Ki ez a fiú? Usain Bolt örököse? Ismerkedjünk meg Armand „Mondo” Duplantisszal, az atlétika új csillagával

„Senkit nem hibáztatok, amiért azt kívánják nekem, hogy olyan őrületes karriert fussak be, mint Usain Bolt, aki saját világrekordjait döntötte meg. Azon leszek, hogy bebizonyítsam, méltó vagyok rá, hogy én ugorjam a legmagasabbat a világon.” – nyilatkozta az atlétika legújabb üdvöskéje, Armand Duplantis.

Armand „Mondo” Duplantistól hetek óta hangos a világsajtó. Először a Lengyelországban megugrott új világcsúcsa miatt – 6,17 méteres világrekordot állított fel ekkor rúdugrásban. Ez a rekord tiszavirág-életűnek bizonyult, múlt hétvégén egy centivel döntötték meg. Az új rekord felállítója nem más volt, mint saját maga.

A 20 éves atléta édesapja korábbi rúdugró, az a Greg Duplantis, akinek 5,80 métert sikerült elérnie a sportágban. Mondo 3 éves kora óta űzi a sportot. Édesapja rekordját egyébként már 17 éves korában túlszárnyalta– 2017 áprilisában ugrotta meg az 5,90 métert.

A Dublantis család története az USA-ból, Louisiana államból, azon belül pedig egy családi ház hátsó kertjéből indul, ahol felállítottak egy rudat, hogy a gyerekek játszhassanak. A lengyelországi világrekord-felállítás 13 évvel azután történt, hogy 7 évesen is megdöntött egy világcsúcsot korosztályában. A svéd felmenőkkel rendelkező srác minden rekordot magáénak tud a 12 év alatti, illetve a 17 év feletti korosztályban. Elmondása szerint 14-16 éves korában tombolt benne a serdülőkor, nem éppen legjobb éveit élte meg.

Képtalálatok a következőre: armand duplantis

 „Az emberek úgy beszélnek rólam, ahogy azt álmomban sem képzeltem volna. Az atlétika legnagyobb tehetségének titulálnak, a következő Usain Boltnak. De én csak egy rúdugró vagyok, aki az USA-ban nőtt fel, de mégis édesanyám tiszteletére Svédország színeiben versenyzek.v

„Az, hogy jelenleg én tartom a világcsúcsot, nem ad okot arra, hogy hátradőljek. Túl sok tehetséges fiatal van, akik könnyen átírhatják a rekordomat.” Egyik tehetség ezek közül az amerikai Sam Kendricks, aki Duplantist megelőzve aranyat vihetett haza a dohai világbajnokságon tavaly.”

Mondo egyik legnagyobb fegyvere a gyorsasága. 100 métert 10,57 mp alatt fut le, de mostani felkészültsége és fizikuma alapján ez talán már 10,4 mp-re is leredukálódott.

Mostmár aligha hisszük el, hogy Mondo a tavalyi évben „kövér egyetemista gyerekként” hagyta ott a főiskolát. Ekkor édesanyja és egy dietetikus segítségével új étrendet állítottak fel neki. El kellett hagyni például a szeretett sült krumplit is, helyette újdonságként a zöldségek léptek be a mindennapi bevitelek közé.

Képtalálatok a következőre: armand duplantis

Vajon mit hoz a jövő? Centiméterenként dönti meg a saját rekordjait? A rúdugrás talán legnagyobb legendája, Sergey Bubka így csinálta. Hihetetlen karrierje során 35 alkalommal állított fel új rekordot a sajátja helyett (17 szabadpálya, 18 fedett). Karrierje során egy olimpiai és hat világbajnoki címet nyert. Egészen 6,14 méteres világrekordig ment el, amelyet később a francia Renaud Lavillenie döntött meg 6,16 méterrel.

Az édesanyja a verseny után úgy nyilatkozott, hogy fia könnyeden nyert, könnyedén döntött rekordot. „Ahogy elnéztem őt a verseny alatt, kívűlről úgy tűnt, szinte játszi könnyedséggel ugorja meg ezt az elképesztő magasságot. Mintha mi sem lenne természetesebb.”

„Nem irigylem Mondót, hiszen azután, hogy mindössze két hét alatt két világcsúcsot állított fel, az emberek szinte joggal várják a következő rekord felállítását. Ezzel pedig óriási nyomás tud nehezedni a sportolóra. Mondo egyelőre jól kezeli ezt, aztán majd meglátjuk.”

Duplantistól nem kisebbet várnak az idei tokiói olimpián, minthogy az aranyat hozza el. Ez szinte természetes lenne, inkább az az izgalmas, hogy mikor számíthatunk újabb világrekordra? Akár már a következő világversenyen?

Duplantis még csak 20 éves, az biztos, csodás karrier látszik kibontakozni előtte.

Forrás: bbc.com

Képek forrása: msn.com, insidethegames.biz, shanghai.diamondleague.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]