Van élet a taurin után

Szárnyakat ad, persze, meg magas vérnyomást, álmatlanságot és gyors szívdobogást. Energiaital kell, ha buli van, olyankor alkohollal keverve és pár dobozzal jól jön, ha közeledik a vizsgaidőszak, csak „tisztán”.

A túladagolás statisztikái félelmetesek, a felhasználók nagy része már megjárta a tutti-frutti ízű csodakészítménnyel, de a többség azt állítja, hogy nem tud leállni vele. De ez csak maszlag, valójában nem okoz függőséget a fogyasztása, az összetevők hatása órák alatt eltűnik. A szervezetünk pedig nem hiányolja. Hogy miből is áll a mostanában nagyon is divatos innivaló?

Pörgést okoz a taurin, amit kezdetben az ökörepéből nyertek ki – jó tudni, mi kerül a szervezetünkbe – mára viszont akkora igény van rá, hogy vegyipari termékké vált. 2010-ben már több mint ötezer tonna taurin termelésére volt szükség. Tény, hogy növeli a fizikai teljesítőképességet, bár energiaital helyett ezt a hal- és bárányhúsfogyasztással is elérhetjük.

A mindenki által jól ismert, keserű koffein a következő cinkos. Fogyasztása során szűkülnek az agyi erek, nő a légzésszám és a testhőmérséklet, és a központi idegrendszert izgatja. Ez eredményezi a jobb munkaképességet, a nagyobb koncentrációt. Ha három decinél több energiaitalt döntünk magunkba, akkor ne csodálkozzunk azon, ahogy a kezünk elkezd remegni, a vér a fejünkbe tolul és a szívünk majd’ kiugrik a helyéről. De mindez csupán a folyamat második lépcsőfoka.

Az ártatlan guarana csendben elpezseg a fémdobozban, egészséges hatásaival, amit már az őslakos indiánok is ismertek, felfrissíti a testet és a szellemet. Kár, hogy a koffeinnel keverve káros mellékhatásokat generál. De semmi pánik, hiszen csak több mint egy deciliter energiaitalnál ütköznek ki ezek.

Végül a tornasorban leghátul áll a ginzeng, vagy más néven embergyökér. Potencia- és erőnlétnövelő hírében áll és nincs romboló befolyása.

Az energiaital fő vásárlói a huszonévesek, de gyakran még fiatalabbak, mivel Magyarországon ez nem korlátozott. Hazánkba 1991-ben jött be ez a típusú üdítő, aztán 1997-ben betiltották a forgalmazását a kritikusan magas koffeintartalma miatt. Ez nem tartott sokáig, 2000-től újra a boltok polcain sorakoztak. Érdekes, hogy Dániában, Norvégiában, Franciaországban és Olaszországban csak a koffeinmentes változatot lehet kapni mind a mai napig.

Nem árt tudni, hogy az energiaital nem alkalmas a folyadékveszteség pótlására, sőt a light változatok klasszikus értelemben még energiát, vagyis tápanyagot sem adnak a szervezetnek.

Így nem teljesen érthető, hogy miért isznak ilyen sokan energiaitalt, ha közben azt mondják, rossz az íze. Hiszen van alternatíva, csak merni kell választani! Miért nem főznek maguknak akkor egy jó erős zöld teát? Vannak, akik azt mondják, hogy már a tutti-frutti szagától is rosszul vannak, ha pezsgővel bekeverten „kell” meginni. Akkor miért nem rendelnek egy csésze kávét és mellé Unicumot vagy konyakot? Rejtély.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]