KEK: Pénteki futball-láz a Ludovikán

Ha KEK, akkor futsal. Ha futsal, akkor gólparádék. A pénteki játéknap izgalmas meccseket, rengeteg gólt és szép megoldást és egy maradandó élményt hozott. Nézzük hát, hogy alakult a 2021-es KEK futsalcsoportköre.

Pénteken vette kezdetét a Közép-európai Egyetemek Kupája, ismertebb nevén a KEK. A tornán a fővárosi, vidéki és egyes határon túli egyetemek hallgatói mérik össze tudásukat különböző sportágakban.

A rendezvényt a bámulatosra megépített Ludovika campuson tartották, a futsalnak a főépület adott otthont. Az épület aulájában felállított standnál lehetett szuvenírpólókat vásárolni, a fekete KEK-es pólókból befolyó 3000 forintokat jótékonysági célokra fordítják. 

A verseny játékszabályai egyszerűek: minden meccs 2×12 percből áll, a félidők között két perc pihenőideje van a csapatoknak. Korlátlan számú cserelehetősége van minden csapatnak, azonban ha valakit kiállítanak a meccsen, az már nem jöhet vissza csereként, és a csapata 2 percig emberhátrányban játszik. Minden félidőben három szabálytalanságot követhet el egy csapat, a negyedik után az ellenfél minden faultnál kisbüntetőt rúg. 

A tegnapi napon délelőtt először az A és a B csoportok, majd délután a C és D csoportok futsalmeccsei kerültek lejátszásra. Az A csoportban a nyitómérkőzést az ELTE és a Sapientia játszotta egymással, a végeredmény gól nélküli döntetlen lett. Mindeközben a Pázmány 4:0 arányban verte meg az NKE Renegátokat, akiket az ELTE ugyanilyen arányban vert meg, a Sapientia pedig 4:2-re. A Sapientia–Pázmány mérkőzés a pályaválasztó 3:1-es győzelmével zárult, a csoport utolsó mérkőzésén azonban az ELTE-Pázmány rangadót már megnyerte a Pázmány. Ezzel végül meglepetésre az ELTE vigaszágra csúszott, a Sapientia és a Pázmány továbbjutott, a Renegátok pedig az utolsó helyekért játszanak majd. 

A csoport végső állása: 1. Sapientia (2gy-1d-1v, +4gk) 7 pont, 2. Pázmány (2gy-0d-1v, +3gk) 6 pont, 3. ELTE (1gy-1d-1v, +3gk) 4 pont, 4. Renegátok (0gy-0d-3v, -10gk) 0 pont. 

A B csoport mérkőzésein nem történt sok váratlan. A Testnevelési Egyetem csapata magabiztosan nyerte meg csoportját, amely minden meccsét nyerve 9 pontot szerzett, és +15-ös gólkülönbséggel zárt. Mögöttük nagy verseny folyt a második helyért a Semmelweis és a Corvinus között, amelyet az egymás elleni meccsen elért 3:2 arányú SOTE győzelem döntött el. Így a Corvinus és a csoport legutolsó helyén, szerzett pont nélkül záró II. Rákóczi a vigaszágon folytatják a versenyt, a TFSE és a SOTE pedig bejutott a play-offba. 

A csoport végső állása: 1. TFSE (3gy-0d-0v, +15gk) 9 pont, 2. SOTE (2gy-0d-1v, +3gk) 6 pont, 3. Corvinus (1gy-0d-2v, +4gk) 3 pont, II. Rákóczi (0gy-0d-3v, -22gk) 0 pont.

Jómagam a C és D csoport küzdelmeinek második felétől csatlakoztam be az eseményekbe a helyszínen, de a péntek délután is hozott pár kifejezetten érdekes és említésre méltó meccset. A C csoportban az első meccsen látszott, hogy a Debrecen magasan kiemelkedik a mezőnyből, mikor 11:0 arányban verte meg a Dunaújvárost. Eközben a METU az első meccsén az NKE Kormányzunk és Védünk (KOVE) ellen egy fordulatos 4:3-as győzelmet könyvelhetett el. A második körben a debreceniek találkoztak a KOVE csapatával, és őket is megverték 5:1 arányban. Érdekesség, hogy ezen a meccsen kapta a Debrecen az eddigi egyetlen kapott gólját a torna során. A METU az előző körben óriási vereségbe beleszaladó Dunaújváros ellen folytatta. 

Az erőviszonyok tekintetében nem volt sok kérdés, a METU az elejétől éreztette dominanciáját, gól azonban a dunaújvárosiak kapusának köszönhetően nem esett az első félidőben. A második félidő második percében megszerezte a vezetést a Metropolitan, egy perccel később azonban egy létszámfölényben eladott labdából vezetett kontra után kiegyenlítettek a pályaválasztók. Nagyon rövid időn belül a METU ismét megszerezte a vezetést, és ezúttal már meg is tudták tartani. A Dunaújváros egy szépítésre még jó volt, ám az 5:2-es végeredmény aligha nevezhető szépnek.

Két meccs között szokott lenni egy jó 4-5 perc szünet, kilátogattam a büfébe. Maga az oda vezető út is hangulatos volt, minden csapat a lelátón ül, amíg a következő meccsére vár. Közben beszélgetnek, ki taktikáról, ki az előző meccsről, szóba jött az előválasztás vagy éppen a Tinder is, de a legnépszerűbb téma mégis az esti buli volt. Ugyanis ez a rendezvény nem csak a sportról, de a közösség építéséről is szól. Erre pedig mi lehetne jobb alkalom egy bulinál. A legtöbbet a vidéki és a határon túli egyetemek hallgatóitól hallottam buliról beszélgetni, elvégre ha az ember Budapestre érkezik, akkor az éjszakai élet is egy kihagyhatatlan pont. 

A büfé kínálata a klasszikus sportcsarnoki büfét idézi, csak éppen megfizethető áron. Szerepel a kínálatban mindenféle chips, egyéb nasi, ropogtatni való, üdítők, kávék és természetesen a futballszurkolók egy nagy kedvence, a sör. Vásárlás közben szóba elegyedtem a kiszolgálóval, aki arról számolt be, hogy nagyon jó a hangulata az eseménynek, és a pályán történő rivalizálás ellenére együtt büféznek a különböző csapatok játékosai, beszélgetnek, jól kijönnek egymással. Elvitathatatlan tehát az esemény közösségépítő hatása.

Az Ungvár és az Óbudai Egyetem meccse már megy, mikor visszaérek. Az ungváriak kapusa elemében van, szép védésekkel tartja csapatát játékban annak ellenére, hogy az óbudaiak már vezetnek. Nagyjából másfél perc volt vissza az első félidőből, amikor a kapus egy elrontott csel után szándékosan kézzel ütötte ki a labdát a pályáról, amiért kiállították, majd fél perccel később csapattársa is kezezésért ment idő előtt pihenni. Az Óbuda az innentől felboruló erőviszonyoknak köszönhetően átgázolt az ungváriakon, 10:0 arányú győzelmet arattak. 

Következett a játéknap általam látott legjobb meccse a METU és a Debrecen között. A csoport zárómeccsén két addig hibátlan csapat parázs összecsapása döntött a csoportelsőségről. Bár a Debrecen egyértelmű fölényben játszott, a METU – és itt kiemelendő a tornán végig jó teljesítményt nyújtó kapusuk – tartotta magát. Látszik a Debrecenieken, hogy évek óta magas színvonalon futsaloznak, gyönyörű kombinációkkal játszanak. A Metropolitan, akármennyire jól is tartotta magát, elkerülni nem tudta a vereséget (3:0), amellyel végül csak csoportmásodikként jutottak tovább.

A D csoportban mindeközben a Műegyetem és az Óbudai Egyetem, a csoport két továbbjutásra legesélyesebb csapata játszott egymással. Egy hamar szerzett BME-gól után az óbudaiak igyekeztek kiegyenlíteni, amely végül egy peches öngólnak köszönhetően össze is jött. A sok mezőnymunka mellé kevés helyzet jutott, de volt ritmusa a játéknak, élvezhető volt. Az 1:1-es döntetlen pedig nem csak fair, de mindkét csapatnak kedvező is volt. 

A csoport másik két csapatának utolsó meccse valóságos gólparádét hozott. Az NKE Rendészettudományi Kara és az Ungvári Nemzetközi Egyetem a harmadik helyért csapott össze. Nagyon hamar, mintegy 8 másodperc elteltével előnybe is került az NKE, és a mentalitásuk azt sugallta, ezzel el is könyvelték a győzelmet. Két ilyen csapat meccse gyakorlatilag akármit hozhat a nézhetetlentől az egész nézhetőig, ez úgy középtájt helyezkedett el a skálán. Egyik csapat sem vette komolyan a védekezést, mindenki előre akart játszani, mindkét csapat szervezetlen és fegyelmezetlen volt. Ha más nem, a 6:6-os eredmény tükrözi ezt remekül. 

Ezzel a mérkőzéssel zárultak le a csoportkörök, amely végén a C csoport állása a következő volt: 1. Debreceni Egyetem (3gy-0d-0v, +18gk) 9 pont, 2. METU (2gy-0d-1v, +1gk) 6 pont, 3. KOVE (1gy-0d-2v, -2gk) 3 pont, 4. Dunaújvárosi Egyetem (0gy-0d-3v, -17gk) 0 pont. A D csoport végeredménye pedig így alakult: 1. BME (2gy-1d-0v, +6gk) 7 pont, 2. Óbudai Egyetem (1gy-2d-0v, +10gk) 5 pont, 3. NKE Rendészettudományi Kar (0gy-2d-1v, -2gk) 2 pont, 4. Ungvári Nemzetközi Egyetem (0gy-1d-2v, -14gk) 1 pont. 

A játéknap zárásaként a csoportharmadikok és a csoportnegyedikek játszottak helyosztó meccseket, amelyeken azt döntötték el, ki melyik vigaszágra kerül. Összesen azonban csak egy meccs került valóban lejátszásra, tekintve a kései időpontot, a szervezők információi szerint a csapatok már nem jelentek meg. Ebben az esetben a meccs kimenetele feladásos alapon kerül eldöntésre, vagyis amelyik csapat feladja a meccset, az 3:0-s vereséget szenved. Az így kialakult helyosztó eredmények a következők voltak: ELTE 3:0 Dunaújváros; Corvinus 5:1 Ungvári Nemzetközi Egyetem; KOVE 0:3 Renegátok; II. Rákóczi 0:3 NKE Rendészettudományi Kar. 

Így zárult a 2021-es KEK első, pénteki játéknapja, amely többről szólt, mint csak sportról és versenyről.

Képek: Czakó Tímea, ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]