Sportpszichológia – A profi mentalitás kulcsa

A sportolók kapcsán rendre felmerül a kérdés, hogy mi teszi őket igazán profivá. Több szempontot is ki lehet emelni ennek megválaszolásakor, azonban a mentalitás mindig kiemelt helyen szerepel, amikor a témáról beszélünk. Foglalkozott a kérdéssel Martin Hagger is, az ausztráliai Curtin egyetem pszichológia professzora, aki az esélyes csapatok vagy versenyzők váratlan bukása mentén igyekezett kifejteni a problémát.

Számtalanszor láttunk már példát arra, hogy egy csapat, vagy akár egy egyéni sportoló a biztos esélyesek között szerepel a megmérettetést megelőzően, a teljesítmény mégis nagyban elmarad a várttól. Egy hosszabb sorozat esetén az sem ritka, amikor egy váratlan rossz eredmény annyira megviseli az adott csapatot/sportolót, hogy az rányomja a bélyegét a hátralévő ütközetekre is. Martin Hagger szerint az ilyen esetek a túlzott magabiztossággal függnek össze, ennek kapcsán egy 2012-es TEDx konferencia keretein belül fejtette ki a mentális felkészülés fontosságát.

A sportpszichológia alkalmazása napjainkra már elengedhetetlenné vált az élsportolók szempontjából, Hagger elmondja, hogy kulcsszerepet játszik a mentális felkészültségben, a sportolóknak el kell sajátítaniuk technikákat és stratégiákat, melyekkel hatékonyan képesek kezelni a stresszt. Kiemeli, hogy mely elemek szükségesek ahhoz, hogy egy sportoló sikeressé váljon: motiváció, magabiztosság, a sport ismerete, rutinok, valamint a szorongás kezelése. A 2012-es londoni olimpiáról hoz példákat, amikor a legerősebb kerettel rendelkező brazil labdarúgó-válogatott abszolút esélyesként kikapott a döntőben Mexikótól, vagy a 100 m-es gyorsúszás döntőjét, ahol az ausztrál James Magnussen szintén esélyesként indult, korábban kijelentette, hogy meg fogja nyerni az aranyat, végül mégis csak második lett az amerikai Nathan Adrian mögött. Hagger ezeket azzal magyarázza, hogy a túlzott magabiztosságuk már nyomásként nehezedett rájuk, melyet nem voltak képesek elbírni.

Magnussen fox

Az előadásban részletesen szó esik a motivációról, azon belül is a célok meghatározásának módjáról (reális, releváns, konkrét, mérhető), ugyanígy az önbizalom erősítéséről (megfigyelés, modellezés, self-talk, pozitív visszajelzések). Kiemelten érdekes szempont, amikor olyan dolgok kerülnek szóba, mint a rutinok alkalmazása, amiket nevezhetünk babonáknak is. Bármilyen sporteseményt megtekintünk, élőben vagy televízión keresztül, szinte nincsen olyan alkalom, hogy egy verseny előtt némely sportolók ne végeznének valamiféle rituálét. Sokszor ez egy ima, de számos példa akad egy tárgy megcsókolására, valaminek a megérintésére, vagy akár az olyan jeleneteket is kiemelhetnénk csapatsportoknál, mikor egy játékos megérinti a pálya talaját a pályára lépés előtt, esetleg gondosan figyel arra, hogy melyik lábával lép elsőként a küzdőtérre. Ezek a rutinok mind a stresszoldást segítik elő a sportolók számára.

A fentihez hasonlóan érdekes pont, amikor Hagger arról beszél, hogy nem elég a célkitűzéseknél pusztán a győzelemre koncentrálni, hanem nagyon fontosak az alcélok is, amik erősítik a sportoló önbizalmát, így a motivációs szintjük is magasabb lesz. Ha körülnézünk a sport világában, számos példát látunk arra, hogy a sportolóknak mennyi egyéb céljuk van, amelyek nem a sportághoz köthetők, de mégis szerves részei annak a karakternek, akit megismerünk. Elég csak megnéznünk Cristiano Ronaldót, az ötszörös aranylabdás portugál labdarúgót, aki a teljesítménye mellett motiváltságával is kitűnik, és rengeteg energiát fordít arra, hogy megjelenése mindig a lehető legtökéletesebb legyen. Ez olyannyira fontos számára, hogy volt rá példa, amikor egy meccs szünetéről visszatérve a pályára arra lehettek figyelmesek a nézők, hogy CR7 a szünetben látványosan átalakította a frizuráját. A futballisták körében egyébként is gyakori, hogy rendre kitűnnek hajviseletükkel, legékesebb példája ennek a már visszavonult angol klasszis, David Beckham volt, aki nemegyszer divatot is teremtett egy-egy új hajstílusával. Az alcélok tekintetében nem mehetünk el említés nélkül Arnold Schwarzenegger mellett, aki testépítőként hétszer nyerte el a Mr. Olympia, valamint hatszor a Mr. Universe címet. A legendás Terminátor meg is jegyezte egyszer, hogy neki három nagy célja volt az életben: testépítő világbajnokká válni, színészkarriert építeni, valamint politikai pályát befutni. Mint tudjuk, mindhármat elérte.

David-Beckham-Hairstyle-Messy-Spiked-Hair-with-Highlights

A cikk elején tárgyalt váratlan rossz teljesítményekre számtalan példát találhatunk, ha megnézünk néhány közelmúltban történő sporteseményt. A legjobb példa erre a nyári labdarúgó világbajnokság, ahol a címvédő és favoritnak számító Németország már a csoportkörben búcsúzni kényszerült. A németeknél ezután megindult a bűnbakkeresés, ám fontos megjegyezni, hogy nem lehetett a csapatban pozitív teljesítményt kiemelni. Ami pedig mindennél árulkodóbb, hogy az utolsó csoportmeccsen, amikor a továbbjutásért kellett küzdeniük, a mérkőzés végén két gólt is kaptak, a papíron kategóriákkal gyengébb Dél-Koreától, az ázsiaiak kapuja ellenben alig forgott veszélyben a mérkőzés folyamán. Mindemellett a németek játéka olyan képet festett, mintha már be lenne biztosítva a továbbjutásuk. Mindez akár iskolapéldája is lehetne Martin Hagger előadásának, a túlzott magabiztosság és a motiváció hiánya együttesen jelentkezett.

Szintén a nyári világbajnokságon lehettek szemtanúi a nézők annak, hogy napjaink talán legjobb futballistája, Lionel Messi nem tudott vezérévé válni az argentin csapatnak, akiknek a játéka az egész torna alatt nem volt méltó a válogatott múltjához. Messi ugyan kulcsszerepet vállalt abban, hogy Argentína végül továbbjutott a csoportból, és az elvesztett nyolcaddöntő során is két gólpasszt jegyzett, mégsem tudta hátára venni a csapatot, láthatóan nem bírta el az egyébként irreális nyomást, amit a vállára helyeztek. A csapatból látványosan tőle várta mindenki a csodát, míg a jó teljesítmények elmaradtak, az argentinoknál érezhető volt, hogy a fejekben totális a káosz, Sampaoli szövetségi kapitány pedig talán még a játékosainál is felkészületlenebb volt mentálisan.

EB 2016

A magyar labdarúgó-válogatott 2016-os EB-szereplése is említést érdemel. A nemzeti tizenegy kiváló teljesítményt nyújtva csoportelsőként jutott tovább az F-csoportból, pedig sokan abban is kételkedtek, hogy képesek lesznek a fiúk pontot szerezni, ezzel szemben meglepően élvezetes játékkal és jó eredményekkel rukkoltak elő, a csoport utolsó körében pedig a torna legjobb mérkőzését játszották a későbbi győztes Portugáliával. A nyolcaddöntőben ugyan 4-0-s különbséggel kikaptak Belgiumtól, de az ellenfél játékereje és a mutatott játék miatt ezt senki sem könyvelte el csalódásként. A válogatott elnyerte a magyar szurkolók szívét a meglepően jó teljesítménnyel, amelyben kulcsfontosságú volt az első meccsen aratott 2-0-s győzelem Ausztria ellen, ami hatalmas lökést adott a továbbiakhoz. Irreális elvárás lett volna, hogy az EB után azt gondolja bárki is, hogy a magyar foci ettől megindul majd felfelé, azonban ezt követően egy történelmi negatív sorozat következett, ugyanis nemhogy az eredmények nem jöttek, de több olyan válogatottól is kínos vereséget szenvedett a csapat, amelyeknél nem is profi játékosok alkották a keretet, korábban pedig még a nem túl fényes időszakokban is vertük őket. A válogatott hihetetlen módon a tudása alatt teljesített, amely, ha összevetjük Hagger előadásával, jó eséllyel annak tudható be, hogy a válogatott a jó EB-szereplés hatására képtelen volt elviselni az extrém nyomást, melynek a következménye az volt, hogy a torna előttire jellemző teljesítményt sem tudta hozni a csapat.

Hagger előadásának a legfontosabb pontja, hogy a sportpszichológia jelentős szerepet játszik a jó teljesítmények elérésében, és a kudarcok után való felállásban is elengedhetetlen. Jól látható, hogy amikor egy váratlan rossz eredmény vagy sorozat érvényesül a sportolók, csapatok életében, az többek között visszavezethető arra, hogy fejben nem voltak elég erősek az érintettek. Ez a gyakran használt frázis, amely már kihagyhatatlan részévé vált a sporteseményekkel kapcsolatos diskurzusoknak, mindezek tükrében úgy tűnik, hogy nagyobb figyelmet érdemel, ugyanis számos dolognál komoly tényezője lehet a megoldásnak.

 

Martin Hagger előadása itt tekinthető meg.

Képek forrása: foxsports.com, menshairstylesnow.com, nemzetisport.hu, Social News XYZ

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]