Már a legjobb négybe jutás a cél! – A negyeddöntőkkel folytatódik a Bajnokok Ligája

Nincs megállás, folytatódik a Bajnokok Ligája, immáron nyolc csapattal. Kedden este a Manchester City a Dortmundot, a Real Madrid a Liverpoolt fogadja. Szerdán a Bayern–PSG, Porto–Chelsea mérkőzés következik. Kik az esélyesek, milyen párharcokra lehet számítani?

Nincsenek irigylésre méltó helyzetben a futballisták. Nem olyan régen még válogatott meccseket játszották, egymás után hármat, közben utaztak, majd hétvégén már bajnokin léptek pályára, most pedig már a Bajnokok Ligájában kell bizonyítaniuk. Őrült egy szezon ez!

A párharcok sorát kezdjük a 2018-as BL-döntő két résztvevőjével, a Real Madriddal és a Liverpoollal. Az angol csapat idénye eléggé hektikus. A teljes középhátvédsoruk kidőlt, és sok más egyéb tényező is hátráltatta Klopp csapatát. A Lipcse ellen meglehetősen könnyedén jutottak tovább a vörösök. Hétvégén pedig sima, háromgólos győzelmet arattak az Arsenal ellen, és újból elérhető lett a Bajnokok Ligáját jelentő negyedik hely megszerzése. Minek köszönhető ez a feltámadás? Először is: visszatért a csapatba Diogo Jota. Csak találgatni lehet, hogy mi történik, ha ő nem sérül le, de most ott folytatja, ahol abbahagyta. A Wolwes ellen győztes gólt szerzett, az Arsenal ellen duplázni tudott, ráadásul a válogatottban is három gólt szerzett. Szintén nagy erősítést jelent, hogy Fabinho visszatért a középpályára, remekül takarít a védők előtt, és igazi betonfalat képez. Így Nat Phillips és Kabak párosát tehermentesíti. Ráadásul úgy tűnik, Klopp végre megtalálta az állandó középhátvéd párosát. Philips és Kabak párosa négy, kapott gól nélküli mérkőzést hozott össze. Kezd összeállni a Liverpool.

Szalahnak van miért visszavágnia

A Real Madrid a Liverpoolhoz hasonlóan, könnyedén vette az akadályt, és két rosszul sikerült BL-szezon után ismét a legjobb nyolc között van Zidane együttese. A sérültek terén már jobban áll a Madrid, de Ramos, Carvajal továbbra sem alkalmas a játékra, ahogyan Hazard sem, aki az idén mindössze kilenc bajnokin lépett pályára. Benzema viszont elérhető, és kiváló formában játszik ismét. A legutóbbi öt meccsén hét gólt is szerzett! Zidane újdonsággal is próbálkozott az elmúlt időszakban, háromvédős játékot alkalmaz, amivel a labdakihozatalt segíti. Kérdés, hogy a Real mit fog tenni a Pool ellen. Az Atalanta letámadásait jól kivédte a Madrid, de a Liverpool ellen már komolyabb próbatétel előtt fog állni a védelem. A Real Madrid számára ez egy erős hét, hétvégén a Barca elleni találkozó jön, ahol eldől, hogy melyik csapat futhat versenyt a bajnoki címért. Sorsdöntő hét lesz ez számukra.

Guardiola immáron negyedszer jutott el a BL negyeddöntőjébe a Cityvel, de eddig mindig ez volt a végállomás. 2018-ban a Liverpool, 2019-ben a Spurs, tavaly pedig a Lyon ellen esett ki a City. Most hatalmas esély kínálkozik a manchesteri csapat előtt, hogy végre sikerrel vegye az akadályt. A City idei parádés szezonjával már foglalkoztunk, itt lehet olvasni a cikket.  

Bár volt egy kisiklás az MU ellen, az utána lévő öt találkozóját hozta az együttes, tizennégy szerzett, két kapott góllal. Fontos hír a City táján, hogy a csapat legendája, Agüero távozik a szezon végén, biztosak lehettünk benne, hogy egy BL-címmel a zsebében szebb lenne ez a búcsú. A City tehát egyértelmű esélyes. De mi a helyzet a Dortmunddal? Nem túl sok jó minden. A hétvégén fontos rangadót bukott a csapat a Frankfurt ellen, és ezzel hét pontra nőtt a hátrány a 4. helyezett Frankfurttal szemben. Bár 2015 után újból sikerült bejutni a legjobb nyolc közé a BL-ben, nagy meglepetés lenne, ha sikerülne kiejteni a Cityt. Haaland pedig már minden bizonnyal lesi a lehetőségeit, hogy hol játsszon jövőre.

Izgalmas párharcokban szerdán sem lesz hiány. Összecsap a tavalyi BL-döntő két résztvevője. A Bayern München hétvégén fontos győzelmet szerzett a Lipcse otthonában, így már hét ponttal vezet, és szinte biztosra vehető az újabb bajnoki cím. Lewandowski hiánya mindenképp érezhető lesz, a német klasszis egy Andorra elleni válogatott meccsen sérült meg. A Bayern tehát jó formában, de nagy hiányzóval várja az összecsapást. Ellenben a PSG-vel, aki egy fontos rangadót bukott a hétvégén a Lille ellen. Neymart ki is állították. Nem lesz könnyű dolga tehát Pocchetino együttesének, hogyha szeretne visszavágni a tavalyi BL-döntőn elszenvedett vereségért.

Nem kis meglepetést okozott a Porto, amikor kiejtette a Juventust. A portugál klub az egyetlen kakukktojás a BL nyolcas mezőnyében, hiszen egyedül ők képviselik a mezőnyben a nem topbajnokságok csapatait, illetve a Porto maradt az egyetlen olyan csapat is, amely nem csoportelsőként jutott tovább. A Juventus ellen sokszor szervezetten és agresszíven támadtak le, ez zavart is keltett az olasz játékosokban. Valószínűleg hasonlóan bátor focit fognak játszani most is. Apró érdekesség, hogy amikor a Porto legutóbb bejutott a legjobb nyolc közé, szintén egy olasz együttest búcsúztatott a tizenhat között (az AS Romát), majd egy angol ellen esett ki a negyedöntőben (Liverpool), valószínűleg most is hasonló sors vár rájuk.

A Chelsea borzalmasan hangolt erre a találkozóra, hiszen egy egészen csúnya pofonba szaladt bele a csapat a West Bromwich ellen. Az 5-2-es vereséget nem lehet megmagyarázni, de az azért hozzátartozik a tényhez, hogy Thiago Silvát kiállították, és a kiesés ellen küzdő együttes remekül használta ki a helyzeteit. Hiába tűnt tehát nagyon meggyőzőnek ez a Chelsea, a hétvégi vereséget nem jött jól. Olyannyira nem, hogy felhozták magukra a Liverpoolt, akik immáron már csak két pontra vannak mögöttük. Ugyanakkor ebben a párharcban abszolút a londoniak az esélyesek, és nagy meglepetés lenne, ha nem Tuchel fiai jutnának be az elődöntőbe. Pragmatikus játékra lehet tőlük számítani, meglepő lenne egy sok gólos Chelsea-siker, de ha sikerül megfékezni a Porto letámadásait, akkor minden bizonnyal meglesz a továbbjutás.

Izgalmas, színvonalas párharcokra van tehát kilátás a legjobb nyolc között a BL-ben, reméljük, a csapatok mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy jól szórakozzunk.

Képek forrása: eurosport.com, transfermarkt.com, goal.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]