Budapesti helyszínelés 4. rész – Kis szobrocskák titkos élete

Négyrészes sorozatunkban Budapest négy arcát mutatjuk be fotókban és írásban. Az utolsó részben az utcák legapróbb díszei, Kolodko Mihály és mások szobrainak nyomába eredünk. Ezek az olykor arasznyinál is kisebb alkotások szerte a városban megtalálhatóak, és sokszor anélkül megyünk el mellettük, hogy egyáltalán sejtenénk, hogy a közelünkben vannak. Olvassátok és menjetek Ti is helyszínelni – persze csak óvatosan!

Tudtátok, hogy a kockásfülű nyúl a Várból kémleli a fővárost? Hogy Columbónak újabb megoldandó esete van egy meggyilkolt mókus képében? Esetleg vártatok már Liszt Ferenccel a repülőtér 2-es terminálja előtt? Mindegyik apróságnak saját története és rejtett jelentése van, amik talán nem mindig egyértelműek. De valahol olyanok ezek, mint a versek – találja meg bennük mindenki a neki tetsző üzenetet!

A kockásfülő nyúl szobra a Várban, a Turul szobra közelében található

A budapesti miniszobrok legismertebb alkotója kétségkívül az ukrajnai születésű Kolodko Mihály. Az biztos, hogy eddig több mint 20 alkotása található csak a fővárosban, pontos számot azért nem mondanék, mert sosem tudható, mikor bukkan fel egy újabb, minek következtében érvényét veszti a precíz számolás. Számos interjú készült már vele, melyekben kifejti, a nagy alkotások helyett miért a kicsiket választja: Szerinte a kis méret művészi szabadságot ad, mert könnyebben beilleszthető a környezetbe. Emellett pedig mindig is vonzotta a kis struktúrákban található kihívás, hogy hogyan tudná a kicsi szobrokba ugyanazt belesűríteni, mint ami egy monumentális alkotásban is megtalálható. A járókelők szempontjából sem rossz taktika: aki odavan a szobrokért, annak plusz izgalmat jelent a felfedezésük, akit pedig nem érdekel, őket egyáltalán nem zavarja a látványuk.

Szenes Hanna a róla elnevezett park kerítéséről ugrik

Hogyan is születik egy szobor Kolodko műhelyében? A szobrász elmondása szerint, mivel nem megrendelésre készíti a figurákat, van idő, míg egy szobor „megérik”. Először nem csak a helyszín vagy csak a szobor születik meg, mindig együtt látja a kettőt, így tanították neki a lembergi Lviv Akadémián. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a szobrok és a környezetük ennyire összepasszolnak. A Főkukac poénja például, hogy a Halász utca közelében figyeli a Sztehlo Gábor rakpartról a Dunát. A Muppet Showból ismert Breki a Szabadság téren tölti „munkanélküliségét”, mivel a volt MTV-székház üresen áll, és a show-t sem adják már, tekintete pedig az Amerikai Nagykövetség felé néz, mivel a sorozat angol–amerikai. A Bethlen Gábor téren található Noé bárkája pedig talán nem véletlenül áll az Állatorvostudományi Egyetem közelében, de ezen kívül van még egy érdekessége is: a bárka nyílásán a megfelelő időpontban keresztül nézve a szivárványt láthatjuk meg, mely az áradás végét és az Istennel kötött szövetséget jelképezi.

Noé bárkája a Bethlen Gábor tér sarkán

Ha a VII. kerületet nézzük meg szoborszempontból, 4 alkotásra is bukkanunk viszonylag közel egymáshoz. A Dohány utca–Wesselényi utca sarkán egy lámpaoszlophoz Herzl Tivadar miniatűrje található, akinek a szülőháza is a környéken állt, és amely Kolodko elmondása szerint a leggyorsabban elkészült szobra – összesen 2-3 hetet vett igénybe.

Herzl Tivadar egy oszlopról figyeli a közlekedést

Az Osvát és Dohány utca sarkán a búvár szobra található, aki a New York kávéház kulcsáért ment a víz alá. Egy legenda szerint Molnár Ferenc a New York megnyitásakor a Dunába dobta annak kulcsát, hogy a kávéház soha többé ne zárhasson be. Tény és való, a New York hírneve megnyitása óta töretlen. Továbbmenve az Akácfa utcába, a Kispipa vendéglő falán az „öngyilkosok dalaként” elhíresült Szomorú vasárnap c. mű szerzőjét, Seress Rezső szobrocskáját láthatjuk, aki a haláláig itt dolgozott zongoristaként. Kicsivel arrébb pedig, a Hevesi Sándor téren egy autóval találkozhatunk, amely nem más, mint Rejtő Jenő 14 karátos csodajárgánya, ami frappánsan, kitalálójának lakhelyéhez közel kapott egyéni parkolóhelyet.

Seress Rezső szobormása a Kispipa falán zongorázik – lehet, hogy épp a Szomorú vasárnapot?

Talán kijelenthető, hogy a legnagyobb szoborlelőhely a Széll Kálmán tér. Körülbelül 30 alkotás található itt, köztük a kétbalkezes ezermester, Mekk Elek szobra. A többi alkotás, a csigák, verebek, a gördeszka, az ottfelejtett esernyő és pénztárca azonban már Plank Antal munkája. Nem felejtendő el, hogy a tér kisplasztikái elsősorban nem dekorációs céllal helyeztettek el az utcabútorok peremére: a fenntartók ezekkel akarták udvariasan a gördeszkások tudtára adni, hogy a tér nem megfelelő helyszín az ilyen jellegű sportolásra. 

Csigák a Széll Kálmán téren – nem csak díszként szolgálnak

Felvetődik a kérdés, miben mérhető a miniatűr alkotások népszerűsége? A közösségi oldalakon sokszor bukkannak fel, az Instagram a #miniszobor címkére 1000-nél több találatot mutatott (kár, hogy nem ad pontosabb adatot). Az offline térben pedig nem egy alkotás esett már lopások áldozatává, így Mekk mestert és a minitankot pótolni kellett, Breki erősebb rögzítést kapott, és Lisa Simpson is eltűnt már a Jászai Mari térről. Vidámabb hír azonban, hogy a szobrok kedvelői rendszeresen öltöztetik őket, így a Főkukac és Mr. Bean mackója sálacskát, sapkát, vagy – a jelen helyzetre való tekintettel – maszkot kapott. De tiszteletadás céljából virágot, illetve kavicsokat is találunk Szenes Hanna, Seress Rezső és Herzl Tivadar szobrainál, esetleg egy-egy LEGO-figurát, gumikacsát a többiek, vagy egy valódi Rubik-kockát annak fix testvére mellett. Vajon mi vagy ki lesz a legújabb alkotás?

A Főkukac téli szerelésben

A fotókat Lazar Anilla készítette. A cikkhez tartozó galériát itt tudjátok megtekinteni.

Források:

Budapest Flow
Turista Magazin
Mr. Foster kalandozásai Budapesten
Szeretlek Magyarország

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]