Meglepetések és visszatérő bajnokok az Ausztrál Openen

A megszokottól eltérően indult a 2021-es év a világ élvonalbeli teniszezői számára, többek között három magyar teniszezőnek, Babos Tímeának, Balázs Attilának és Fucsovics Mártonnak is, akiknek a szereplését az Australian Openen kísérhettük végig.

Hatalmas készülődés előzte meg az év első Grand Slam-tornájának nyitányát. Victoria állam az előző évben szigorú intézkedéseket hajtott végre, ami azt eredményezte, hogy nézők előtt zajlott az Ausztrál Open. A sportolókat 14 napos karanténba zárták, ám többekben ez is vegyes érzelmeket keltett. A teniszezők egy része előnyösebb körülmények között vészelte át a bezártságot, ugyanis kicsivel több szabadságot kaptak az Adelaide-ben pihenő top játékosok, mint a Melbourne-ben tartózkodók. Az előbbiek napi 5 óra edzésidőt kaptak, szigorú felügyelet mellett, ezen kívül nagyobb, komfortosabb szobákban pihenhettek, utóbbiak az 5 órás edzések mellett csak a szobabiciklit tudták használni. 72 játékos pedig egyáltalán nem is hagyhatta el a szobáját, mert olyan repülőjáraton érkeztek Ausztráliába, ahol koronavírus-fertőzöttet találtak.

A tavalyi évhez képest változott az Ausztrál Open díjazása. Az első négy fordulóban növelték, az elődöntő, a döntő és a győzelem esetében viszont csökkentették a pénzösszeget. Ezzel a szervezők azon alacsonyabban rangsorolt sportolókat szerették volna támogatni, akik a vírus ideje alatt sok bevételtől estek el. 

A február 8-ára kitolt Openre több felvezető torna hangolta rá a közönséget. Pár nap leforgása alatt beindult a teniszélet Ausztráliában, mivel öt különböző tornát bonyolítottak le, amelyek közül Babos Tímea a Gippsland Trophy-n búcsúzott a legjobb 16 között, Fucsovics Márton pedig a Murray River Openen, három játszmában maradt alul, szintén a legjobb 16 között. Balázs Attila feladta mérkőzését a Great Ocean Road Open első fordulójában a bal sarkában érzett fájdalom miatt. 

Ilyen előzmények után kezdődött az Ausztrál Open. Először nézzük a hölgyeket! Már a második fordulóban kiderült, hogy nem lesz címvédés, ugyanis az amerikai Sofia Kenint a ranglista 65. helyezettje, Kaia Kanepi győzte le 6:2, 6:3 arányban. Meglepetés volt a tajvani Hsieh Su-wei szereplése, aki a negyeddöntőig jutott, és eddigi legjobb Grand Slam-szereplését érte el egyesben. Magyar részről a párosban eddig szinte verhetetlen Babos Tímea ezúttal csak egyéniben indult, ott a második körben búcsúzott, és számára ezzel véget is ért a torna, mivel párja, „Kiki” Mladenovic visszalépett a párostól, és inkább az egyesre fókuszált.

Brady reakciója a döntőbe jutáskor.

Az amerikai Jessica Pegula is komoly bravúr ért el azzal, hogy bejutott a legjobb 8-ba, hiszen még sosem jutott ilyen messzire a Grand Slam-tornákat nézve. Az ő menetelését a 25 éves Jennifer Brady szakította meg a negyeddöntőben. Az előbb említett Brady az elődöntőt is behúzta, és élete első döntőjét játszotta Grand Slam-tornán. A fináléban ellenfeléül a tavalyi US Open-győztes japán Naomi Osakát kapta, aki a korábbi világelső, 23-szoros GS-győztes Serena Williamst győzte le az elődöntőben 6:3, 6:4 arányban. Osaka végül két évvel első Ausztrál Open-győzelme után ismét diadalmaskodott a döntőben, ezzel megszerezte 4. GS-címét.

A párosok versenyében más volt a helyzet, ugyanis a címvédő és a ranglista-első távollétében nem lehetett a papírforma szerinti jóslásokra hagyatkozni, a torna végéig nyitott volt, hogy melyik duó nyerheti el a trófeát. Végül Elise Mertens és Aryna Sabalenka párosa nyerte az idei Australian Opent, és ezzel a ranglista első helyére jöttek fel.

Az idei páros győztesek: Elise Mertens és Aryna Sabalenka

A férfiak versenyében is nagy küzdelmeknek lehettünk szemtanúi. Fucsovics Márton lábában 8 órányi játék volt, mikor a harmadik fordulóban a kanadai Milos Raoniccsal került szembe. Az első körben egy ausztrál szabadkártyást győzött le öt szettben, a második fordulóban pedig a többszörös Grand Slam-bajnok Stan Wawrinkát. Marci a legjobb 32 között nagyot küzdve hozta a második szettet, ám utána már ellenfele nyerte a következő kettőt, így Marci négy játszmában (7:6, 5:7, 6:2, 6:2) maradt alul, viszont elégedett volt a játékával és a teljesítményével. Másik magyarunk, Balázs Attila az első fordulóban kapott ki spanyol ellenfelétől.

Fucsovics ezek után egy jobb ranglista-helyezésben bizakodhat.

Nagy meglepetést okozott az orosz Aslan Karatsev, aki a selejtezőből jutott el egészen az elődöntőig, a negyeddöntőben 18. kiemelt Grigor Dimitrovot legyőzve. Csak Novak Djokovic választotta el a még nagyobb csodát jelentő döntőtől. A szerb világelső bő 2 óra alatt, három játszmában húzta be az elődöntőt és ezzel elsőként jutott be a fináléba. A salakspecialista Rafael Nadal a negyeddöntőben búcsúzott, és ezzel hosszú idő után először maradt alul görög ellenfelével, Stefanos Tsitsipasszal szemben. A görög nem érte el a finálét, ugyanis Daniil Medvedev legyőzte őt az elődöntőben, azaz Djokovic és az orosz között dőlt el a trófea sorsa. A szerb folytatta sikerszériáját, behúzott egy újabb címet, és ezzel 18-szoros Grand Slam-győztesnek mondhatja magát. Kettő hiányzik, hogy utolérje a rangsort vezető Federer–Nadal párost.

A meglepetésember, Aslan Karatsev.

Képek forrása: Cameron Spencer/Getty Images, AFP, MTI, sweetsportentertainment.com, KELLY DEFINA / REUTERS

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]