Gerwyn Price győzelmével ért véget a PDC világbajnokság!

Gerwyn Price győzelmével ért véget az 2021-es dartsvilágbajnokság. A korábbi rögbijátékos először nyerte meg a világbajnokságot, és győzelmével átvette a világranglistán is a vezetést! Tekintsünk vissza az idei világbajnokságra, és idézzük fel a legérdekesebb, legizgalmasabb momentumait!

A COVID–19 okozta pandémia a dartsnak is betett, hiszen nem lehetett versenyeket rendezni, és a megszokott menetrend felborult. Próbálkoztak home tourokkal, aztán végül voltak versenyek is, természetesen nézők közül. A vb előtt nagy esélyesnek ezúttal is Michael van Gerwen számított, ugyanakkor a holland nem remekelt az évben. A Premier League-ben nem jutott be a legjobb négy közé, és mindössze egy nagy tornán játszott döntőt, a Players Championsipen, igaz, azt megnyerte. Újdonságnak számított, hogy az első napra engedtek nézőket, igaz, nagyon keveset, és szigorú szabályok vonatkoztak rájuk. Nem énekelhettek, táncolhattak, öltözhettek be, és maszkot is kellett viselniük. Ennek ellenére jó élmény volt úgy nézni a meccseket, hogy voltak nézők, az utolsó találkozóra már teljesen elengedték magukat, és önfeledten daloltak. Sajnos azonban az új mutációja a koronavírusnak már nem tette lehetővé, hogy később is a helyszínen szurkoljanak.

A nézők hiánya ellenére így is egy egészen zseniális, kiváló torna jött össze, nézzünk már rendkívüli momentumot belőle!

Deta Hedman személyében az első fekete női játékos játszott a PDC világbajnokságon, rajta kívül még Lisa Ashton játszott nőként. A BDO csődbe menésének köszönhetően sokan átjöttek a PDC-hez, hiszen más lehetőségük nem volt, így tett Hedman is, aki történelmet írt, de simán, 3-1-re kikapott Andy Boultontól az első körben. A második női versenyző, Lisa Ashton már szorosabb meccset játszott, és 3-2-re kapott ki Adam Hunttól. Ashton magas átlagot is dobott, a 91.33-as átlag egészen szép.

Deta Hedman történelmet írt mint az első fekete női játékos a világbajnokságon

A brazil Diogo Portela 2018 óta vesz részt a PDC által rendezett világbajnokságon, és eddig mindig az első körben búcsúzott. Most sikerült túljutni az első fordulón, és legyőzte Steve Beatont. A továbbjutást a brazil játékos megkönnyezte, de a második körben már simán kiesett Glen Durrant ellen.

Portela megkönnyezte az első sikerét

Paul Lim 66 évesen még mindig aktív, sőt, az első körben kiejtette a 42. helyen kiemelt Luke Humpriest egy nem akármilyen meccsen. A szingapúri játékos máig az utolsó, aki kilenc nyilast dobott a BDO világbajnokságon, és mivel a BDO mint szervezet megszűnt létezni, ez így is marad. Paul Lim üde színfoltja volt idén is a mezőnynek, bár a második körben simán kikapott, így is megsüvegelendő, hogy 66 évesen is kijutott, sőt, meccset nyert a vb-n!

66 évesen is aktív játékos Paul Lim!

Michael van Gerwentől nem áll messze a lehengerlő játék, és az első meccsen be is bizonyította, hogy számolni kell vele. Ryan Murray ellen a 108,96-os átlag egészen zseniális nyitány volt a hollandtól!

Peter Wright igencsak színes egyénisége a dartsnak, és tavaly teljesen megérdemelten nyerte meg világbajnokságot. Idén is abszolút esélyesként érkezett, az első meccsen Grincsnek öltözött, ezzel feldobva a hangulatot. A következő körben a német Clemenssel került össze, és a német egészen lehengerlő játékot nyújtott. Wright egyáltalán nem játszott gyengén, sőt, 101,50-es átlagot dobott, ami igazán magas, de a kiszállók nem jöttek úgy, ahogyan kellett volna. Clemens pedig kihasználta a skót gyengébb pillanatait, és hatalmas meglepetésre kiejtette a címvédőt! Clemens a következő körben egy egészen drámai, végletekig kiélezett meccsen esett ki Ratajski ellen úgy, hogy több meccsnyilat is elrontott.  

Peter Wright nagy meglepetésre hamar kiesett

Nathan Aspinall a tavalyi elődöntő után esélyesként érkezett a világbajnokságra, és már az első meccsén igazi nagyágyúval, a kétszeres BDO-világbajnokkal, Scot Waitesszel került össze. A meccs végig magas színvonalon zajlott, és Waitesnek először egy meccsnyila volt, azt kihagyta, aztán háromszor is dobhatott a dupla húszra. Aspinall már elrakta a nyilait, de Waites nem tudta behúzni a meccset, a döntő játékra pedig teljesen szétesett fejben. Kár érte, mert igazán remekül dobott élete első PDC-világbajnokságán, bízzunk benne, hogy fogunk még vele találkozni!

Garry Anderson úgy érkezett erre a világbajnokságra, hogy saját elmondása szerint nem is nagyon készült rá. A kétszeres világbajnokot végre nem hátráltatták már sérülések, hiszen korábban mind a háta, mind a térde alaposan megnehezítette a dolgát, aminek köszönhetően a 13. helyre csúszott vissza. A Suljovic elleni mérkőzése nem a magas színvonal okán marad sokáig emlékezetes. Az osztrák játékos ugyanis elképesztő módon lassan játszott, és sokáig időzött a háttérben. Anderson végül nagy küzdelem árán, 4-3-ra nyert, és az interjúban nem rejtette véka alá a véleményét. Azt mondta, hogy biztos abban, hogy a dartsot szerető emberek kilencven százaléka vagy kikapcsolta a tévét, vagy átkapcsoltak, és ő is így tett volna a helyükben. Wayne Mardle-nek is odaszólt egyet, aki védelmébe vette Mensurt.

Nem a magas játékról volt emlékezetes a találkozó

Michael van Gerwenre igencsak nehéz mérkőzés várt a legjobb tizenhat között, hiszen Joe Cullen élete egyik legjobb mérkőzését játszotta. Tizenkilenc (!) száznyolcvanat dobott, és az átlaga is végig száz felett volt. MVG alaposan megszenvedett, Cullennek volt két meccsnyila is, mind a kétszer a bullra dobhatott, de miután elrontotta a másodikat, Gerwen pedig egyenlített, teljesen szétesett. A döntő játékban nem tudta feldolgozni, hogy nem tudta behúzni a meccset, és elvesztette az összecsapást, Gerwen pedig megúszta a kiesést.

A világbajnokságon legutóbb 2016-ban volt kilencnyilas, azt Garry Anderson dobta az elődöntőben Jelle Klassen ellen. Azóta ez nem jött össze, de négy év elteltével ismét lehetett látni egy kilencnyilast, James Wade-nek köszönhetően! Wade a sikeres kört úgy vette ezt tudomásul, mintha semmit sem történt volna. Wade-t nem dobta fel a tökéletes leg, hiszen pocsékul dobott, mindössze 87,94-es átlagot hozott össze, és kikapott a később elődöntőig menetelő Stephen Buntingtól.

Dave Chisnallról mindenki tudja, milyen kiváló játékosról van szó, de az eddigi világbajnokságon egyszer sem jött neki a lépés. A legjobb eredménye egy negyedöntő volt, 2017-es és 2019-es vb-n is Garry Anderson állította meg. A legjobb nyolc között az idei vb egyik esélyese ellen játszott, Dimitri van den Bergh ellen, és zseniális játékának köszönhetően Chilssnal 3-0-ra vezetett. Dimitri nagyot küzdve visszajött 3-2-re, de a döntő játékban elfogyott, és végül Chizzy behúzta a meccset. A kiszállója parádés volt, hiszen 50%-kal dobta, és a 101,75-os átlag is igazán magas, amit produkált. Ezután következett a Gerwen elleni találkozó, ahol lemosta a hollandot. Van Gerwen nem is játszott jól, de Chilssnal élete teljesítményét nyújtotta. Tizennégy száznyolcvan, 48,49%-es kiszálló, és 107,34-es átlag. Klasszisjáték volt ez. Nagy esély volt rá, hogy bejusson a döntőbe. Hogy ez miért nem jött össze végül, jó kérdés. Anderson ellen már elfogyott, nem tudta úgy dobni a tömeget, ahogyan tette azt korábban, a kiszállók sem mentek olyan jól, és végül nagyon simán, 6-3-ra kikapott. Ha meg tudta volna közelíteni az előző meccseken nyújtott teljesítményét, meg lehetett volna a döntő. Az elődöntő is remek eredmény, de biztos, hogy Chizzy nem volt teljesen elégedett, hiszen ebben sokkal több volt!

Dave Chisnall az előtöndőig menetelt

Gerwyn Price 2014 óta profi dartsjátékos, korábban rögbizett, de feladta a rögbit, hogy kizárólag a darstra koncentráljon. A világbajnokságokon nem szerepelt túlzottan jól pályafutása elején, 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben is az első kör volt a végállomás számára, 2018-ban a harmadik körben esett ki, 2019-ben a második körben. Tavaly már az elődöntőig menetelt, de Peter Wright megállította. Az idei vb-re úgy érkezett, hogy az egyik nagy esélyese a tornának. Tudta jól, ha sikerülne behúzni a világbajnokságot, akár a világranglista vezetését is átveheti. Nem volt tehát kicsi a teher a vállán. Az első körben Jamie Lewis ellen játszott, és egy nehéz találkozón, 3-2-re nyert. Ezután jött a Brendan Dolan elleni meccs, ahol szintén megizzadt, és döntő szett, döntő legjében nyert 4-3-ra. Mervyn King ellen már viszonylag simábban jutott tovább, igaz, ezen a meccsen is voltak nehézségei. A legjobb nyolc között Daryl Gurney volt az ellenfele, akivel már volt közös múltja.

Ennek ellenére a meccs simán lezajlott, és nagy küzdelemben Price nyert. Az elődöntőben bár 1-3-as hátrányban volt Bunting ellen, végül meg tudta fordítani a javára a meccset, és 6-4-re nyert. A döntőben pedig Garry Anderson várt rá. A skót játékos nem játszott jól, rengeteg kiszállót elrontott, ellenben Price-szal, aki egyszerűen nem tudott hibázni duplára. A döntőben 6-2-re vezetett, és úgy tűnt, hogy egy lassan már vége is a meccsnek, de Price nem tudta befejezni a döntőt. Tizenegy meccsnyilat rontott el, de szerencséjére Garry Anderson nem tudta kihasználni a hibáit, és nem tudott szorossá válni a meccs, hiába kapott számtalan szettnyilat a skót. Price végül a tizenkettedik meccsnyilát meg bedobta, így életében először megnyerte a világbajnokságot! A győzelemnek köszönhetően át is vette a világranglista vezetését. Price győzelme abszolút megérdemelt volt, bár sokszor akadozott a játéka, került nehéz helyzetekbe, végül mentálisan fel tudta őrölni az ellenfeleit. Az kétségtelen, hogy Price sok mindenkinek nem szimpatikus, amit teljesen meg lehetett érteni, de azt el kell ismerni, hogy egy zseniális játékosról van szó, aki immáron a világ legjobbja.

Egy egészen különleges évet zárt le a vb, amely számtalan izgalmas pillanatot hozott. A Premier League áprilisban kezdődik, a PDC pedig a döntő után nyilvánosságra hozta a kilenc játékos nevét, akik biztosan ott lesznek. Egy játékos kiléte még kérdéses, róla később döntenek.

Felhasznált képek forrása: skysports.com, theguardian.com, metro.co.uk, thesun.co.uk, youtubed.com, twitter.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]