WE READY! 2. rész – A STORYK

Az idei, 100. NFL-szezon a múlt héten elkezdődött, a szezont beharangozó reklámból kiderül, hogy mindenki készen áll. 2019.02.03-a óta nem láthattunk tétre menő amerikai futball mérkőzést, de nem maradtunk izgalmak nélkül az offseasonben sem. Az előző részben már kiveséztem, hogy melyik csapatokra kell odafigyelni, most az offseason érdekességeit, „SAGA”-it osztom meg veletek!

Miért érdemes követni az NFL világát? Őszintén, én a MADDEN NFL 2008 PC-re kiadott játékon keresztül ismertem meg, aminek következménye 2 klaviatúracsere volt, de megérte… Az ütközések, a mérkőzéseket körülölelő hangulat egyszerűen magával ragadja az embert. Nem véletlen mondják, hogy „this is football”, és az európai foci csak „soccer”. Ez a játék teljes mértékben az amerikaiak játéka, ehhez kétség sem férhet. Senki nem ér fel hozzájuk ebben a sportágban. Óriási szurkolótáborok vannak országszerte, és hatalmas rivalizálások alakultak ki a csapatok között. A szurkolói érdeklődés mértékét mi sem bizonyítja jobban, hogy még a szezon sorsolását is közvetíti a TV, és a háromnapos draft is főműsoridőben kerül megrendezésre.

A Football "ki tud űríteni egy várost." A Green Bay Peckers meccsein a város lakásságának (105.116) 77%-a kint van a mérkőzésen! Ilyenkor kihalnak az utcák! Fotó: Google

A football ki tud üríteni egy várost. A Green Bay Peckers meccsein a város lakosságának (105.116) 77%-a kint van a mérkőzésen! Ilyenkor kihalnak az utcák!

A februárban véget érő szezon a médiában korántsem áll le, hisz a február-március még az elemzések hónapjai, a „mi történt” címszó alatt. Április-május a draft-spekulációkról, június-július a játékosigazolásokról, míg augusztus az edzőtáborokról szól. Általában így szokott ez lenni, de nem idén, ahol több SAGA – sztori – is elnyomta a „szokott menetet”. Ezért ha a játékra annyira nem is vagy kíváncsi, még így is tudok egy kis érdekességet mutatni az amerikai foci világából.

Kezdjük kronológiailag megfelelően Le’Veon Bellel, aki a két 1200 yard feletti szezon után bejelentette, több pénzért akar játszani, és hosszabb szerződésre vágyik, ezért nem volt hajlandó edzeni, versenyezni, amíg meg nem kapja azt. Az ő története idén nyáron – az előző szezont teljes egészében kihagyta – ért véget, amikor is 4 évre 52.500.000 dollárért kötelezte el magát a New Jersey Jets csapatához. Kis költőpénznek: aláírási bónuszt, (pénzt kapott azért, hogy hozzájuk írt alá) potom 8.000.000 dollárt kapott kézhez. Mondhatjuk, hogy jól járt, bár az ázsiója sokat esett liga szerte, és sok csapat megfeledkezett arról, talán jogosan, hogy a kor egyik legjobb futójáról beszélünk. Nagy kérdés, hogy egy évnyi „tétlenkedés”, – Bell mindig osztott meg képeket a magánedzéseiről – alatt felszedett rozsdát milyen gyorsan tudja ledobni. A Jets nagy üzletet csinált, ha a problémás futó ott folytatja, ahol 2017-ben abbahagyta. Ti mit gondoltok, jól járt vele Sam Darnold csapata?

Hasonló cipőben, pontosabban hold outban járt Ezekiel Elliott, aki dallasi draftolása óta a liga legjobb futójává vált, és a tavalyi szezonban 1434 yardot futott össze, amivel a liga legjobb futója volt. Sok szakértő neki tulajdonította a Dallas Cowboys sikerességét, ezért volt meglepő a futójátékos nyári „akciója”. Elliottnak még két évig szóló szerződése volt, – 2020-ig élő szerződés köti a klubhoz – amikor bejelentette, hogy fizetésemelést (új szerződést) akar, és addig nem jelenik meg a csapatnál. Ismerős…? A dallasi futó konkrétan lemásolta Bell húzását, azzal a különbséggel, hogy ő Cabóban készült egymagában, és várta az új szerződését.

Vajon ilyen kilátás, éjszakai élet mellett, mennyi időt fordított edzésre Ezekiel Elliott? A végeredményt már a hétvégén megfigyelehetjük! Fotó: Google

Vajon ilyen kilátás, éjszakai élet mellett, mennyi időt fordított edzésre Ezekiel Elliott?
A végeredményt már a hétvégén megfigyelhetjük! 

Napi szinten jelentek meg pletykák azzal kapcsolatban, hogy meddig fog kivárni a dallasi tulajdonos. Jerry Jonesék leraktak egy szerintük korrekt szerződést Zeke elé, azonban nyilvánvalóan a futónak ez nem tetszett. A csapat azonban a jelek szerint meghúzott egy vonalat, és inkább azt akarták üzenni a klasszis futónak, hogy nélküle is sikeresek lesznek. Két új futójuk remek teljesítménnyel szolgált alapot arra a felvetésre, hogy a Cowboys sztárfutója nélkül vág neki a szezonnak, de 2019.09.04-én jött a hír, Elliott marad a Dallasnál! A futó 6 évre (!) kapott 90.000.000 dollárt, hozzá 7.500.000 mézesmadzag – aláírási bónusz – is járt. A Cowboys jól számolt, és ha babonásak, akkor bízhatnak abban, hogy megismétlődik Emitt Smith esete. Smith kihagyott két meccset – mindkettőt elbukta a Cowboys –, majd aláírta az asztalon lévő kontraktust. Nem kapott annyit, amennyit szeretett volna, mégis visszatért a gárdához, majd 1486 yardot és 9 TD-t futva MVP lett, a Cowboys pedig megnyerte a Super Bowlt. Vajon a sors ismétli önmagát?

Az előző két esetben a pénz volt a story háttere, de a következő nyári, még most is tartó SAGA Antonio Brown sisakja, igen, SISAKJA! A sztár elkapó nem hajlandó régi, megszokott sisakján kívül mást hordani, ám az jelenleg tiltólistán van. Pontosan mit kell érteni a Brown Sisak Sagán? Az NFL és a játékosok szakszervezete (NFLPA) a játékosok testi épségét szem előtt tartva ellenőrzik a piacra kerülő sisakokat. 2015 óta független szakértők bevonásával teszik mindezt, és kategóriába sorolják a fejfedőket: vannak támogatott, megtűrt és már betiltott típusok. A sisakok besorolása a védelem minőségétől függ, mennyire védi a játékos fejét, agyát. Brown esetében egy Schutt Air Advantage sisakról beszélünk, amit 2010 óta nem gyártanak, így egyik listán sem szerepel, mert annyira régi, – gyártását a 2010-es évek elején fejezte be a Schutt – és a bizottság csak 5 éve, vagy később kiadott modelleket vizsgál. „Hősünk” augusztus vége óta nem jelent meg edzésen, de mindezek ellenére csöpög a számlájára a 3 évre aláírt 50.000.000 dollárból. Csapata szeptember 5-én unta meg a várakozást, és próbálta pénzbüntetéssel „jó útra terelni”, nem sok sikerrel. Ha így folytatódik, akkor a problémás személyiségű és a pályafutása vége felé járó Brown, elképzelhető, hogy soha nem fog pályára lépni a csapat színeiben.

Antonio Brown és az Oakland Raiders kapcsolata gyorsan megromlott. Vajon képesek lesznek rendezni a fennálló helyzetet?  Fotó: https://sanfrancisco.cbslocal.com/2019/09/04/antonio-brown-upset-with-fines-for-missing-raiders-practice/

Antonio Brown és az Oakland Raiders kapcsolata gyorsan megromlott. Vajon képesek lesznek rendezni a fennálló helyzetet?
Fotó: https://sanfrancisco.cbslocal.com

Az egyik NFL-el kapcsolatos tartalmat gyártó műsor vezetője, Colin Cowherd nem tartja kizártnak, hogy Zeke Elliott idővel Brown példáját is követni fogja. Hasonló személyiségnek tartja mindkét játékost, mindkét sztár sok mindent megenged magának a pályán kívül. Cowherd pedig egy mondattal rávilágított a lényegre: „Money is jet fuel for the ego.”

Vajon véget ér a Brown Sisak Saga még a Raiders első mérkőzése előtt?
Melyik „holdoutoló” futónak lesz jobb szezonja?

Írjátok meg a véleményeteket, hozzászólásaitokat!

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]