Australian Open-beharangozó

Magyar bravúrral indult az év első Grand Slam-tornája, az Australian Open. Babos Tímea hétfő hajnalban a torna 10. kiemeltjét, az amerikai Coco Vandeweghe-t búcsúztatta. Nem ez volt a nap egyetlen meglepetése. Az amerikai teniszezők feketenapján kiesett Jack Sock, John Isner, Venus Williams és Sloane Stephens is. Az első napi csillaghullás előrevetíti, hogy kiélezett küzdelmekkel, drámákkal és meglepetésekkel tarkított, izgalmas két hét vár ránk.

Az utóbbi években domináló Serena Williams kislánya születése után még nem érzi visszatéréshez alkalmasnak formáját, így kihagyja az Australian Opent. A kétszeres bajnok Viktoria Azarenkával sem találkozhatunk, aki továbbra is gyermekelhelyezési perben áll fia édesapjával.

Többen első Grand Slam győzelmükre készülnek. Így a világelsősége megtartásáért küzdő Simona Halep is, aki idei első tornáját megnyerte. Ellene szól, hogy az elmúlt két évben rögtön az első fordulóban búcsúzott Melbourne-ben. Karolina Pliskova és Elina Svitolina is azon teniszezők közé tartoznak, akiknek az elmúlt két évben nyújtott teljesítményeik alapján reális esélyük lehet Grand Slam tornát nyerni. Karolina Pliskovát gyors szervája és kemény ütései 2016-ban már US Open döntőbe juttatták. Elina Svitolina pedig a tavalyi szezon során a legtöbb tornagyőzelemmel rendelkezett, azonban Grand Slam tornákon eddig még nem bizonyított.

Caroline Wozniacki és Agnieszka Radwanska az elmúlt tíz évben rendszeresen részt vettek Grand Slam tornák végjátékában, nyerniük azonban még nem sikerült. Talán előbbinek van nagyobb sansza, hogy magasba emelje a trófeát. A torna második kiemeltje tavaly élete legnagyobb győzelmét aratta az év végi világbajnokság megnyerésével, ami minden bizonnyal önbizalmat ad neki 2018-ra. Agnieszka Radwanska tavalyi, sérülésekkel és formahanyatlással tarkított szezonja után talán nem tartozik idén a favoritok közé, de pont az lehet az előnye, hogy mindenféle nyomás nélkül játszhat.

A mezőny nem hemzseg Grand Slam győztesektől, igy mindenképp figyelni kell azokra, akik már átélhették ezt az élményt. Ilyen Garbine Muguruza, aki azonban idén két felvezető tornán indult, s sérülése miatt mindkettőn kénytelen volt visszalépni. A tavalyelőtti bajnok, Angelique Kerber előző szezonja során nem sokat ünnepelhetett, el is veszítette világelsőségét. Idén azonban a felvezetőtornákon mutatott játéka bizalomra ad okot, hiszen veretlenül érkezett meg Melbourne-be. A nem hivatalos csapatvilágbajnokságon, a Hopman Kupán mindegyik egyéni mérkőzését megnyerte, Sydney-ben pedig tornagyőzelmet aratott.  Maria Sharapova doppingeltiltása után még nem nyerte vissza régi formáját, küzdőszelleme és korábbi eredményei miatt azonban nem lehet kihagyni az esélyesek sorából.

A késeléses támadás után tavaly visszatért, kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitovára, a Roland Garroson ultraagresszív játékával egyszer már diadalmaskodni tudó Jelena Ostapenkora, illetve a tavalyi szezont szenzációs formában befejező Caroline Garcia-ra és Julia Görgesre is figyelni kell.

A tavalyi szezon nyolc legjobbja. Vajon közülük kerül ki a győztes?

Magyarként Babos Tímeának szurkolhatunk, aki a tavalyi elődöntős Coco Vandeweghe legyőzésével hatalmas bravúrt hajtott végre az első fordulóban. Babos a második körben a spanyol Carla Suarez Navarro ellen játszik majd. Párosban pedig a francia Kristina Mladenoviccsal az oldalán akár a végső győzelemre is esélyes.

A férfiak versenyében is meglepően sok a kérdőjel. A korábbi világelső, Andy Murray, illetve a 2014-es Us Open döntős, Kei Nishikori sérülés miatt nem indulnak.

Sokáig kérdéses volt olyan klasszisok részvétele, mint Novak Djokovic, Rafael Nadal, illetve Stan Wawrinka. Végül mindhármukat láthatjuk, ám formájukról gyakorlatilag semmit sem tudunk, hiszen idén még nem játszottak tétmérkőzést. Novak Djokovic könyöksérülése miatt kihagyta a tavalyi szezon második felét. Nehéz megmondani, milyen állapotban van, s mennyire hátrány számára a meccshiány. Sokat elmond a szerb klasszisáról, hogy kihagyása ellenére is a legnagyobb esélyesnek számít.

Rafael Nadal egyértelműen az egyik favorit, térdsérülése ellenére is. A világelső spanyolnak azonban nem a keménypálya a kedvenc borítása, s ha nem 100%-osan egészséges, könnyen előfordulhat, hogy valaki meglepi. Első ránézésre úgy tűnhet, hogy Roger Federernek áll a zászló. A címvédő 2017-ben bámulatos visszatérést produkált, s idén Belinda Benciccsel az oldalán úgy diadalmaskodott a Hopman Kupán, hogy összes meccsét megnyerte. A svájci zseni ellen leginkább talán kora szólhat. 36 évesen nem biztos, hogy végig bírja a két hetet, s ő maga is úgy fogalmazott, hogy nem vár el a tavalyihoz hasonló sikereket.

Roger Federer Wins Australian Open

A 2017-es döntősök

Kérdés, hogy a nagy négyesen (ami Andy Murray hiányzásával csak nagy hármas)  kívül kik szólhatnak bele a végső eredmény alakulásába. Talán Grigor Dimitrovnak van erre reális esélye. A bolgár teniszező tavalyi szezonja remekül sikerült, elődöntőzött az Ausztrál Openen, megnyerte élete első ezres versenyét, s az év végi Masters Vb-n pályafutása legnagyobb trófeáját emelhette a magasba. Rajta kívül kérdéses, hogy a sérülésből visszatérő Stan Wawrinka, a  US Open két korábbi bajnoka, Marin Cilic és Juan Martin Del Potro, az elmúlt években mindig jól szereplő, mégis a Grand Slam győzelemtől eddig távol álló Milos Raonic vagy David Goffin képesek-e meglepetést okozni.

Sokan kíváncsiak a fiatal versenyzők szereplésére, egyesek kisebb fajta generációváltásra számítanak a szezon során. Dominic Thiem és Alexander Zverev már tavaly bizonyították, hogy pár éven belül képesek lehetnek átvenni a nagyok helyét. Thiem esetében talán inkább salakon számíthatunk áttörésre, Zverev azonban keménypályán is képes bárkit megverni. A világranglista 4. teniszező tavaly két ezres tornát is megnyert, s előzetes szezoncéljait messze felülmúlta. Azonban Grand Slam tornákon eddig még nem sikerült nagyot alkotnia, legjobb szereplése egy wimbledoni nyolcaddöntő.

Esetükben túlzás Grand Slam győzelemről beszélni, de az oroszok két fiatalja, Andrey Rublev és Danill Medvedev is okozhat némi meglepetést. Előbbi döntőzött Dohában, utóbbi a selejtezőből feljutva nyerte meg a sydney-i tornát.

Az ausztrálok idén reménykedhetnek abban, hogy Nick Kyrgios végre kamatoztatni tudja tehetségét. A fiatal játékos a teniszvilág legmegosztóbb személyisége. Leginkább pályán történő botrányairól, illetve zseniális ütéseiről vált ismertté. Kyrgios tehetsége és tudása alapján kétségkívül képes Grand Slam győzelemre. Nála azonban sosem lehet tudni, épp mennyire motivált, s képes-e koncentrálni. A szezont tornagyőzelemmel kezdte, szóval egyelőre a jobbik arcát mutatja. Még nem a végső győzelemért száll harcba, mégis figyelni kell a hazaiak rendkívül tehetséges, mindössze 18 éves versenyzőjére, Alex de Minaurra, aki a szezon első két hetében nagy meglepetésre egy elődöntőt és egy döntőt játszott.

Képtalálat a következőre: „dimitrov zverev kyrgios”

A trónkövetelők: Alexander Zverev, Grigor Dimitrov, Nick Kyrgios

Fucsovics Márton nem kis meglepetésre, gyönyörű mérkőzésen 6:3,6:3,4:6,7:5-re verte moldáv ellenfelét, ezzel pedig továbbjutott a második fordulóba. Gratulálunk!

Képek forrása: Twitter, hollywoodlife.com, sportflash24.it,firstpost.com

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]