„Mi viszont nem akartunk írni egy ezredik Liverpool FC-törikönyvet” – Interjú a Merseyball szerzőivel

Tavaly novemberben jelent meg a Vörös Fonat szerkesztői által írt Merseyball, amely a Liverpool elmúlt tíz évét foglalja össze, és azt járja körül, minek köszönhető, hogy egy majdnem csődbe menő klubból hogyan válhatott a világ legjobb csapatává a Liverpool. A szerzőkkel beszélgettünk a könyv megírásának a folyamatáról, de szóba került a COVID-19 és a Liverpool idei szereplése is!

Egy éve beszéltünk utoljára, akkor kezdtétek el megírni a könyvet, ami azóta megjelent. Hogyan telt ez az elmúlt egy év számotokra?

2020 az ismert bizonytalansági tényezők okán egy elég változékony év volt, amiben rendre teljesen más kihívásokkal találkoztunk, mint akár 1-2 hónappal korábban tettük. Sok téren nehéz volt tervezni, és inkább a folyamatos újratervezésről szólt az élet. Ehhez képest a Merseyball projekt igazi felüdülés volt, mivel el tudtunk jutni A-tól Z-ig úgy, hogy a változások még egy színesebb, komplexebb munkát is eredményeztek. Ezügyben inkább adott ez az év, mint elvett. 

Beszéljünk egy kicsit a könyv megszületéséről. Milyen volt a munkafolyamat, hogyan dolgoztatok együtt?

Eredetileg öten voltunk a rajtvonalnál, aztán ez az év végi megjelenésnél egy focicsapatnyira bővült, ahogy jött be útközben grafikus, szerkesztő, pólógyártó, illetve a Vörös Fonat Liverpool-blog felújítására dedikált kis csapat is. Ez amiatt volt, mert – eredetileg elég meglepő módon – a közösségi finanszírozási támogatóink végig velünk maradtak az év során, feléjük pedig vállaltuk, hogy minden fillérrel transzparensek leszünk, így a könyv mellé több elemet is be tudtunk emelni.

A Merseyball írási folyamatának az volt a lényege, hogy mind az öt szerző a saját érdeklődési területein belül (így pl. futballszakmai, gazdasági, marketing) kitalált magának nagyjából 4-5 fejezetnyi témát, amit aztán egy szerkesztő segítségével kibontottunk a következő hónapokban. Ezekben a részekben szabad kezet adtunk egymásnak, néhány fejezetet volt, hogy összevontunk, de javarészt az került bele a könyvbe, amit a tervezőasztalnál megálmodtunk tavaly ilyenkor. A grafikusunk pedig az egyes részeken megjelenő illusztrációkért, valamint a kötet átfogó vizuális világáért felelt – itt pedig vissza tudunk kötni oda, hogy a támogatóinknak köszönhetően lényegi kompromisszumok nélkül tudott megszületni a Merseyball, ami alapból áldott állapot a magyar könyvpiacon, hát még ebben az évben.

Mi volt a legnehezebb, legkönnyebb rész a könyv megírása kapcsán?

A legnagyobb kihívás egyértelműen az volt, hogy öt különböző karakterű író munkáját kellett összehozni úgy, hogy jó könyvélményt okozzon. Ehhez tartalmi és vizuális szempontból is körültekintőnek kellett lenni. A szerkesztőnk, Lukács Dániel rengeteget segített nekünk. A legkönnyebbnek talán azt lehet mondani, hogy az elmúlt években végzett, a Liverpoollal kapcsolatos tevékenységünk okán szinte reflexszerűen tudtuk, merre kell elindulni hiteles információkért és azokból hogyan nyerjük ki azokat, ami alapján fel tudjuk építeni a Merseyballt. Ez a munka nagyon nehezen jöhetett volna akkor létre, ha egy másik, általunk kevésbé ismert csapatról akartunk volna egy ugyanilyen sportgazdasági könyvet írni.  

Mennyire vagytok elégedettek a kész művel?

Elégedettek vagyunk, mivel úgy érezzük, amit lehetett, azt beletettük ebbe a könyvbe az elmúlt egy évben – ami nem is túlzás, hisz 2019 novemberében beszéltünk elsőre az ötletről, a megjelenés pedig 2020. november 30. volt.

Milyen visszajelzések érkeztek eddig?

Teljes mértékben pozitívak, mind az olvasói reakciók, mind a sajtóérdeklődések ezt mutatják. Többször hallottuk azt, hogy a maga témájában hiánypótló a Merseyball. Ennek amiatt örülünk, mert célunk volt a saját blogoszférából való kilépés, az eljutás a magyar Liverpool-szurkolókon túli helyekre, és ezügyben is gyorsan lettek eredmények. Összességében abszolút sikeresnek érezzük ezt sztorit.

Különleges útra tértetek rá, hiszen saját magatok adtátok ki a könyvet, és ehhez a támogatókat kerestetek. A könyv elkészült, mondhatni, hogy sikeres volt ez a projekt?

Igen, tényleg nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy e miatt a 150 ember miatt jöhetett létre, akik január és november között velünk voltak.

Hányan támogattak titeket, mennyi pénzt jött össze, ebből hány könyvet tudtatok kinyomtatni?

Az iménti 150 ember szűk 2.5 milliót tett ide össze. 1000 példányt nyomtunk ki.

A könyv be fog kerülni könyvesboltok polcaira?

Egyelőre saját online csatornákon értékesítjük.

Beszéljünk egy kicsit most a könyv tartalmáról. Egészen lenyűgöző szakmai alapossággal készült el ez a könyv, mondhatni, hogy nem egy „átlagos” focikönyv. Tartotok, tartottak attól, hogy pont emiatt nem lesz, lehet olyan népszerű, könnyen fogyasztható?

Azt „beáraztuk” előre, hogy a témaválasztás miatt sokaknak ez túl száraz vagy egyenesen testidegen lehet. Mi viszont nem akartunk írni egy ezredik Liverpool FC-törikönyvet. A Fenway Sports Group cégfejlesztése, a miértek megértése roppant komplex történet, amiben nemhogy elfáradtunk egy év alatt, de egyes összefüggéseknél úgy is érezzük, most kezdett csak igazán érdekes lenni. Nagyon inspiráló üzletemberek John W. Henryék.

Mennyire érzitek azt, hogy egy ilyen szakmai, kiváló minőségű könyvvel precedenst tudtok teremteni, hogy minél több ilyen mű készüljön el?

A precedens erős szó, de örülünénk annak, ha a Merseyball másokat is arra késztetne, fogjanak bele hasonló munkába.

Térjünk rá egy kicsit a Liverpoolra is. Tavaly harminc év után bajnok lett a csapat, ugyanakkor a COVID–19 miatt nem lehetett ezt teljesen megünnepelni. Ti hogyan éltétek meg a bajnoki címet, hogyan „ünnepeltetek”? 

Egészen különleges este volt az ott júniusban, több minden miatt is. Hónapok óta tudtuk, hogy bajnokok leszünk, de teljesen mégsem mertük elhinni. Aztán ott volt a félbetört szezon, amit kis túlzással surranópályán fejeztek be, esetünkben ráadásul úgy is jött ki a lépés, hogy nem is játszottunk a bajnokká válásnál, mivel másik meccs eredménye okán nyertünk. És mindehhez jött a Covid világos „inkább otthon, egyedül” vonal is, azaz jó 2020-as lett az ünneplés is. De megvolt így a maga varázsa amúgy, jó visszaemlékezni arra az egy-két napos óvatos mámorra, vagy hogy mondjuk.

Idén a Liverpoolt extrém módon, mindennél jobban sújtják a sérülések, hogyan látjátok ezt az évet, lehet esély a BL-re, címvédésre?

Akkora most a meccsdara, hogy térjünk vissza rá februárban, akkor okosabbak leszünk. Az már nagy szó, hogy ezzel a sérült listával a ligát stabilan vezetjük az évfordulónál, de messzemenő következtetéseket nem érdemes még belőle levonni.

A COVID–19 miatt a ti életetek mennyire alakult át, mennyire húzta keresztbe a számításaitokat?

Mivel többen dolgoztunk az anyagon, ezért ha összeadjuk a 2020-as történeteinket, akkor szép nagy összesített hullámzás jönne ki. De azt bizton, és örömtelin állíthatjuk, hogy pont mire kijött a könyv, mindenki egyenesbe jött a saját karrier- és magánéleti dolgaival, így jó helyzetből várjuk ’21-et. Azt pedig megtanította ez az év, hogy elképzelések meg gyors reakcióidő legyen jövőre, de túl szoros számítások ne.

Térjünk egy kicsi vissza a könyvre és rátok, hogy egy kicsit jobban megismerjen titeket az olvasó. Ugyebár a könyv elején fel vannak sorolva a nevek, de például ki mivel foglalkozik, dolgozik? Mennyire volt nehéz a munkát, családot összeegyeztetni a könyvnek a megírásával?

A könyvben lévő tematikákból egész jól vissza lehet fejteni a munkákat is. Van két data scientist, egy könyvelő, egy elektronikai értékesítő, valamint egy marketinges. Azt hisszük, erre mondják, hogy inkább reálos, mint humános az osztály. A tavaszi karantén meg a félsebességes nyár amúgy segített az írásokon, több tér volt rá, mint egy normális év viszonyai között lett volna.

Nemrégiben hunyt el a csapat legendás edzője, Gérard Houllier. Mit jelentett ő a Liverpoolnak? És nektek?

Egy szó: legenda.

Ejtsünk egy szót Jürgen Kloppról, a jelenlegi mesterről. Minden idők legjobb Liverpool-mesteréről beszélhetünk, vagy ahhoz még tennie kell valamit? Felérhet Bill Shanklyhez, Sir Kenny Dalglish-hoz, Bob Paisley-hez, vagy van, lehet értelme egyáltalán összehasonlítani őket?  

Ezt azért nehéz megítélni ezen a ponton, mert Klopp Liverpoolja még nincs kész. 3.5 szezonig tart még a szerződése, addig még sok víz lefolyik a Mersey-n. Utána jobban tudjuk majd összehasonlítani a munkáját a korábbi nagyokkal, amit sokan meg is fognak tenni. Szerintünk amúgy különböző korok menedzsereit hasonlítani nincs sok értelme.

Végezetül: aki szeretné megvenni a könyvet, hol, hogyan teheti azt meg?

A blogunk webshopjában elérhető a könyv: www.pool.taccs.hu/shop Köszönjük a beszélgetést!

Mi is, minden jót!

Képek forrása: Vörös Fonat

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]