kicsit az egyetemi létbe?

Az ELTE Természettudományi Kara fizika és kémia témájú előadásokat hirdet. Most elsősorban a középiskolás korosztály a célréteg, de az „Alkímia ma” előadássorozat harmincórás akkreditált pedagógus-továbbképzési programként is működik.

A programok célja, hogy a pályaválasztás előtt álló természettudományos érdeklődésű fiataloknak segítsen a döntésben, új ismereteket adjon mind szakmai, mind laikus hallgatóknak, és nem utolsó sorban izgalmas kísérleteken keresztül tálalja a száraz tényeket.

Ez immár a hatodik tanév, hogy a Kémiai Intézet előadássorozatot tart felvételizőknek, tanáraiknak, vagy csak az érdeklődőknek. A csütörtökön, öt órai kezdettel induló kurzusokat kísérleti bemutatók, sőt kvíz is kísérik. Az első előadáson például olyan intelligens molekulákról lesz szó, amik segítséget nyújthatnak a rák ellen. Illetve az utolsó óra is érdekesnek ígérkezik, ugyanis a borivás előnyeiről és hátrányairól lesz szó a kromatográfus szemszögéből. De hogy ki is az a kromatográfus? Az előadásokon ez is kiderül. A szóban forgó témákról cikk készül a neves Élet és Tudomány lapba, de olvashatsz róluk a Középiskolai Kémiai Lapok vagy a Természet Világa oldalain is.

A Fizikai Intézet előadásai során olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint például lehet-e feketelyukat készíteni otthon, hogyan jött létre a háromdimenziós mozi vagy mi a helyzet a H3 molekulával, amivel csak a csillagok között lehet „találkozni”. A fizika frontvonalába tartozó kérdésekről a témában jeles kutatók és oktatók beszélnek. Bemutatják a lehetéséges tanulmányi utakat is, amiket a lelkes és érdeklődő fiatalokra várnak az ELTE-n.

Szóval már most tudod, hogy a kémiával vagy a fizikával akarsz foglalkozni? Akkor gyere, és kukkants be arra az egyetemre, ahol később tanulhatsz! Nem hiszed, hogy valaha is ezekkel a tudományokkal fogsz dolgozni, de valamiért érdekel a nanovilág? Vagy egyszerűen csak szeretsz érdekességekkel előállni egy baráti találkozón? Akkor gyere az ELTE természettudományos előadássorozataira, és tudj meg minél több hajmeresztő tényt a Napról, a zebrák csíkjairól, a fehérjékről, a belsőégésű motorról és a Higgs-mezőről!

A részletes programot a http://www.chem.elte.hu/pr/alkimia_ma.html és a http://www.atomcsill.elte.hu/program/ honlapon találod.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]