Amerikai álom, avagy összefoglaló a Fulbright Posztgraduális Hallgatói Ösztöndíjról

Nincs még konkrét terved a 2022/23-as tanévre, de szívesen vennél részt valamilyen nemzetközi tudományos képzésben? Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy ezt az Egyesül Államok bármelyik egyetemén megteheted, ráadásul nincs bemeneteli megkötés? Tehát bármilyen tudományterületen vagy művészeti ágban tevékenykedj is, a Fulbright Posztgraduális Hallgatói Ösztöndíj pályázata neked szól! Püski Bianka írása.

Nem, nem: a leadben olvasottakban semmi átverés nincs! Természetesen azért vannak kritériumok, amelyeknek meg kell felelned a sikeres Fulbright Posztgraduális Hallgatói Ösztöndíj pályázathoz. Az első és legfontosabb, hogy a pályázati anyagok beküldési határideje 2021. május 17. A pályázás alapfeltétele pedig, hogy abban a témában, amellyel pályázol, legkésőbb 2021. július 31-ig legalább BA/BSc szintű diplomát kell szerezned, viszont magához a jelentkezéshez nincs szükség aktív jogviszonyra, illetve a jelentkezésnek nincsen felső korhatára. Azok a pályázók, akik PhD fokozattal jelentkeznek, magára a posztgraduális ösztöndíjra nem jogosultak, így ők kutatói és oktatói kategóriákban tudnak pályázni.

További követelmények:

  • magyar állampolgárság (figyelem: a magyar-amerikai kettős állampolgárok sajnos nem pályázhatnak)
  • magas szintű angol nyelvtudás, hiszen ez lesz a kontaktnyelv, amit használni fogsz az ösztöndíjas, illetve a kutatói tevékenységed során (TOEFL vagy IELTS vizsga).

A korábban említett bármely tudományterület, illetve művészeti ág köre kissé árnyalandó, hiszen az orvostudományok (beleértve a fogorvosi, ápolónői, állatorvosi képzést, valamint a pszichológiai tanácsadást) kivételt képeznek. Jelen pályázat keretein belül kizárólag elméleti kutatómunkát tudnak végezni, tehát nem léphetnek közvetlen kapcsolatba a kutatómunkájuk során a páciensekkel, valamint a fokozatot adó programban sem tudnak részt venni. Azonban az egyéb tudományterületek művelőinek a következőkre nyílhat lehetősége sikeres pályázás esetén:

  • fokozatot nem adó (Non-Degree/Certificate) egyetemi képzésben vagy
  • fokozatot adó (Degree: Master’s, PhD vagy DLA) egyetemi képzés első tanévében vagy
  • PhD fokozat megszerzéséhez kapcsolódó kutatás végzése céljából, vagy bármilyen más kutatásban való részvételre (Visiting Student Researcher – VSR).

Na de melyik egyetemet válaszd? Az Egyesült Államok bármelyik akkreditált egyetemét kinézheted. Természetesen érdemes az alapján letenni a voksodat egy intézmény mellett, hogy a tudományterületed vagy a művészeti ágad szempontjából releváns legyen.

Mennyi ideig tart a pályázat? Az ösztöndíjasok számára maximum 9 hónapig, míg a kutatómunkában résztvevőknek jellemzően 5 hónapig, de maga az ösztöndíjas időszak leghamarabb 2022 augusztusában kezdhető meg, és legkésőbb 2023 augusztusáig be kell fejezni. Amennyiben VSR kategóriában pályáznál, érdemes az amerikai fogadóegyetem meghívólevelét, vagy ha ezzel nem rendelkezel, az előzetes kapcsolatfelvételt igazoló dokumentumot, levelezést csatolni a pályázati anyagod mellé. Korábban már pályáztál és most újra megpróbálnád? Semmi akadálya, de arra figyelj, hogy új pályázatot kell benyújtanod, a régit nem nyújthatod be még egyszer.

Jöjjenek a mindenkit foglalkoztató piszkos anyagiak: a havi ösztöndíj, tehát az az összeg, amit minden hónapban folyósítanak számodra a szállás- és megélhetési költségeid fedezésére, $1,310-$2,660/hónap, fogadóegyetemtől függően. Ezen felül az ösztöndíj kezdetén, egyszeri támogatásként $500, szakkönyv-vásárlási és kutatási támogatásként, szintén egyszeri összegként $600 vagy $400 jár, attól függően, hogy egy tanévnyi vagy egy szemeszternyi időintervallumban veszel részt a pályázatban. Tandíjtámogatásként maximum $20,000 vehető igénybe egy tanévre, a repülőjegyed 50%-át, valamint az egészségügyi és baleseti biztosításod 100%-át fedezik. Továbbá a kiutazó családtagok számára is adható hozzájárulás, azonban az ő repülőjegyükről, biztosításukról, valamint megélhetési költségeikről az ösztöndíjasnak kell gondoskodnia.

Mielőtt beküldenéd az online jelentkezésedet, nézd meg az alábbi hasznos oldalakat is a pályázattal, illetve a pályázással kapcsolatban!

A pályázás és az elbírálás folyamata
Letölthető pályázati hirdetmény
Gyakori kérdések
Online tájékoztató előadások linkje

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]